ΝΕΑ & ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ POROSEA 2019

21 Μαϊου, 2019

Αγαπητοί δημότες Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων,
Σας ενημερώνουμε ότι για τη συμμετοχή σας στο multisport event POROSEA 2019 ο Δήμος Πόρου έχει εξασφαλίσει και φέτος έκπτωση 20% στα αγωνίσματα της διοργάνωσης (επί της τρέχουσας τιμής, η οποία θα διατηρηθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών από τους δημότες, ωστόσο δεν αφορά τα ειδικά πακέτα – race packs). Η έκπτωση ισχύει έως την Τετάρτη 5.6.2019 και δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά στο Γραφείο Δημάρχου κατά τις ώρες 10:00-14:00. Πριν την εγγραφή σας, ενημερωθείτε στο www.porosea.com για τα διαθέσιμα αγωνίσματα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι η έκπτωση 20% αφορά δημότες, αλλά και μόνιμους κατοίκους των δύο Δήμων.

Απαιτούμενα στοιχεία για εγγραφές:
1. Ιατρική βεβαίωση για τρίαθλο και κολυμβητικά αγωνίσματα. Για τα κολυμβητικά αγωνίσματα αρκεί και η προσκόμιση ισχύοντος (τρέχοντος έτους) δελτίου ομάδος κολύμβησης.
2. Υπεύθυνη δήλωση ενηλίκων (χορηγείται από το Γραφείο Δημάρχου).
3. Υπεύθυνη δήλωση γονέων ή κηδεμόνων σε περιπτώσεις συμμετοχής ανηλίκων (χορηγείται από το Γραφείο Δημάρχου).
4. Καταχώρηση προσωπικής διεύθυνσης e-mail για την επιβεβαίωση της εγγραφής.
5. Αντίγραφο δημοτολογίου ή πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας (μόνο για δημότες/μόνιμους κατοίκους του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

20 Μαϊου, 2019

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθαρίστηκαν φέτος οι νότιες παραλίες της πελοποννησιακής ακτής του Δήμου μας. Αποτελεί αισιόδοξη διαπίστωση ότι η βελτίωσή τους είναι πλέον αισθητή, αφού τα προηγούμενα χρόνια μέσω των αντίστοιχων δράσεων είχε απομακρυνθεί το σύνολο σχεδόν των ογκωδών απορριμμάτων που βρίσκονταν εκεί επί δεκαετίες. Έτσι, η «δουλειά» φέτος περιορίστηκε κυρίως σε μικρότερα πλαστικά που ξεβράστηκαν τον χειμώνα.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του εργολάβου καθαριότητας και τους εθελοντές που συμμετείχαν στους καθαρισμούς!

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2019 ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

17 Μαϊου, 2019

Παρά την προεκλογική περίοδο, ο Δήμος Πόρου διοργανώνει και φέτος για 4η συνεχή χρονιά εκτεταμένες δράσεις καθαρισμού των απομακρυσμένων παραλιών του. Μετά τηνδράση LET’S DO IT τον Απρίλιο, η νέα ευρεία δράση καθαρισμού ακτών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου στις ακτές της Πελοποννήσου που ανήκουν στον Δήμο μας, με εκκίνηση από την παραλία στην ιδιοκτησία Κοντομηνά και κατεύθυνση προς τα Τσελεβίνια.

Σημείο συνάντησης, το πορθμείο του Πόρου στις 10:30.
Παρακαλούμε ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας στο 15303 ή στο dimarhos@poros.gr.

Σχετικά με το φλέγον θέμα της επιβάρυνσης των ακτών από τα μεταφερόμενα πλαστικά, δείτε βίντεο με ομιλία του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη στην ημερίδα που διοργάνωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα το ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα στις 6 Μαΐου 2019: https://www.kathariporeia.gr/videogallery.html

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΩΡΕΑΣ ΤΗΣ ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑΣ

14 Μαϊου, 2019

Χάρη στην ευγενική χορηγία της ALPHA Τράπεζας στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαζί, με Στόχο την Υγεία», το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του Πόρου πρόκειται να ενισχυθεί με σημαντική ποσότητα ιατροφαρμακευτικού υλικού, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Τα υλικά θα παραδοθούν την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 16:00 στον χώρο στέγασης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στο πρ. κτήριο ΚΑΠΗ, όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομη εκδήλωση, ανοικτή για το κοινό.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί θερμά τη διοίκηση της Τράπεζας και τον διευθυντή του τοπικού καταστήματος, κ. Λεωνίδα Κοντοζαμάνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. ΣΟΧ 12/2019 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΔΥΟ (2) ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ

10 Μαϊου, 2019

Ο Φορέας Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ» (Φ.Π.Σ.Υ.Υ. «Ε.Π.Ε.Κ.Α.») ως Δικαιούχος Φορέας της Πράξης «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Πόρου» (Κωδικό ΟΠΣ: 5003499), που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 09 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» του Ε.Π. «Αττική 2014-2020» και που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.), ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων για την υλοποίηση του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος και τη στελέχωση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Πόρου (μία (1) θέση ΠΕ Φαρμακοποιών και μία (1) θέση ΠΕ/ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός – συντονιστής).

Κατεβάστε εδώ τον φάκελο με τα σχετικά αρχεία.

Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ

10 Μαϊου, 2019

Η νέα επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Πόρου ξεκίνησε τη λειτουργία της εντελώς ανανεωμένη και αναβαθμισμένη στην διεύθυνση www.poros.gr.

Μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα, ο αναγνώστης μπορεί να λάβει βασικές πληροφορίες για το νησί και το ηπειρωτικό του τμήμα, να ενημερωθεί για τη σύσταση του Δήμου (Δήμαρχος – Δημοτικό συμβούλιο – Επιτροπές – Υπηρεσίες Δήμου), για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, για τα νέα και τα Δελτία Τύπου του Δήμου, για τα χρήσιμα τηλέφωνα και για τις προσεχείς εκδηλώσεις, ενώ το περιεχόμενο της θα ανανεώνεται καθημερινά και θα εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται και η νέα τουριστική ιστοσελίδα του Δήμου Πόρου www.visitporos.com, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της. Την κατασκευή και υλοποίηση των νέων ιστοσελίδων επιμελήθηκε εντελώς δωρεάν το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, Τάσος Φιακάς, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διαρκή προσφορά του.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ κ.ά.

10 Μαϊου, 2019

Δεν τελειώνουν τα καλά νέα για τον Πόρο:
Μονοπάτια, Α/C στα Σχολεία, γήπεδο μπάσκετ στο Ασκέλι κ.ά. εγκρίθηκαν από το ΔΣ Πόρου

Με σειρά σημαντικών Αποφάσεων που έλαβε στην τελευταία του τακτική συνεδρίαση πριν τον Σεπτέμβριο το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου (από 26.4.2019 έως την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών το Σεπτέμβριο επιτρέπεται η ψήφιση μόνο κατεπειγουσών Αποφάσεων), αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση και ανοικτή πρόσκληση του Προγράμματος Φιλόδημος για ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις του Δήμου.

Σημαντικότερη όλων, η ανάπτυξη του δικτύου πεζοπορικού τουρισμού, μέσω της χρηματοδότησης 137.000€ που ενέκρινε πριν λίγες μέρες για τον Δήμο μας ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης. Από τα χρήματα αυτά, που βρίσκονται ήδη στη διάθεση του Δήμου, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης επέλεξε τα 107.000€ να διατεθούν για την υλοποίηση αυτούσιας της δράσης ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού σύμφωνα με τη Μελέτη που έχει εκπονήσει για τον Δήμο η “PATHS OF GREECE” και τα 30.000€ για την τοποθέτηση μονάδων Air Condition σε όλες τις αίθουσες όλων των σχολικών μονάδων του Πόρου.

Άλλες δράσεις που εγκρίθηκαν από το ΔΣ και πρόκειται να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος Φιλόδημος είναι η κατασκευή ανοικτού γηπέδου μπάσκετ στο Ασκέλι (594.839€), η εκπόνηση Μελετών πυροπροστασίας σε στα Σχολεία (15.000€), η κατασκευή υποδομών πρόσβασης ΑμΕΑ στα Σχολεία και στις τουαλέτες τους (8.500€) και η προμήθεια 6 στάσεων για τη Δημοτική Συγκοινωνία της Σφαιρίας (20.000€).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

7 Μαϊου, 2019

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Αττικής, οι επικεφαλής των υποψήφιων συνδυασμών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες οφείλουν να γνωστοποιήσουν στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα στοιχεία των υποψηφίων τους, καταχωρώντας ηλεκτρονικά το σχετικό αρχείο.

Δείτε αναλυτικά εδώ.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

25 Απριλίου, 2019
Δημοτική Συγκοινωνία:

Ξεκινάει τη λειτουργία της σήμερα Μ. Πέμπτη η Δημοτική Συγκοινωνία της Σφαιρίας, με το νέο mini bus του Δήμου να πραγματοποιεί από το πρωί τα πρώτα του δρομολόγια. Δεδομένου ότι ο Δήμος μας διαθέτει προς το παρόν μόνο τρεις οδηγούς με κατάλληλο δίπλωμα για την οδήγηση του λεωφορείου, το ωράριο λειτουργίας της Συγκοινωνίας θα είναι καταρχήν το ακόλουθο:

• Μ. Πέμπτη έως Μ. Σάββατο: 09:00-11:00, 12:00-14:40 & 18:00-19:40
• Κυριακή Πάσχα: μη-λειτουργία
• Δευτέρα Πάσχα έως Κυριακή Θωμά: 09:00-11:00, 12:00-14:40 & 18:00- 19:40, 20:40-24:00
• Καθημερινές έως 13 Ιουνίου: 09:00-11:00, 12:00-14:40
• Σαββ/κύριακα έως 13 Ιουνίου: 09:00-11:00, 12:00-14:40 & 18:00-19:40
• Θερινή περίοδος (από 14 Ιουνίου έως 8 Σεπτεμβρίου): 09:00-11:00, 12:00-14:40 & 18:00-19:40, 20:40-24:00

Το mini bus θα έχει αφετηρία το Νέο Δυτικό Λιμάνι (έναντι κτ. Συγγρού), με εκκίνηση δρομολογίων κάθε «ακριβώς», «και 20» και «παρά 20», η διαδρομή του θα είναι ο κύκλος της Σφαιρίας με 5 στάσεις (Σινεμά, πλ. Ηρώων, Ευαγγελισμός, πλ. Σολομωνίδη, Αγ. Στέφανος) και οι επιβάτες ΔΕΝ θα πληρώνουν εισιτήριο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

• Λόγω της διακοπής των έργων του Βιολογικού, από σήμερα Μ. Πέμπτη παύει να ισχύει η διπλή κατεύθυνση στην παραλιακή οδό (πιάτσα ταξί έως πλ. Σολομωνίδη) και επανέρχεται κανονικά ο μονόδρομος.
• Λόγω των εορτών του Πάσχα ισχύει από σήμερα Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Πάσχα απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή οδό από 20:00 έως 01:00 και τη Μ. Παρασκευή απαγόρευση στάσης/στάθμευσης όλων των οχημάτων στην περιοχή της πλατείας Ηρώων.
• Τέλος, παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να διευκολύνουν με την οδική τους συμπεριφορά την επιβαρυμένη κυκλοφοριακά κατάσταση που αναμένεται τις μέρες του Πάσχα, να τηρούν τις απαγορεύσεις στάσεις/στάθμευσης και να μην ανέρχονται και σταθμεύουν στα πεζοδρόμια και τις πλατείες.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΠΟΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

24 Απριλίου, 2019

Σοβαρές αποκαλύψεις αναφορικά με την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης του λιμανιού του Πόρου, αλλά και άλλων έργων που εξελίσσονται στην Π.Ε. Νήσων Αττικής, έκανε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης στο κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο που συγκάλεσε τη Μ. Δευτέρα 21.4.2019. Όπως αποκάλυψε παρουσιάζοντας όλα τα σχετικά στοιχεία, η Περιφέρεια Αττικής, με Απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής στις 8.4.2019 και σύμφωνα με αντίστοιχη εισήγηση της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας, ενέκρινε την παράταση έως τις 27.9.2019 του επίμαχου έργου, το οποίο έπρεπε να είχε παραδοθεί μέχρι τις 27.3.2019.

Όπως εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4412/2016, παράταση προθεσμιών υλοποίησης δημόσιων έργων μπορεί να εγκριθεί μόνο με δύο τρόπους: α) με την αναγνώριση υπαιτιότητας του εργολάβου και τη βεβαίωση αντίστοιχων ποινικών ρητρών, β) με την τεκμηριωμένη αναγνώριση υπαιτιότητας της αναθέτουσας αρχής (Περιφέρεια) χωρίς καμία επίπτωση για τον εργολάβο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και ενώ ο Δήμαρχος Πόρου με συνεχή έγγραφά του προς την Περιφέρεια τόνιζε τις αδικαιολόγητες παύσεις και καθυστερήσεις του έργου, η τελευταία χορήγησε την παράταση με δική της υπαιτιότητα, απαλλάσσοντας έτσι τον εργολάβο από τις ποινικές ρήτρες που θα έπρεπε να τού βεβαιώσει.

Μάλιστα, ακόμα και αυτή η παράταση είναι παράνομη, αφού θα έπρεπε να είχε τεκμηριωθεί αναλυτικά, πράγμα που δεν συνέβη. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Περιφέρεια έλαβε και ενέκρινε το αίτημα παράτασης την ίδια ώρα που με δημόσιες ανακοινώσεις της «ενημέρωνε» ότι το έργο θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα του 2019. Και σήμερα, που ο Δήμαρχος ανακάλυψε και αποκάλυψε ότι έχει δοθεί παράταση με τον συγκεκριμένο παράνομο τρόπο, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, με νέες ανακοινώσεις του, εξακολουθεί να μην παραδέχεται την αλήθεια και κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τον Δήμο για τις καθυστερήσεις και τον Δήμαρχο ως ψεύτη.

Επιπλέον όλων των ανωτέρω, ο κ. Δημητριάδης αποκάλυψε ότι το έργο εκτελείται χωρίς επίβλεψη από την Περιφέρεια και ότι, κατά παράβαση της σύβασης, αλλά και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του, δεν χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα για την κατασκευή του, τα οποία θα προκαλούσαν στον εργολάβο μεγαλύτερο κόστος, αλλά οι εργασίες και οι μεταφορές χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών και ΑΕΚΚ διενεργούνται από τη στεριά, γεγονός που μεταφέρει το κόστος στην κοινωνία του Πόρου με τη μορφή περαιτέρω καθυστερήσεων και οχλήσεων.

Με τα ανωτέρω δεδομένα, ο κ. Δημητριάδης, λαμβάνοντας υπόψη και τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρισταμένων καταστηματαρχών της περιοχής, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και εκείνο αποφάσισε:

1. Να απευθύνει έντονη διαμαρτυρία στην Περιφέρεια, δηλώνοντάς της ότι το έργο μέχρι στιγμής δεν εκτελείται σύμφωνα με την σύμβαση, την περιβαλλοντική του αδειοδότηση και τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 και ότι αξιώνει την άμεση συνέχισή του σύμφωνα με τα ανωτέρω (σύμβαση, περιβαλλοντική άδεια, Ν. 4412) και ειδικότερα με χρήση πλωτών μέσων, χωρίς οχλήσεις του Οικισμού, με επιβολή ποινικών ρητρών κατά του εργολάβου και με την επισήμανση ότι τα αδρανή υλικά και ΑΕΚΚ που έχουν εναποτεθεί στον θαλάσσιο και παραλιακό χώρο του έργου πρέπει να απομακρυνθούν εξ ολοκλήρου με τη χρήση του κατάλληλου πλωτού μηχανήματος.

2. Να ασκηθεί αγωγή κατά της Περιφέρειας Αττικής για την αποζημίωση κάθε βλαπτόμενου φυσικού και νομικού προσώπου σύμφωνα με το ά. 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα.

3. Να ενημερωθούν οι Εισαγγελικές αρχές, η Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης για διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

19 Απριλίου, 2019

Απάντηση στα αγωνιώδη και επίμονα έγγραφα που είχε αποστείλει ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Πόρου αναφορικά με την εξέλιξη του έργου αποκατάστασης του Λιμανιού απέστειλε στις 18.4.2019 η Περιφέρεια Αττικής. Σύμφωνα με αυτήν, η Περιφέρεια χορήγησε στις 8.4.2019 στον εργολάβο του έργου ΠΑΡΑΤΑΣΗ για την ολοκλήρωση του έργου μέχρι τις 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019. Μάλιστα, ακόμα και αυτή η προθεσμία είναι ΒΕΒΑΙΟ ότι δεν θα τηρηθεί, αφού εμπεριέχει τμηματική προθεσμία για ολοκλήρωση της τοποθέτησης των φρεατοπασσάλων (η οποία δεν έχει αρχίσει καν μέχρι σήμερα) μέχρι το Μ. Σάββατο... Επιπλέον, με την Απόφαση έγκρισης της προθεσμίας, η Περιφέρεια αναγνωρίζει ότι ο εργολάβος ΔΕΝ έχει (δήθεν) υπαιτιότητα για την καθυστέρηση του έργου και έτσι ΔΕΝ του επιβάλλει ποινικές ρήτρες! Σημειώνεται, επίσης, ότι ο εργολάβος έχει υποβάλει στην Περιφέρεια το αίτημα παράτασης την 1η Φεβρουαρίου 2019. Πρόκειται για ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ και ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ χειρισμούς που πλήττουν το νησί μας και ειδικά τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για το θέμα, για τη Μ. Δευτέρα στις 17:00, στην οποία προσκάλεσε την Περιφερειάρχη κ. Ρ. Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Χατζηπέρο, και καλεί επίσης να παραστούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες του Πόρου. Μέχρι τότε, η δημοτική αρχή θα μελετήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει ο Δήμος σε νομικό επίπεδο, ώστε το ΔΣ να λάβει την αντίστοιχη Απόφαση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΥΖΗΣ

18 Απριλίου, 2019

Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αυτοκτονία του Αλέξανδρου Κορυζή.

Ο Αλέξανδρος Κορυζής γεννήθηκε στον Πόρο το 1885 και αυτοκτόνησε στην Αθήνα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στις 18 Απριλίου 1941. Ήταν γιος του Γεωργίου Κορυζή, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και Δήμαρχος Πόρου, και της Αικατερίνης Μισυρλή, η οποία κατάγονταν από την Πύλο και ήταν ανιψιά του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.

Ο Κορυζής πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Πόρο και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το 1903 διορίστηκε στην Εθνική Τράπεζα και το 1929 ανέλαβε πρώτος Πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας. Με την επικράτηση του καθεστώτος της 4 ης Αυγούστου 1936, ανέλαβε Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως έως το 1939, όταν και διορίστηκε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. Με τον θάνατο του Μεταξά, ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ στις 29 Ιανουαρίου 1941 τού ανέθεσε την πρωθυπουργία της Ελλάδος.

Στις 6 Απριλίου του 1941 ο Κορυζής έγινε ο Πρωθυπουργός που είπε το δεύτερο ΟΧΙ στους εισβολείς, απορρίπτοντας τελεσίγραφο των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα. Στις 18 Απριλίου (Μ. Παρασκευή) συμμετείχε στο Τατόι σε σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Βασιλιά, όπου ζήτησε να σχηματιστεί στρατιωτική κυβέρνηση. Ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνομιλία του με τον Βασιλιά.

Το τι ειπώθηκε ακριβώς σε αυτήν δεν είναι γνωστό, ωστόσο εικάζεται ότι οι δύο άνδρες διαφώνησαν ως προς τη συνέχιση του αγώνα. Ο Κορυζής εξήλθε συντετριμμένος με κατεύθυνση την οικία του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Ο Βασιλιάς, ανησυχώντας, έστειλε τον διάδοχο Παύλο στην οικία του Πρωθυπουργού. Ενώ ο Παύλος μιλούσε με τη σύζυγο του Κορυζή, ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί από τον πρώτο όροφο της οικίας.

Ο Κορυζής είχε αυτοκτονήσει με δύο (!) σφαίρες στην καρδιακή χώρα. Ο τραπεζίτης πρωθυπουργός διάλεξε να ακολουθήσει το παράδειγμα του συναδέλφου του της Ουγγαρίας Τελέκυ, που λίγες μέρες νωρίτερα στη Βουδαπέστη είχε τινάξει τα μυαλά του, αδυνατώντας να παραδώσει τη χώρα του στους εισβολείς.

Ο Αλέξανδρος Κορυζής απέκτησε τέσσερα παιδιά με τη σύζυγό του Ελισάβετ Τσιτσάρα, τα οποία αργότερα δώρισαν το πατρικό τους σπίτι στον Πόρο, προκειμένου να λειτουργήσει ως αρχαιολογικό μουσείο. Ο Δήμος Πόρου έχει τιμήσει τον Αλέξανδρο Κορυζή, δίνοντας το όνομά του και τοποθετώντας την προτομή του στην πλατεία επί της οποίας βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, και δημοσιεύει σήμερα το παρόν Δελτίο Τύπου ως ελάχιστη υπενθύμιση της ηρωικής του στάσης.

16 Απριλίου, 2019

Πρόσκληση του Δήμου Πόρου για δύο ανοιχτές συζητήσεις, με ξεχωριστές θεματικές, στις 17/4 και 30/4 αντίστοιχα. Οι δύο συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο Συγγρού, με ώρα έναρξης 18:30, και θα είναι ανοικτές στο κοινό.

Η αυριανή ομιλία έχει θέμα «Δημοτική Συγκοινωνία και Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στη Σφαιρία» και σε αυτήν προσκαλείται να συμμετέχει κάθε πολίτης, κάθε συλλογικός φορέας και κάθε αιρετός ή υποψήφιος αιρετός που ενδιαφέρεται για το θέμα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΟΜΙΛΙΕΣ 17.4.2019 & 30.4.2019

12 Απριλίου, 2019

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 48/2019 Απόφαση, η Μελέτη με τίτλο «Βελτίωση βατότητας αγροτικής οδού στη θέση «Τσελεβίνια» Δήμου Πόρου», προϋπολογισμού 1.009.232€, καθώς και η συμμετοχή του Δήμου Πόρου στη σχετική πρόσκληση του Προγράμματος Φιλόδημος. Αντικείμενο της Μελέτης είναι η ασφαλτόστρωση της υφισταμένης αγροτικής οδού μήκους 6,14 χλμ. από την Επαρχιακή Οδό Γαλατά-Ερμιόνης προς την περιοχή «Παναγίτσα» και η κατασκευή των απαραίτητων τεχνικών έργων, τάφρων απορροής υδάτων και τοίχων αντιστήριξης.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΠΟΡΟΥ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΧΩΜΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΑ ΤΣΕΛΕΒΙΝΙΑ

Μετά την πρόσφατη υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου Πόρου και Περιφέρειας Αττικής για την ασφαλτόστρωση των αγροτικών οδών στις περιοχές Μιστρέτσι και Περγάρι προϋπολογισμού 1.000.000€, με τη συγκεκριμένη Μελέτη ο Δήμος Πόρου, συνεπής στον στόχο που είχε τεθεί στην αρχή της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, ολοκληρώνει τον σχεδιασμό ασφαλτόστρωσης όλων των βασικών χωμάτινων οδών στο ηπειρωτικό τμήμα του, η κατάσταση των οποίων επί δεκαετίες ταλαιπωρεί τους δεκάδες κατοίκους και ιδιοκτήτες καλλιεργήσιμης γης της περιοχής. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων αναμένεται εντός του 2020.

11 Απριλίου, 2019

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου η Μελέτη διευθέτησης και οριοθέτησης των ρεμάτων του Πόρου.

Πρόκειται για τη Μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος στις αρχές του 2015 έναντι 36.900€, εκμεταλλευόμενος τμήμα της επιχορήγησης των 150.000€ που έλαβε από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το νησί στις 9.12.2014. Η νέα -τότε- δημοτική αρχή του Δήμου Πόρου επέλεξε να διαθέσει το 25% περίπου της χρηματοδότησης αυτής, όχι για δράσεις βιτρίνας, αλλά για να μεθοδεύσει, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, τη διευθέτηση των ρεμάτων που διέρχονται από τις κατοικημένες περιοχές του νησιού.

Η παντελής έλλειψη τέτοιων οριοθετήσεων αποτελεί τη βασική αιτία για τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που έχουν συντελεστεί τις δεκαετίες 1970 και 1980 δίπλα και πάνω στις κοίτες των ρεμάτων και για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται να συντελεστεί κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας των επίμαχων περιοχών. Η Μελέτη παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, αλλά χρειάστηκαν σχεδόν 3 ακόμα έτη προκειμένου να γίνει η τυπική έγκρισή της από τρίτες Υπηρεσίες και να επιστραφεί θεωρημένη στον Δήμο Πόρου.

Επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης του νησιού είναι: 1) η θεσμοθέτηση με Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής των οριοθετήσεων που προτείνει η Μελέτη, 2) η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη διενέργεια των αναγκαίων μεγάλων έργων διευθέτησης των ρεμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας και 3) η εκτέλεσή τους. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό με ορίζοντα πενταετίας, ο οποίος περιλαμβάνει την παράκαμψη και την υπογειοποίηση των κλάδων των ρεμάτων που το 2014 προκάλεσαν τις καταστροφές στις περιοχές Ασκέλι, Συνοικισμό, Πέρλια και Νεώριο.

ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ-ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ

10 Απριλίου, 2019

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου και με αμέτρητες επιλογές για διαμονή, εστίαση και διασκέδαση, ο Πόρος είναι έτοιμος να υποδεχθεί και φέτος τους επισκέπτες του για τις διακοπές του Πάσχα και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Ηρώων, η πλωτή περιφορά τους στο κανάλι του λιμανιού και η Ανάσταση στις πέντε εκκλησίες του νησιού, αλλά και στο Λεμονοδάσος, εγγυόνται ότι και το 2019 το Πάσχα στον Πόρο θα είναι μια μοναδική εμπειρία!

ΒΙΝΤΕΟ - ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ: https://www.youtube.com/watch?v=YVy-CW2Nqro

ΒΙΝΤΕΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ: https://www.youtube.com/watch?v=H6uZ16_eSGM

9 Απριλίου, 2019

Εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 39/2019 του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου η προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύνταξη Μελέτης διαμόρφωσης της οδού Δημοσθένους (νυν Χριστόδουλου Μέξη), προϋπολογισμού 42.878€. Αντικείμενο της Μελέτης είναι η εγκατάσταση νέων υπογειοποιημένων δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων, η εξασφάλιση επαρκούς φωτισμού, η πλακόστρωση με υλικά εναρμονισμένα στον αισθητικό χαρακτήρα της περιοχής και συγκοινωνιακές διευθετήσεις, με έμφαση στην ασφάλεια των πεζών. Η Μελέτη περιλαμβάνει τις ακόλουθες επί μέρους υπο- Μελέτες: 1) αρχιτεκτονική, 2) υδραυλική, 3) κυκλοφοριακή, 4) ηλεκτρομηχανολογική, 5) περιβαλλοντική, 6) Μελέτη Σ.Α.Υ.-Φ.Α.Υ. και 7) τεύχη δημοπράτησης.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ

Σημειώνεται ότι η περιοχή παρέμβασης αφορά στην άνοδο της οδού μέχρι τη Δεξαμενή, καθώς η αντίστοιχη παρέμβαση για το τμήμα μέχρι την πλατεία του Αγ. Κωνσταντίνου περιλαμβάνεται σε άλλη Μελέτη που ήδη βρίσκεται στη διάθεση του Δήμου. Με την παραλαβή της Μελέτης, ο Δήμος θα αναζητήσει χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα.

8 Απριλίου, 2019

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 η δράση καθαρισμού ακτών Let’s Do it Greece στον Πόρο. Στη δράση συμμετείχαν δεκάδες κάτοικοι του Πόρου, καθώς και η οργανωτική ομάδα των εθελοντών του Let’s do it Greece, η οποία επέλεξε το νησί μας για να διενεργήσει την κεντρική δράση της, παράλληλα με εκατοντάδες δράσεις που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα σε όλη την Ελλάδα.

LET'S DO IT POROS

Η κεντρική δράση στον Πόρο πραγματοποιήθηκε στην απομακρυσμένη βόρεια ακτή «Τσούτσουρα», η οποία, όπως και πολλές άλλες βόρειες ακτές της Πελοποννήσου και νησιών του Αιγαίου, γίνεται αποδέκτης αμέτρητων μεταφερόμενων απορριμμάτων με προέλευση το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο δια θαλάσσης και για τον λόγο αυτό η μετάβαση των περίπου 60 εθελοντών έγινε με επαγγελματικά και ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη. Οι εθελοντές μέσε σε περίπου 3 ώρες μάζεψαν περισσότερες από 100 μεγάλες σακούλες με απορρίμματα. Επίσης, οι μαθητές των Σχολείων του Πόρου ανέλαβαν τον καθαρισμό παραλιών στις περιοχές Μικρό Νεώριο και Γερολιμάνι και η εθελοντική ομάδα «Όλοι Μαζί Περπατάμε» τον καθαρισμό της βόρειας παραλίας Βαγιωνιά.

LET'S DO IT POROS

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί ιδιαίτερα για τη συνδρομή τους όλους τους εθελοντές, την οργανωτική ομάδα του “Let’s Do it”, τον καπετάνιο Κώστα Τζιώτη που διέθεσε αφιλοκερδώς το γρι-γρι του, τους Κώστα και Σωτήρη Αντωνάκο, τοn Νίκο Ντούφο, τον Χρήστο Καραγιάννη και το πλήρωμά του, την εταιρία ΑΠΑΝΑ και το προσωπικό της, την ΕΡΤ και το Porosnews.

LET'S DO IT POROS

LET'S DO IT POROS

LET'S DO IT POROS

29 Μαρτίου, 2019

Ένα όνειρο πολλών χρόνων γίνεται πράξη, με την αδειοδότηση της δημοτικής συγκοινωνίας της πόλης του Πόρου. Μετά από επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής, η οποία είχε λάβει τις αναγκαίες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά σύγχρονου mini bus και για ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας ήδη από το Νοέμβριο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, ξεπεράστηκαν πρόσφατα και τα τελευταία γραφειοκρατικά εμπόδια για την έναρξη λειτουργίας της γραμμής. Χρειάστηκε, μάλιστα, να ψηφισθεί τροπολογία (ά.48/Ν.4599), με την οποία καλύφθηκε κενό της νομοθεσίας, η οποία παρότι δίνει στους Δήμους την αρμοδιότητα ίδρυσης δημοτικής συγκοινωνίας, έθετε πληθυσμιακές προϋποθέσεις που κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας απέκλειαν τη δυνατότητα αυτή σε νησιωτικούς μη- αστικούς Δήμους. Επίσης, χρειάστηκε να εκδοθεί νομολογία από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Τμ. 7, πρ.41/2018), με την οποία κρίθηκε ότι η αδειοδότηση της συγκοινωνιακής γραμμής δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση της νομιμότητας αγοράς λεωφορείου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΙΡΙΑΣ

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση των ανωτέρω δυσκολιών τον Υπουργό ΥΠΟ.ΜΕ. Χρήστο Σπίρτζη και τον Γεν. Γραμματέα Θάνο Βούρδα τους βουλευτές Α’ Πειραιά Γεωργία Γεννιά και Κωστή Δουζίνα και την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την προσπάθεια αδειοδότησης της γραμμής δυσχέρανε η στάση άλλων παραγόντων και ειδικά της τοπικής αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας καταψήφισαν όλες τις σχετικές Αποφάσεις του Δ.Σ. και κατέθεσαν πλήθος προσφυγών ζητώντας την ακύρωσή τους.

Η δημοτική συγκοινωνία θα λειτουργεί όλο τον χρόνο με ωράριο 09:00 έως 15:00 και έως 24:00 την περίοδο από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο, διανύοντας την μήκους 3,5 χλμ. και διάρκειας 13 λεπτών κυκλική διαδρομή της Σφαιρίας. Το mini bus θα κάνει 3 δρομολόγια την ώρα, με αφετηρία το Νέο Δυτικό Λιμάνι κάθε «ακριβώς», «και 20» και «παρά 20» και 5 στάσεις (Σινεμά, πλ. Ηρώων, Ευαγγελισμός, πλ. Σολομωνίδη, Αγ. Στέφανος), ενώ οι επιβάτες ΔΕΝ θα πληρώνουν εισιτήριο.

Η λειτουργία της γραμμής θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Βδομάδα.

29 Μαρτίου, 2019

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ προς τον Δήμο μας, τη Δευτέρα 1.4.2019 και από ώρα 09:00 έως 14:00 θα υπάρχει διακοπή ηλεκτροδότησης σε όλο το νησί του Πόρου.

28 Μαρτίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου, σε συνεργασία με την Tech Advs (διαφημιστικές υπηρεσίες διαδικτύου), προσφέρει δωρεάν την καταχώρηση της τοποθεσίας των επιχειρήσεων του Δήμου μας στην Google (Google my Business) και στους χάρτες της Google (Google Maps) μέσω pin.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον κ. Τάσο Φιακά στο +30 6975570731.

GOOGLE MY BUSINESS

26 Μαρτίου, 2019

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου η πρώτη φετινή εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Δήμου Πόρου. Συνολικά προσήλθαν 167 αιμοδότες, εκ των οποίων κατάφεραν να δώσουν αίμα οι 158.

Η δημοτική αρχή ευχαριστεί θερμά όλους τους αιμοδότες που προσήλθαν στην αιμοδοσία, το προσωπικό του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, το προσωπικό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη Μαρία Βαρβάρου, για τη σταθερή συνδρομή της στη λειτουργία της τράπεζας αίματος.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

19 Μαρτίου, 2019

Let’s do it Greece 2019:
Την Κυριακή 7 Απριλίου στέλνουμε από τον Πόρο ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα

Φέτος, για μία ακόμα χρονιά, ο Δήμος Πόρου συμμετέχει ενεργά στην πανελλήνια εθελοντική δράση Let’s do it Greece, η οποία έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες εθελοντές και φορείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η συνέπεια και η πρωτοπορία του Δήμου Πόρου στις δράσεις προστασίας των ακτών και της θάλασσας ήταν ο λόγος που η οργανωτική ομάδα των εθελοντών του Let’s do it Greece επέλεξε το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού για να βρίσκεται την ημέρα της φετινής δράσης, Κυριακή 7 Απριλίου 2019, με σκοπό να διαδοθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του εθελοντισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η φετινή πανελλαδική εκστρατεία είναι αφιερωμένη στην οικογένεια, δίνοντας έμφαση σε όσα μας ενώνουν και μας δίνουν δύναμη να προσπαθούμε καθημερινά για έναν καλύτερο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί μεγάλος καθαρισμός βόρειων ακτών του νησιού, οι οποίες επιβαρύνονται από σκουπίδια της Αττικής που μεταφέρονται μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων. Παράλληλα, στο νησί θα βρεθεί και ομάδα εθελοντών της Open Art, η οποία θα καλλιτεχνήσει ένα έργο τέχνης με θέμα το περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Πόρου Ιωάννης Δημητριάδης δήλωσε σχετικά:
«Ο Δήμος Πόρου τα τελευταία χρόνια έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος σε κορυφαία προτεραιότητά του. Φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο νησί μας την κεντρική δράση του Let’s do it Greece 2019, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιείται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Την Κυριακή 7 Απριλίου, στέλνουμε από τον Πόρο ένα ηχηρό μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη την Ελλάδα».

Ο Εθελοντής - Εμπνευστής της Πανελλαδικής Δράσης Let’s do it Greece Νίκος Κιούσης από την πλευρά του δήλωσε:
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η συγκεκριμένη δράση είναι μια ιδέα που την ξεκινήσαμε νέα παιδιά που αγαπήσαμε τον εθελοντισμό μέσα από περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, με όνειρο να ενώσουμε και να ομορφύνουμε όλη την Ελλάδα μέσα σε μία μέρα και πλέον έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές και εκατοντάδες φορείς σε κάθε γωνιά της χώρας. Την Κυριακή 7 Απριλίου θα είμαστε κι εμείς στον Πόρο σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.»

Πληροφορίες συμμετοχής:
Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε Β.Α. παραλίες του Πόρου στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση με το δρόμο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον Δήμο Πόρου στο τηλ. 2298320512 ή μέσω e-mail στο grafeiotypou@poros.gr.

16 Μαρτίου, 2019

Πραγματοποιήθηκαν στις 14.3.2019 τα εγκαίνια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πόρου και ακολούθως η πρώτη διανομή ειδών στους περίπου 100 δικαιούχους του. Το Κ.Π. αποτελεί μια νέα κοινωνική δομή του Δήμου Πόρου, μέσω της οποίας θα διανέμονται στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με βάση ενιαία πανελλαδικά κριτήρια, είδη διατροφής και ένδυσης που συγκεντρώνονται από χορηγίες πολιτών και επιχειρήσεων, ενώ το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού του (ένας κοινωνικός λειτουργός και μία υπάλληλος) χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

image

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ανακοίνωσε ότι η βιωσιμότητα του Κ.Π. έχει ήδη εξασφαλισθεί σε μεγάλο βαθμό, αφού η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ – μάρκετς της χώρας ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του να το στηρίξει σε πάγια βάση. Τόνισε, ωστόσο, ότι η στήριξη αυτή αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια συγκέντρωσης επιπλέον χορηγιών, αλλά και νέοι υποψήφιοι δικαιούχοι να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε επίσης στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των χώρων του δημοτικού «κτηρίου ΚΑΠΗ», το οποίο μέχρι το 2014 λειτουργούσε ως αποθήκη, ενώ σήμερα στεγάζει νέες χρήσεις (Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και Κ.Π.), καθώς και χρήσεις που προηγουμένως στεγάζονταν σε ακατάλληλους χώρους (Νηπιαγωγεία και Πολυδύναμο Ιατρείο). Τέλος, ο Δήμαρχος Πόρου ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην ίδρυση του Κ.Π. τις αρμόδιες εντεταλμένες δημοτικές συμβούλους, Μαρία Βαρβάρου (έως 2017) και Καίτη Ροΐδη (2018-2019), τον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου Χρήστο Χίο και κυρίως όλους τους χορηγούς του Κ.Π.

image

image

image

image

image

14 Μαρτίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου, συνεχίζοντας τις δράσεις τουριστικής προβολής, συμμετέχει στη διεθνή Τουριστική Έκθεση - MITT – Moscow International Travel & Tourism Exhibition 2019, η οποία διεξάγεται στην Μόσχα από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου 2019. Στην Έκθεση πραγματοποιούνται επαγγελματικές συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες και media από την τουριστική αγορά της Ρωσίας, οι οποίοι ενημερώνονται για το νησί μας μέσω του μεταφρασμένου έντυπου προβολής στα ρώσικα, καθώς και μέσω του ψηφιακού μας υλικού (Poros Island my Guide App – επίσημο βίντεο τουριστικής προβολής).

image

Ο Δήμος μας συμμετέχει στην Έκθεση ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπούμενος από το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσο Φιακά. Σημειώνεται ότι τα περίπτερα του Δήμου μας στις Τουριστικές Εκθέσεις που συμμετέχει διακοσμούνται από το εκπληκτικό υφαντό λογότυπο του Πόρου που ύφανε με τον αργαλειό της η κ. Ελένη Παύλου και το ERGANI weaving workshop.

image

13 Μαρτίου, 2019

Απίθανο τετραήμερο Αποκριών έζησε φέτος ο Πόρος, με τεράστια προσέλευση επισκεπτών, ατελείωτο γλέντι και απόλυτη πληρότητα στα καταστήματα εστίασης και στα ανοικτά καταλύματα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής με την παρέλαση των παιδιών του 1 ου Δημοτικού Σχολείου στο λιμάνι του Πόρου και συνεχίστηκαν το Σάββατο με τον διαγωνισμό τηλεκατευθυνόμενων και το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού». Το απόγευμα οι διαγωνιζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου παρουσίασαν αποσπάσματα από κλασικές ελληνικές ταινίες και διαγωνίστηκαν για την καλύτερη μεταμφίεση, ενώ το αποκριάτικο ξεφάντωμα συνεχίστηκε μέχρι αργά σε ρυθμούς disco με τη συναυλία των Stardust.

image

Την Κυριακή το καθιερωμένο πλέον γλέντι στην Πούντα συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, οι οποίοι ξεφάντωσαν με τη μουσική του Θανάση Βασιλόπουλου και του Νίκου Κουρκούλη, ενώ σε ολόκληρη την παραλία του νησιού γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Με την ολοκλήρωση της συναυλίας ανακοινώθηκαν και οι νικητές του Κυνηγιού («Παρεούλα», «Είδα φως και μπήκα», «Λιμνούπολη», μεταμφίεση: «Η τάξη θέλει αταξία»), οι οποίοι και κέρδισαν πλούσια δώρα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Καθαρά Δευτέρα με το παιδικό party μασκέ στην πλατεία Καποδίστρια, το οποίο διοργάνωσε ο Παιδικός Σταθμός και το ΚΔΑΠ του Δήμου.

image

image

image

image

image

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για τη συμβολή τους στην επιτυχία του τετραημέρου:

• Όλα τα στελέχη του Δήμου και της εταιρίας καθαριότητας που υποστήριξαν εκτός ωραρίου τις εκδηλώσεις
• Την Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, τις κοινοπραξίες των φέρρυ μποτ και την εταιρία που κατασκευάζει το έργο του Βιολογικού, για τη συμβολή τους στη διαχείριση των αυξημένων συγκοινωνιακών αναγκών των ημερών
• Την Οργανωτική Επιτροπή του «Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού»
• Τη Μαρία Ζεντέλη και τους Δημήτρη Ζαχαρόπουλο, Μπάμπη Κανατσίδη και Σάββα Μαρώτο για την γραφιστική και τη φωτογραφική -αντίστοιχα- κάλυψη των εκδηλώσεων και το Star Channel και Porosnews για την προβολή τους
• Τις εθελόντριες και τους εθελοντές που ανέλαβαν την παρασκευή και το σερβίρισμα εδεσμάτων στους μπουφέδες των εκδηλώσεων

Τους χορηγούς, οι οποίοι ήταν οι εξής:
• Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος
• Αλεξόπουλος Τάκης
• Απάγκιο
• Αποκάλυψη
• Βασίλης - Ταβέρνα
• Βίκος Βαγγέλης
• Γκογκόσης Δημήτρης
• Γλύκισμα
• Γοργόνα / Μπέρδος Γιάννης
• Δάρσινου Ρίτσα
• Δεϊμέζης Νίκος
• Δημήτρης - Ταβέρνα
• Δημητριάδης Γιάννης / Δήμαρχος Πόρου
• Διόνυσος
• Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου
• Ζέφη - Οπτικά
• Ηλιάδης Βαγγέλης - πρατήριο καυσίμων
• Ιωαννίδης Γιάννης
• Κ.Ε. Πόρος
• Κοντογιάννη Αγγελική
• Κοντογιάννης Γιώργος
• Κουτουζής Γ. - Ελαιοτριβείο
• Κουτσουμπέλης Γιώργος
• Κωστελένος Γ. - Φυτώρια
• Λάλος Θωμάς
• Μαστροπέτρος Γρηγόρης
• Μπαλόνι - Skipper
• Μωραίτης Κώστας - Photo Service
• Νικολάου Κατερίνα
• Νόσης Νίκος - Οπωροπωλείο
• Παληό Σιντριβάνι - Café
• Παύλου ΑΦΟΙ
• Ροΐδη Καίτη
• Ροΐδης Βαγγέλης
• Ρούσσου Κατερίνα
• Σοφιανός Κωνσταντίνος
• Σπιλιάδα
• Στη Ρότα
• Στρατίκη Μαργαρίτα
• Το Ρολόι - Café
• Το Σοκάκι
• Τυρόπουλος - Café
• Χατζηπέρος Βαγγέλης
• Artemis
• Blue - Café
• Cielo - Café
• Destino - Café
• Donna Piu
• Elena
• Golden View - Hotel
• Grande - Café
• Ilios Apartments
• Lions2 Litsa Et Co
• Malibou Bar
• Manessi - Hotel
• Marinos Tours
• Natassa’s Boutique
• OASIS
• Passagio - Café
• Porto - Café
• Primasera
• Unique - Café

8 Μαρτίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι από το μεσημέρι του Σαββάτου 9.3.2019 μέχρι και το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας θα δοθεί στην κυκλοφορία η μία λωρίδα κυκλοφορίας στο τμήμα της οδού Παπαδοπούλου που εκτελούνται τα έργα του Βιολογικού, τα οποία θα διακοπούν προσωρινά για τη διευκόλυνση της κίνησης του τριημέρου. Η λωρίδα αυτή θα χρησιμοποιείται ως μονόδρομος από λιμάνι προς Καλαυρία, ενώ η κίνηση οχημάτων από Καλαυρία προς λιμάνι θα γίνεται μέσω της οδού «Α.Κ. Αβέρωφ» (μεταξύ Κ.Ε. Πόρος και Άλσους), η οποία θα λειτουργήσει ως μονόδρομος.

image

Επίσης, την Κυριακή 10.3.2019 και από ώρα 11:00 έως 18:00, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από την πιάτσα ταξί μέχρι την πλ. Σολομωνίδη στην Πούντα.

Παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να σεβαστούν τα μέτρα και να διευκολύνουν το έργο της αστυνομίας, καθώς και τις εκδηλώσεις του Δήμου.

Σημειώνεται ότι από την Τρίτη 12.3.2019 θα επανέλθει η ισχύς των ρυθμίσεων που ισχύουν έως σήμερα.

7 Μαρτίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει για τρίτη φορά στη μεγαλύτερη διεθνή Έκθεση Tουρισμού ITB Berlin, που διεξάγεται από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου στο Βερολίνο. Στην Έκθεση θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικές συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες – bloggers – infuencers και media κυρίως από τη γερμανική αγορά, αλλά και από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το νησί μας μέσω έντυπου και ψηφιακού υλικού (Poros Island my Guide App – επίσημο βίντεο τουριστικής προβολής). Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει στην Έκθεση ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπούμενος από το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσο Φιακά.

image

image

image

20 Φεβρουαρίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από την Τετάρτη 20/02/2019 έως την Τετάρτη 06/03/19, προκειμένου να καλυφθούν οι τελευταίες ανοικτές θέσεις ωφελουμένων στη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Πόρου. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο γραφείο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο κτήριο ΚΑΠΗ, ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2298022596 σε ώρες γραφείου.

20 Φεβρουαρίου, 2019

Προβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ισπανική κρατική τηλεόραση το ντοκιμαντέρ για τις περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 στον Πόρο από τον Δήμο Πόρου, την HELMEPA, την Aegean Rebreath και το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσες, προβάλλοντας τις συστηματικές δράσεις που διενεργούνται στον Πόρο για τον καθαρισμό ακτών και βυθών, αλλά και για την ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού.

Παρότι το ντοκιμαντέρ είναι στην ισπανική γλώσσα, μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό ακόμα και σε όσους δεν γνωρίζουν ισπανικά.

Σημειώνεται ότι στο ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν ή φαίνονται δεκάδες κάτοικοι και μαθητές από τον Πόρο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε σε κοινό πολλών εκατομμυρίων θεατών στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική, στους ακόλουθους συνδέσμους:

- En Portada website 👉 http://www.rtve.es/television/20190213/vertedero-nostrum/1883421.shtml

YouTube (HD) 👉 https://www.youtube.com/watch?v=piVPn7FRY-4

19 Φεβρουαρίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει ότι την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού ενημέρωση από εκπροσώπους του Εθνικού Κτηματολογίου, αναφορικά με τη διαδικασία κτηματογράφησης που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει για την περιοχή μας.

18 Φεβρουαρίου, 2019

Το τριώδιο άνοιξε και όλοι οι δρόμοι οδηγούν και φέτος στον Πόρο!

image

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας (9,10,11 Μαρτίου), το οποίο θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους: Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού από την Παρασκευή έως την Κυριακή, διαγωνισμός τηλεκατευθυνόμενων το Σάββατο το πρωί, πάρτυ μασκέ και συναυλία 70’s, 80’s και 90’s με τους Stardust το Σάββατο το βράδυ και παιδικό πάρτυ μασκέ την Καθαρά Δευτέρα. Την Κυριακή, ο Θανάσης Βασιλόπουλος και η ορχήστρα του φέρνουν μαζί τους στην Πούντα έναν καλεσμένο, τον Νίκο Κουρκούλη, και υπόσχονται ένα ακόμα γλέντι που θα γράψει ιστορία.

image

Τριήμερο στον Πόρο και φέτος, λοιπόν, για αξέχαστες Απόκριες!

image

image

12 Φεβρουαρίου, 2019

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή του άρθρου 152 η προσφυγή που υπέβαλε ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων κατά της επιβολής σε βάρος του τέλους 28% επί των δαπανών που διενεργεί ο Δήμος Πόρου για τον Βιολογικό Καθαρισμό. Με την εν λόγω προσφυγή ο γειτονικός Δήμος ζητούσε από την Επιτροπή την ακύρωση της σιωπηρής απόρριψης (από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης) της προηγούμενης προσφυγής του, με την οποία είχε προσβάλει την υπ’ αριθμ. 228/2017 Απόφαση του ΔΣ Πόρου, περί καθορισμού των δημοτικών τελών του 2018.

Υπενθυμίζεται με την σχετική Απόφαση το ΔΣ Πόρου καθόρισε για πρώτη φορά ανταποδοτικό τέλος σε βάρος του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων για τη συμμετοχή του στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Βιολογικού, με τον οποίο έχει συνδεθεί από το 2007. Είχε προηγηθεί η ανάθεση εκπόνησης Οικονομοτεχνικής Μελέτης από τον Δήμο Πόρου σε εξειδικευμένη εταιρία, ώστε να προσδιοριστεί το ύψος της συμμετοχής αυτής, καθώς και επανειλημμένες προσκλήσεις του Δημάρχου Πόρου προς τον Δήμαρχο Τροιζηνίας-Μεθάνων προκειμένου να συζητήσουν το θέμα, στις οποίες ο τελευταίος δεν ανταποκρίθηκε. Μετά τον καθορισμό του τέλους, το 2018 βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά οφειλές σε βάρος του γειτονικού Δήμου ύψους 136.139€, εκ των οποίων οι 57.403€ έχουν ήδη καταστεί ληξιπρόθεσμες και ο Δήμος μας πρόκειται να προχωρήσει στα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα διασφάλισης της είσπραξής τους. Σημειώνεται ότι το ίδιο τέλος 28% ήδη έχει καθορισθεί και για το 2019 (χωρίς ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων να προσβάλει την αντίστοιχη Απόφαση) και πρόκειται να βεβαιώνεται κάθε χρόνο εφόσον δεν αλλάξει η δημοτική αρχή του Πόρου, ενώ, δυνάμει άλλης Απόφασης του ΔΣ στα τέλη του 2018, ο Δήμος Πόρου κατέθεσε αγωγή με την οποία διεκδικεί εντόκως από τον γειτονικό Δήμο το ποσό των 691.199€, το οποίο αντιστοιχεί στο 28% των δαπανών που διενήργησε για τον Βιολογικό τα έτη 2008-2017.

Η ορθότητα των χειρισμών της σημερινής δημοτικής αρχής Πόρου αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, επιβεβαιώθηκε, όχι μόνο από την απόρριψη των προσφυγών του Δήμου Τροιζηνίας- Μεθάνων, αλλά και από το γεγονός ότι στα τέλη του 2018 η αρμόδια Εισαγγελία διέταξε για το συγκεκριμένο ζήτημα προκαταρκτική εξέταση, διερευνώντας την τέλεση κακουργηματικής απιστίας από τον τέως Δήμαρχο Πόρου, επειδή από το 2007 μέχρι το 2014 δεν επεδίωξε την είσπραξη της συμμετοχής του Γαλατά.

28 Ιανουαρίου, 2019

Ενημερώνουμε ότι, για τις ανάγκες του έργου αντικατάστασης του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού στη Σφαιρία, από αύριο Τρίτη 29.1.2019 θα υπάρχει πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας στο τμήμα της παραλιακής οδού σε όλο το μήκος του Άλσους Παπαντωνίου (βλ. περιοχή με κόκκινο στο συνημμένο τοπογραφικό). Λόγω του αποκλεισμού του συγκεκριμένου τμήματος, η κυκλοφορία σε όλη την παραλιακή οδό από την Παιδική Χαρά μέχρι την Πούντα θα έχει διπλή κατεύθυνση.

Καθώς η διαγώνια πάροδος από Κ.Ε.Πόρος προς κτήριο πρ. ΠΙΚΠΑ θα είναι ανοικτή, όπως και η μικρή πάροδος μεταξύ Άλσους Παπαντωνίου και Κ.Ε.Πόρος, και καθώς και οι δύο είναι διπλής κατεύθυνσης, συστήνεται σε όσα μικρά οχήματα και δίκυκλα θα τις χρησιμοποιούν, να χρησιμοποιούν την οδό προς ΠΙΚΠΑ όταν κατευθύνονται προς κέντρο και την οδό δίπλα στο Κ.Ε.Πόρος όταν κατευθύνονται προς Καλαυρία (βλ. κίτρινα βελάκια στο συνημμένο).

image

15 Ιανουαρίου, 2019

Ο Δήμος Πόρου, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε ως συνεκθέτης της στην έκθεση γάμου και βάπτισης "Bridal Expo", η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 12 έως και τις 14 Ιανουαρίου, προβάλλοντας τον Πόρο ως γαμήλιο προορισμό. Τον Δήμο εκπροσώπησε το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσος Φιακάς.

image

8 Ιανουαρίου, 2019

Ενημερώνουμε ότι από αύριο Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ολικής διακοπής κυκλοφορίας σε τμήματα της παραλιακής οδού του λιμανιού του Πόρου, για την εκτέλεση των εκσκαφών που απαιτούνται για την αντικατάσταση του δικτύου του Βιολογικού Καθαρισμού.

Το τμήμα που καταρχήν θα αποκλεισθεί είναι εκείνο μπροστά από το περίπτερο στην πιάτσα ταξί, ενώ η πιάτσα θα μετατοπιστεί μερικώς προς τα δυτικά. Υπενθυμίζεται ότι για την προσέγγιση της ζώνης που βρίσκεται ανατολικά της πιάτσας ταξί, θα χρησιμοποιείται η περιφερειακή οδός Σφαιρίας (Τουρκόδρομος) και η παραλιακή οδός από Πούντα προς πλατεία Ηρώων, στην οποία θα ισχύει διπλή κατεύθυνση οχημάτων και απαγόρευση στάθμευσης (πλην των οριοθετημένων θέσεων), ώστε να είναι δυνατή η παράλληλη κίνηση δύο ρευμάτων κυκλοφορίας και η αναστροφή στη Δημοτική Αγορά.

Ο Δήμος Πόρου με νέες ανακοινώσεις θα ενημερώνει για την εξέλιξη των έργων και τις αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

7 Ιανουαρίου, 2019

Με ηλιόλουστες συνθήκες, αλλά και αρκετό κρύο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6.1.2019 ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Πόρου. Όπως έχει καθιερωθεί, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε από παραδοσιακό αλιευτικό (γρι-γρι Κωνσταντίνος), το οποίο πλαισιώθηκε από λέμβους του ΝΟΠΤ, από λέμβους Πόρου- Γαλατά και από μικρά αλιευτικά. Στη θάλασσα βούτηξαν εφτά κολυμβητές, οι Γιάννης Δ. Αναγνωστόπουλος, Βαγγέλης Κουβάτσος, Βαγγέλης Κρητικός, Παναγιώτης Κώτσαινας, Νίκος Μοσχογιάννης, Στέλιος Χιος και ο Γιάννης Γ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος και έπιασε τον Σταυρό. Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή υποδέχθηκε τις αρχές, τους φορείς και τους πολίτες του Πόρου στο κτήριο Συγγρού, όπου έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το φλουρί της οποίας κέρδισε το Γραφείο Δημάρχου.

Ο εορτασμός των Φώτων σηματοδότησε επίσης την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων της «Γειτονιάς των Χριστουγέννων», οι οποίες έδωσαν και φέτος χαρά και διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους. Ο Χρήστος Δάντης, οι «2+2», η χορωδία του Γυμνασίου, η Φιλαρμονική του Δήμου, το Χοροδιδασκαλείο του ΝΟΠΤ, οι ανιματέρ, το ΚΔΑΠ και ο Παιδικός Σταθμός, τα καταστήματα Γλύκισμα και Εργάνη, αλλά και ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα που μοίρασε, χάρισαν μοναδικές στιγμές και ζέσταναν τον Πόρο την περίοδο των εορτών. Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για τη συνεισφορά τους όλους τους παραπάνω συντελεστές, καθώς και τους Σάββα Μαρώτο, Γιώργο Κρητικό, Μπάμπη Κανατσίδη, Μαρία Ζεντέλη, Κώστα Τζιώτη, Αντώνη και Δημήτρη Βίκο, τα ξενοδοχεία Μάνεση και «7 Brothers», την καφετέρια Destino και το εστιατόριο «Στη Ρότα».

20 Δεκεμβρίου, 2018

Παραλήφθηκε το ασθενοφόρο του Δήμου Πόρου, το οποίο αγόρασε και δώρισε στον Δήμο ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Το όχημα, μάρκας FORD TRANSIT, αγοράστηκε το 2017 από τη Γερμανία από τον Γιάννη Δημητριάδη έναντι 10.000€, εξοπλίστηκε με πλήρη εξοπλισμό για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και μετασκευάστηκε σε εξειδικευμένο συνεργείο στην Ελλάδα έναντι 11.600€, τα οποία καλύφθηκαν από δωρεές των Άννα Λαμπράκη (3.000€), Λένα Σαββίδη (3.000€), Αλέξανδρο Δημητριάδη (3.600€), την οικογένεια Μάνεση (1.000€), την Ελένη Κανατσίδη (500€) και την εταιρία Marinos Tours (500€).

image

Στη συνέχεια, το ασθενοφόρο πιστοποιήθηκε από το ΕΚΑΒ και στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών με ειδική άδεια του Υπουργού κ. Χρ. Σπίρτζη. Είναι το πρώτο ασθενοφόρο που αποκτά ο Δήμος Πόρου και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Πολυδύναμου Ιατρείου Πόρου, όταν ολοκληρωθεί η στελέχωσή του και ξεκινήσει η αυτοτελής -σε σχέση με το Κ.Υ. Γαλατά- λειτουργία του, ενώ έως τότε θα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις αδυναμίας επέμβασης του Κ.Υ. Γαλατά σε επείγοντα περιστατικά.

image

Ήδη, κατόπιν ενεργειών του Δήμου, στις αρχές Δεκεμβρίου διοργανώθηκε στον Πόρο επιμορφωτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών του ΕΚΑΒ, προκειμένου υπάλληλοι και αιρετοί του Δήμου, καθώς και οι πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου να πιστοποιηθούν για να μπορούν να στελεχώσουν το όχημα. Με την ολοκλήρωση όλων των ανωτέρω ενεργειών, και αφού στις 18 Δεκεμβρίου σε μια λιτή τελετή έγινε αγιασμός του οχήματος, το ασθενοφόρο βρίσκεται πλέον σε πλήρη χρήση, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών στο νησί του Πόρου.

image

image
19 Δεκεμβρίου, 2018

Ο Δήμος Πόρου ενημερώνει αναφορικά με τα πρόστιμα που ισχύουν για τις περιπτώσεις α) παράνομων (μη-δηλωμένων) συνδέσεων με το δίκτυο του Βιολογικού και β) μη-σύνδεσης με το δίκτυο του Βιολογικού κτηρίων που είναι άμεσα δυνατό να συνδεθούν:

Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στον Δήμο μας ξεκίνησε το 2008. Με την έναρξη λειτουργίας είχε τεθεί προθεσμία σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που το δίκτυο περνάει μπροστά από τα ακίνητά τους, να συνδεθούν με αυτό. Ωστόσο, αρκετοί ιδιοκτήτες δεν συμμορφώθηκαν με την προθεσμία, ενώ ο Δήμος μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 δεν προέβη σε καμία ενέργεια για την αντιμετώπιση του θέματος.

Με τις υπ’ αριθμ. 165/2014 και 163/2015 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν νέες προθεσμίες για σύνδεση κτηρίων με τον Βιολογικό και επανακαθορίστηκαν τα πρόστιμα για όσους δεν ανταποκριθούν στο νέο κάλεσμα του Δήμου να τακτοποιήσουν τυχόν τέτοιες εκκρεμότητες.

Με τη νέα, υπ’ αριθμ. 219/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθορίστηκαν τα εξής:

1. Καθορίστηκε πρόστιμο για την εκπρόθεσμη σύνδεση κτηρίων με το αποχετευτικό δίκτυο: 10€/τ.μ. για οικίες και 12€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
2. Καθορίστηκε πρόστιμο για κτήρια που θα εντοπίζονται από ελέγχους του Δήμου να μην έχουν συνδεθεί με το δίκτυο, ενώ ήταν δυνατή η σύνδεσή τους: 20€/τ.μ. για οικίες και 24€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
3. Καθορίστηκε πρόστιμο για κτήρια που θα εντοπίζονται από ελέγχους του Δήμου να έχουν συνδεθεί παράνομα με το δίκτυο (χωρίς να το έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες): 30€/τμ. για οικίες και 36€/τ.μ. για καταστήματα / ξενοδοχεία / ενοικιαζόμενα συν πρόστιμο ίσο με τα τέλη αποχέτευσης που θα πλήρωνε το ίδιο ακίνητο σε βάθος πενταετίας.
4. Καθορίζει ρυθμίσεις βεβαίωσης / πληρωμής των ανωτέρω προστίμων ως εξής:
α) Τέσσερις ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις
β) Οχτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 10%
γ) Εφάπαξ καταβολή με μείωση 25%
δ) Εφάπαξ καταβολή έως 31.12.2018 με μείωση 75%

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Δήμος απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους ιδιοκτήτες που υπάγονται στις ανωτέρω κατηγορίες που επισύρουν βεβαίωση προστίμου, να προσέλθουν αυτοβούλως στον Δήμο και να καταβάλουν το πρόστιμο εφάπαξ έως τις 31.12.2018, ώστε να τύχουν της ευεργετικής ρύθμισης μείωσής του κατά 75%.

12 Δεκεμβρίου, 2018

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στις συνεδριάσεις του στις 15.10, 17.10, 29.10, 9.11, 19.11, 22.11 και 5.12.2018 έλαβε τις ακόλουθες Αποφάσεις:

• Απόφαση 208/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υπ’ αριθμ. 247/2018 Απόφαση του ΔΣ του ΔΛΤ (αναμόρφωση Π/Υ ΔΛΤ 2018).
• Απόφαση 209/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υπ’ αριθμ. 252/2018 Απόφαση του ΔΣ του ΔΛΤ (εκτέλεση Π/Υ ΔΛΤ 3 ου τριμήνου 2018).
• Απόφαση 210/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η υπ’ αριθμ. 337/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (εκτέλεση Π/Υ 3 ου τριμήνου 2018).
• Απόφαση 211/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 334/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης έτους 2018).
• Απόφαση 212/2017 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα η λήψη δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του έργου με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε- ελέγχου – τηλεχειρισμού και ανίχνευσης διαρροών μετρητικών διατάξεων κατανάλωσης των δικτύων ύδρευσης Δήμου Πόρου».
• Απόφαση 213/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 348/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός τελών Καθαριότητας, Δημοτικού Φωτισμού και ΤΑΠ έτους 2019).
• Απόφαση 214/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 349/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός τελών Ύδρευσης- Αποχέτευσης έτους 2019).
• Απόφαση 215/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 350/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός τελών Δημοτικού Κοιμητηρίου έτους 2019).
• Απόφαση 216/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 351/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων έτους 2019).
• Απόφαση 217/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 352/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός τελών Διαφήμισης έτους 2019).
• Απόφαση 218/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 353/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός μηνιαίας εισφοράς στον Παιδικό Σταθμό για τη σχολική περίοδο 2018-2019).
• Απόφαση 219/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο εκ νέου καθορισμός προστίμων για την εκπρόθεσμη σύνδεση κτηρίων με το αποχετευτικό δίκτυο, για τη μη-σύνδεση κτηρίων στο δίκτυο και για τις παράνομες συνδέσεις κτηρίων.
• Απόφαση 220/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 342/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Π/Υ 2018).
• Απόφαση 221/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η Μελέτη με τίτλο «Αποκατάσταση δημοτικών δρόμων στο Ασκέλι μετά από καταστροφές».
• Απόφαση 222/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η θέση των «καλλιτεχνών του δρόμου» υπό την αιγίδα του Δήμου για δημόσια εκτέλεση μουσικής σε κοινόχρηστους χώρους.
• Απόφαση 223/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός απολογισμός έτους 2017 της Σχολικής Επιτροπής Α’/θμιας Εκπαίδευσης.
• Απόφαση 224/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο οικονομικός απολογισμός έτους 2017 της Σχολικής Επιτροπής Β’/θμιας Εκπαίδευσης.
• Απόφαση 225/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2019.
• Απόφαση 226/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Δήμου στην Πρόσκληση «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης έργων των ΟΤΑ» του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και η υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της Μελέτης του έργου με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων Δήμου Πόρου».
• Απόφαση 227/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή αίτησης στήριξης για το έργο «Poros Arts Festival» στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων δημοσίου χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020: «Πολιτισμός και περιβάλλον εν πλω».
• Αποφάσεις 228/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υποβολή αίτησης στήριξης για το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση αστικού εξοπλισμού Δήμου Πόρου» στην Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων δημοσίου χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020: «Πολιτισμός και περιβάλλον εν πλω».
• Απόφαση 229/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσού και των νόμιμων προσαυξήσεων, λόγω κατάθεσης ελλιπών στοιχείων.
• Απόφαση 230/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης ΚΥΕ στον κ. Τσοκάνη Εμμανουήλ.
• Απόφαση 231/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο ΚΥΕ της «Πόρου Άμπελος ΙΚΕ» για το 2018.
• Απόφαση 232/2018 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα το από 2.11.2018 πρακτικό της Επιτροπής Στέγασης Ακινήτων για απευθείας μίσθωση ακινήτου με γεώτρηση μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών δημοπρασίας για σύμβαση μίσθωσης ακινήτου με γεώτρηση από τον Δήμο.
• Απόφαση 233/2018 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Δήμου στην πρόσκληση του ΠΕΠ Αττικής με τίτλο «Ανάπτυξη-αναβάθμιση στοχευμένων κοινωνικών υποδομών υγείας».
• Απόφαση 234/2018 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα το Πρόγραμμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής έτους 2019 (υπ’ αριθμ. 9/2018 Απόφαση της ΕΤΑΠ).
• Απόφαση 235/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2018 (υπ’ αριθμ. 16/2018 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής).
• Απόφαση 236/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο Προγραμματισμός Δράσεων του Δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 (υπ’ αριθμ. 17/2018 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής).
• Απόφαση 237/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η συμμετοχή του Δήμου στο «Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον».
• Απόφαση 238/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2019.
• Απόφαση 239/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μητσιοπούλου, Μωρόπουλος, Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η επικύρωση των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών του ΔΣ ετών 2015, 2016 και 2018 (συνεδριάσεις 1 η -16 η ).
• Απόφαση 240/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος και Μητσιοπούλου και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ, ενώ ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Μάνδηλας καταψήφισε την πρόταση) η υπ’ αριθμ. 271/2018 Απόφαση του του ΔΣ του ΔΛΤ (έγκριση Π/Υ ΔΛΤ 2019).
• Απόφαση 241/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 272/2018 Απόφαση του του ΔΣ του ΔΛΤ (αναμόρφωση Π/Υ ΔΛΤ 2018).
• Απόφαση 242/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 361/2018 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Π/Υ 2018).
• Απόφαση 243/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η εξειδίκευση πίστωσης για την αμοιβή δικηγόρου για τη διεκδίκηση αναδρομικών οφειλομένων ποσών από τη συμμετοχή του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων στα έξοδα λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ.
• Απόφαση 244/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση οικογενειακών τάφων και η δωρεά τάφου στην κ. Δέσποινα Βέττα.
• Απόφαση 245/2018: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μητσιοπούλου και Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν άλλη πρόταση) ο καθορισμός των μηνιαίων εξόδων παράστασης (αποζημίωση) του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΔΣ του ΔΛΤ.
• Απόφαση 246/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η Μελέτη με τίτλο «Έργα μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων ΒΙΟΚΑ Πόρου προς επαναχρησιμοποίηση».
• Απόφαση 247/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η Μελέτη με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού αποκατάστασης και αναβάθμισης έργων επεξεργασίας ΒΙΟΚΑ Πόρου».
• Απόφαση 248/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύνταξη Μελέτης με τίτλο «Μελέτη έργων επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων λυμάτων ΒΙΟΚΑ Πόρου και σύνταξη φακέλου τροποποίησης ΑΕΠΟ και τρόπος ανάθεσης».
• Απόφαση 249/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η έκπτωση της εταιρείας ΟΔΕΥΣΗ Α.Ε. από το έργο «Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών νήσου Πόρου».
• Απόφαση 250/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η επιχορήγηση του ΝΟΠΤ.
• Απόφαση 251/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσού και προσαυξήσεων και η επανεπιβεβαίωσή του στον σωστό κωδικό.
• Απόφαση 252/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου για το 2019.
• Απόφαση 253/2018 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα η ενίσχυση απόρων δημοτών και η δαπάνη για την παροχή ειδών διατροφής εν όψει των Χριστουγέννων.
• Απόφαση 254/2018 (θέμα ΕΗΔ): Εγκρίθηκε ομόφωνα η Μελέτη με τίτλο «Αποκατάσταση οδών και πλατειών παραδοσιακού Οικισμού Πόρου μετά από φυσικές καταστροφές».
• Απόφαση 255/2018: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το ΔΛΤ για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης της Πούντας.

10 Δεκεμβρίου, 2018

O Δήμος Πόρου είναι ανάμεσα στους 2.800 ευρωπαϊκούς Δήμους που επιλέχθηκαν για την επιδότηση δημιουργίας κοινόχρηστου δικτύου wifi ύψους €15.000, στο πλαίσιο του προγράμματος wifi4eu, όπως ανακοίνωσε στις 8.12.2018 η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. Η επιλογή των Δήμων βασίστηκε στην πληρότητα των φακέλων και στην ταχύτητα υποβολής του αιτήματος την 7η Νοεμβρίου 2018. Από τους 117 Ελληνικούς Δήμους, ο Πόρος ήταν ο τρίτος ταχύτερος στην υποβολή της αίτησης σύμφωνα με τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το δίκτυο πρέπει να κατασκευαστεί εντός 1,5 έτους από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και να καλύπτει κάποιο δημόσιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως πλατείες, λιμάνια κ.ά.

https://ec.europa.eu/greece/news/20181207/wifi4u_el?fbclid=IwAR1qGzuUhdTuPOntuq_lkrcl5zpMsJp-ipTimLULlpgqlYIiRj8af7f5RZs

6 Δεκεμβρίου, 2018

Ξεκινάνε τα έργα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού του Πόρου, με την εκκίνηση της εργολαβίας αντικατάστασης και επέκτασης του αποχετευτικού δικτύου της Σφαιρίας. Για τις ανάγκες του έργου θα γίνει εκσκαφή σε όλη την παραλιακή οδό, από το κτ. Συγγρού μέχρι το Σιρόκο, με τη λειτουργία εργοταξίου μήκους 50-100μ., το οποίο θα μετακινείται με την εξέλιξη των εργασιών. Κατά το μήκος αυτό θα υπάρχει πλήρης αποκλεισμός της κυκλοφορίας οχημάτων (εκτός από τα λίγα σημεία με μεγάλο πλάτος, στα οποία δεν θα είναι απαραίτητο), ενώ εκατέρωθεν η κυκλοφορία θα έχει διπλή ροή και θα απαγορεύεται η στάθμευση οχημάτων.

Ο προγραμματισμός των πρώτων σταδίων του έργου είναι ο εξής:
• 5 – 20.12.2018: Εργασίες έναντι Δημ. Αγοράς – αποκλεισμός τμήματος parking
• 21.12.2018 – 15.1.2019: Εργασίες πλησίον Σινεμά – αποκλεισμός οδού
• 16.1 – 31.3.2019: Εκσκαφές μεταξύ Σινεμά και Δημ. Αγοράς – αποκλεισμός οδού

Ο Δήμος Πόρου παρακαλεί τους κατοίκους και επιχειρηματίες να κάνουν υπομονή για την ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον Πόρο τις τελευταίες δεκαετίες. Σημειώνεται ότι εντός των ερχόμενων ημερών ξεκινάει επίσης και το έργο της Περιφέρειας Αττικής για την αποκατάσταση του λιμανιού, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα και ειδικά για τη συγκεκριμένη ζώνη υπάρχει η πρόνοια οι οχλήσεις που θα προκληθούν από τα δύο έργα να είναι ταυτόχρονες.

Σημειώνεται ότι το αποχετευτικό δίκτυο της Σφαιρίας κατασκευάζεται για τρίτη φορά, αφού το πρώτο αντίστοιχο έργο που παραδόθηκε το 1994 κατασκευάστηκε καθ’ ολοκληρίαν εσφαλμένο και κακότεχνο, ενώ το δεύτερο έργο που έγινε το 2008 για την επανακατασκευή του, κατέρρευσε και αυτό μέσα σε μόλις σε πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό, το οποίο αποδείχθηκε από βιντεοσκόπηση που έγινε στα τέλη του 2013, παρέμενε επιμελώς κρυφό μέχρι το 2014. Η νέα δημοτική αρχή, με την ανάληψη των καθηκόντων της και την επιβεβαίωση των υποψιών για τη δραματική κατάσταση του Βιολογικού, ενήργησε αμέσως για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και την εξασφάλιση Μελέτης μέσω δωρεάς (της εταιρίας ΕΜΒΗΣ) για την επανακατασκευή του δικτύου, ενώ η Περιφέρεια διέθεσε τη χρηματοδότηση για την εκτέλεση του έργου (1.014.302€). Προκειμένου να μην επαναληφθούν τα σφάλματα των προηγούμενων έργων, η εκτελούμενη Μελέτη, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, βασίστηκε σε γεωτεχνική έκθεση, η οποία κατέδειξε την ανάγκη εγκιβωτισμού των αγωγών, ώστε να μην καταρρεύσουν όπως τις προηγούμενες φορές. Επίσης, προκειμένου να υπάρχει ο μέγιστος έλεγχος κατά την εκτέλεση της εργολαβίας, ο Δήμος Πόρου, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα, έχει τοποθετήσει (και) δικούς του μηχανικούς στην Επιτροπή παρακολούθησης του έργου και έχει αναθέσει σε ιδιώτη τεχνικό σύμβουλο την υποστήριξη της παρακολούθησης της ορθής εκτέλεσής του.

Τα επόμενα αναγκαία έργα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Βιολογικού θα είναι η επισκευή και επέκταση του δικτύου της Καλαυρίας (π/υ 4.680.000€), καθώς και η ανακατασκευή και αναβάθμιση του εργοστασίου (π/υ 4.216.000€), με βάση Μελέτες που ανέθεσε και παρέλαβε ο Δήμος Πόρου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής.

image
29 Νοεμβρίου, 2018

Την κατάθεση αγωγής κατά του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων, για τη διεκδίκηση ποσού 691.199€ που αναλογεί στη συμμετοχή της πόλης του Γαλατά στο κόστος λειτουργίας του δικτύου Βιολογικού Καθαρισμού από το 2008 μέχρι και το 2017, αποφάσισαν τα αρμόδια όργανα του Δήμου Πόρου. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 28% των συνολικών δαπανών (2.468.567€) που έχει πληρώσει ο Δήμος του Πόρου κατά την εν λόγω περίοδο για τη λειτουργία των σχετικών υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι, από την έναρξη λειτουργίας των έργων το 2008 μέχρι και σήμερα, ο Δήμος Τροιζηνίας-Μεθάνων δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο κόστος λειτουργίας τους, παρότι η πόλη του Γαλατά συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με το δίκτυο. Το 2015 η νέα δημοτική αρχή Πόρου ανέθεσε την εκπόνηση Οικονομοτεχνικής Μελέτης, μέσω της οποίας προσδιορίσθηκε το ποσοστό του κόστους που αναλογεί στην πόλη του Γαλατά, και επεδίωξε διάλογο με τον γειτονικό Δήμο για τη διευθέτηση του ζητήματος. Αφού η σχετική προσπάθεια απέβη άκαρπη, το ΔΣ Πόρου, με αντίστοιχες Αποφάσεις του, επέβαλε ετήσιο τέλος αποχέτευσης στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων για τα έτη 2018 και 2019, ποσοστού 28% επί των σχετικών δαπανών, ενώ, με πρόσφατη Απόφαση του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, ανατέθηκε σε δικηγόρο η κατάθεση αγωγής για τη διεκδίκηση του ποσού που αντιστοιχεί στην περίοδο 2008-2017.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά γνωστοποίησε ότι διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων, τα οποία λόγω του ύψους του ποσού μπορεί να αφορούν απιστία κακουργηματικού βαθμού, για τη μη-είσπραξη της συμμετοχής του Γαλατά από τον Δήμο μας την περίοδο από το 2008 έως τον Σεπτέμβριο του 2014.

23 Νοεμβρίου, 2018

Με μεγάλη επιτυχία και την υψηλότερη προσέλευση σε σχέση με κάθε άλλη φορά, πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου η τρίτη φετινή εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Δήμου Πόρου. Συνολικά προσήλθαν 168 αιμοδότες, εκ των οποίων κατάφεραν να δώσουν αίμα οι 154. Σημειώνεται ότι στην αιμοδοσία προσήλθαν και μαθητές από το ΕΠΑΛ Γαλατά, οι οποίοι, αν και ανήλικοι, προσφέρθηκαν να δώσουν αίμα χάρη στη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους. Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους καθηγητές, τους γονείς των μαθητών και κυρίως τους ίδιους, όλους τους αιμοδότες που προσήλθαν στην αιμοδοσία, καθώς και την Μαρία Βαρβάρου, η οποία συνεχίζει να υποβοηθάει κάθε δράση του Δήμου στους τομείς υγείας.

22 Νοεμβρίου, 2018

Εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 234/2018 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης του Δήμου για το 2019. Το Πρόγραμμα, το οποίο διαμορφώθηκε από την Τουριστική Επιτροπή έχει προϋπολογισμό 42.500€ και περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

image

Τo 2018 ήταν η τέταρτη συνεχής χρονιά κατά την οποία ο Δήμος Πόρου υλοποίησε Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία έγκρισής του και των επιμέρους δράσεών του από τον Ε.Ο.Τ. Επισημαίνεται ότι το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Δήμος Πόρου ξεκίνησε να εφαρμόζει τη συγκεκριμένη διαδικασία (με την εξαίρεση μίας μόνο δράσης κόστους 639€ το 2013), η οποία και είναι η μοναδική με βάση την οποία επιτρέπεται οι Δήμοι να διενεργούν δράσεις τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.

Η εξέλιξη των τουριστικών δράσεων του Δήμου μας την περίοδο 2008-2018 είναι η εξής:

image
22 Νοεμβρίου, 2018

Εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 225/2018 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Πόρου για το 2019. Το Πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα (οι σύμβουλοι της μειοψηφίας απουσίαζαν από τη συνεδρίαση) έχει προϋπολογισμό 108.500€ και περιλαμβάνει τον ίδιο πετυχημένο βασικό σχεδιασμό εκδηλώσεων των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων, ο οποίος είναι ο ακόλουθος:

1. Αποκριάτικες Εκδηλώσεις (π/υ 5.000€)
2. Αγώνας POROSEA (π/υ 8.000€)
3. Υποστήριξη αγώνων ΝΟΠΤ (π/υ 1.500€)
4. Συνδιοργάνωση Διεθνούς τουρνουά ποδοσφαίρου την Άνοιξη (π/υ 1.500€)
5. “Poros Arts Festival” το καλοκαίρι (π/υ 30.000€)
6. Υποστήριξη «Γιορτής της Λεμονιάς» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών (π/υ 1.500€)
7. Υποστήριξη Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού
8. Συνδιοργάνωση Ακαδημίας & Φεστιβάλ Πιάνου το καλοκαίρι (π/υ 4.000€)
9. «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας» (π/υ 27.000€).
10. «Γειτονιά Χριστουγέννων» (π/υ 27.000€).
11. Επιχορήγηση δράσεων Πολιτιστικών & Αθλητικών Σωματείων (π/υ 3.000€)

Ο Δήμος Πόρου, από το 2015 και μετά, δίνει μεγάλη έμφαση στις πολιτιστικές δράσεις και κάθε χρόνο καταρτίζει και εφαρμόζει ετήσιο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, το οποίο στη συνέχεια εφαρμόζει. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία των δράσεων έχει η οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και η τεράστια υποστήριξη των εθελοντών και χορηγών που καλύπτουν με παροχές μεγάλο μέρος του πραγματικού κόστους των εκδηλώσεων. Οι δαπάνες που εκτελέστηκαν τα έτη 2014-2018 αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα:

image
19 Νοεμβρίου, 2018

Ορκίστηκε σήμερα στο Δημαρχείο Πόρου ο νέος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Γιώργος Κλείσας. Ο Γιώργος Κλείσας αναλαμβάνει τη θέση της Ελένης Κανατσίδη, μετά την παραίτηση της τελευταίας την οποία υπέβαλε προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, λόγω επιβεβλημένης τρίμηνης ανάρρωσής της από ορθοπεδικό πρόβλημα. Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Κλείσα για την ανάληψη των καθηκόντων του και ευχαρίστησε την κ. Καντατσίδη για την έως σήμερα συνεισφορά της στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμφωνώντας με τη σκοπιμότητα της παραίτησής της, δεδομένου ότι η δημοτική περίοδος βρίσκεται στους τελευταίους της μήνες.

Ο Γιώργος Κλείσας είναι 30 ετών και είναι μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από τον Φεβρουάριο του 2017. Στις εκλογές του 2014 έλαβε 160 σταυρούς, ισοψηφώντας με τη Νάγια Κοράλλη, και κατόπιν κλήρωσης ανακηρύχθηκε δεύτερος επιλαχών σύμβουλος της παράταξης πλειοψηφίας.

image
14 Νοεμβρίου, 2018

Ξεκινάει από την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018 η υποβολή αιτήσεων των υποψήφιων ωφελούμενων για συμμετοχή στη Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου Πόρου. Η διάρκεια της δράσης θα είναι 36 μήνες και στόχος της είναι η υποστήριξη ομάδων της τοπικής κοινωνίας που πλήττονται ή απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι υποψήφιοι ωφελούμενοι είναι άτομα ή νοικοκυριά που διαμένουν στην επικράτεια του Δήμου Πόρου (συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών), τα οποία βάσει καθορισμένων κριτηρίων βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (ωφελούμενοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του ΤΕΒΑ, ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, άτομα που διαθέτουν βιβλιάριο απορίας κ.λπ.), καθώς και οι δικαιούχοι / αιτούντες διεθνούς προστασίας.

Απαραίτητα δικαιολογητικά:

1. Αίτηση συμμετοχής.
2. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (διπλής όψεως) ή φωτοαντίγραφο διαβατηρίου και άδειας παραμονής σε ισχύ ή φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής (για δικαιούχους / αιτούντες διεθνούς προστασίας) ή φωτοαντίγραφο δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας (για δικαιούχους / αιτούντες διεθνούς προστασίας) ή φωτοαντίγραφο δελτίου αιτήσαντος άσυλο (για δικαιούχους / αιτούντες διεθνούς προστασίας).
3. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στο Δήμο Πόρου.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
5. Επιπλέον, για προστατευόμενα τέκνα:
α) Για άγαμα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών: i) Πιστοποιητικό φοίτησης σε σχολές ή σχολεία ή ΙΕΚ ή ΚΕΚ ή βεβαίωση εγγραφής στο μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου ότι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, ii) Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού. Στην περίπτωση που το τέκνο δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, προσκομίζεται η εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος του υποψηφίου, από το οποίο να προκύπτει τυχόν προσωπικό ετήσιο εισόδημα του τέκνου.
β) Για τα άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία τέκνα, ανεξαρτήτως ηλικίας, με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%: i) Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του τέκνου (εφόσον είναι διαζευγμένο ή σε χηρεία), ii) Πιστοποιητικό από αρμόδιο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται το ακριβές ποσοστό αναπηρίας, iii) Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού και, σε περίπτωση που στο εκκαθαριστικό σημείωμα δεν αναφέρονται ρητά τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, οποιοδήποτε άλλη βεβαίωση αρμόδιας προς τούτο αρχής, από την οποία να διαπιστώνεται το ποσό των πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας του τέκνου.
6. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος τελευταίου φορολογικού έτους.
7. Βεβαίωση Δήμου περί ένταξης ή μη στο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ.

Τόπος και χρόνος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής:

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δύνανται να απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πόρου (Πέρλια – κτήριο «ΚΑΠΗ», τηλ. 2298022596, email koinpant@yahoo.com από τις 15.11.2018 έως και τις 30.11.2018 (προθεσμία υποβολής αιτήσεων), ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή και ώρες 09:00-17:00, προκειμένου να λάβουν πρόσθετη ενημέρωση ή σχετικές πληροφορίες και να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής.

12 Νοεμβρίου, 2018

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις θαλάσσιων καθαρισμών που διενεργήθηκαν στον Πόρο το τριήμερο 9-11 Νοεμβρίου 2018.

Οι δράσεις περιελάμβαναν παράκτιους καθαρισμούς βόρειων παραλιών την Παρασκευή, υποβρύχιους καθαρισμούς στο λιμάνι του Πόρου το Σάββατο και ανέλκυση κολλημένων διχτυών από βυθούς την Κυριακή.

image

Στο πλαίσιο των δράσεων έγινε επίσης φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση επιβαρυμένων βόρειων παραλιών, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα των πλαστικών, με προέλευση από αστικές περιοχές και από διερχόμενα πλοία, τα οποία μεταφέρονται μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων σε βόρειες ακτές νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

image

Στις υποβρύχιες δράσεις συμμετείχαν ελεύθεροι και αυτόνομοι δύτες από τον Πόρο και από την εθελοντική ομάδα Aegean Rebreath, ενώ στις παράκτιες συμμετείχαν πεζοί εθελοντές, υπάλληλοι του Δήμου και του εργολάβου καθαριότητας, καθώς και 50 περίπου παιδιά από την 1η Γυμνασίου, την 5η και την 6η τάξη του Α’ Δημοτικού Σχολείου Πόρου.

image

Από τον βυθό ανασύρθηκαν εκατοντάδες αντικείμενα, όπως λάστιχα, δίχτυα, σκοινιά, μπαταρίες αυτοκινήτων, οικιακά σκεύη κ.ά., ενώ από τις βόρειες ακτές κυρίως σακούλες, μπουκάλια, καπάκια, κ.ά. Οι δράσεις διοργανώθηκαν από τον Δήμο, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο Πόρου, την Aegean Rebreath και την HELMEPA, ενώ καλύφθηκαν δημοσιογραφικά από το Porosnews, την Καθημερινή και το T.V. Espana, το οποίο γυρίζει ντοκιμαντέρ που εστιάζει στην πρωτοπορία του Πόρου στις περιβαλλοντικές δράσεις και θα προβληθεί σε κοινό εκατομμυρίων θεατών στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική.

Χορηγοί:

Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, Hellenic Seaways, Marinos Tours, υπηρεσίες καθαριότητας ΑΠΑΝΑ, Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια: 7 Brothers, New Aegli, Nikis Village, Διόνυσος, Kaikas Studios, εστιατόρια/καφέ: Στη Ρότα, Macaroni & More, Σπιλιάδα, Clock Café.

Συντελεστές:

Νούλης Σπουρλάκος, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Λάκης και Κωνσταντίνος Ρούσος, Δημήτρης Πολυσόπουλος, Γιώργος Κλείσας, Μπάμπης Κανατσίδης, Κατερίνα Ανδρεάδη, Καίτη Ροΐδη, Χρύσα Τζανετοπούλου, Χριστίνα Ροή, Τάσος Παπαχρήστου, Άννα Μουρτζούκου, Νίκος Σούχλας, Σπύρος Στάικος, Τάκης Θεοφάνους, Δημήτρης Διαμαντόπουλος, Γιάννης Δημητριάδης.

7 Νοεμβρίου, 2018

Ο Δήμος Πόρου σάς προσκαλεί την Τετάρτη 7.11.2018 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του νησιού σε ανοικτή παρουσίαση με θέμα «Σύνταξη Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνιακής Στρατηγικής». Πρόκειται για το πρώτο στην ιστορία του Δήμου ολοκληρωμένο σχέδιο Τουριστικού Marketing, το οποίο συντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Τουριστικών Δαπανών του 2018.

Η παρουσίαση θα γίνει από τους συμβούλους τουριστικής προβολής του Δήμου Δρ. Μαρία Βρασίδα και κ. Στέφανο Οικονομίδη, με συντονιστές την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Ελένη Κανατσίδη και τον Αντιπρόεδρο κ. Αλέξανδρο Δημητριάδη, ενώ σε αυτήν θα κληθούν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και της ΕΤΑΠ.

6 Νοεμβρίου, 2018

Η εταιρία Hellenic Seaways, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα που της υπέβαλε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ανακοίνωσε ότι κάθε Τετάρτη από 1 Νοεμβρίου 2018 μέχρι και 29.5.2019 θα χορηγεί έκπτωση 50% στα εισιτήρια του πρωινού δρομολογίου από Πόρο προς Πειραιά και του απογευματινού δρομολογίου από Πειραιά προς Πόρο σε όλους τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρίας και τον εκπρόσωπό της κ. Π. Τσάγκαρη για την ανταπόκρισή τους.

6 Νοεμβρίου, 2018

Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET – LONDON, η οποία διεξάγεται στο Λονδίνο στις 5-7 Νοεμβρίου 2018.

Η WORLD TRAVEL MARKET αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 εκθέτες και 50.000 επισκέπτες, και ο Δήμος Πόρου συμμετέχει φέτος σε αυτήν για τέταρτη συνεχή χρονιά, μετά την παρθενική του συμμετοχή το 2015.

Τον Δήμο μας εκπροσωπεί, όπως πάντα, το δραστήριο μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Τάσος Φιακάς.

5 Νοεμβρίου, 2018

Μετά την επιτυχημένη δράση καθαρισμού βυθών και ακτών που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, ο Δήμος Πόρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath και η HELMEPA, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πόρου, διοργανώνουν το τριήμερο 9 έως 11 Νοεμβρίου νέες ευρείες δράσεις καθαρισμού βυθών και ακτών στο νησί του Πόρου.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή εθελοντών, καθώς και υπαλλήλων του Δήμου και της δημοτικής εργολαβίας καθαριότητας και θα καλυφθούν δημοσιογραφικά από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», καθώς και από την Ισπανική δημόσια τηλεόραση T.V. Espana, συνεργείο της οποίας θα παραμείνει στον Πόρο μία βδομάδα προκειμένου να γυρίσει ντοκιμαντέρ που θα εστιάζει στην πρωτοπορία του νησιού μας στις περιβαλλοντικές δράσεις.

Ο Δήμος καλεί οποιονδήποτε εθελοντή επιθυμεί να συμμετέχει στις δράσεις (δύτες αυτόνομης ή ελεύθερης κατάδυσης, ιδιοκτήτες μικρών σκαφών και πεζοί εθελοντές) να επικοινωνήσει με το Γραφείο Δημάρχου στο τηλέφωνο 22983 20512 ή στο email: dimarhos@poros.gr.

image

Χορηγοί:

Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη,
Hellenic Seaways,
Υπηρεσίες καθαριότητας ΑΠΑΝΑ,
Ξενοδοχεία/ενοικιαζόμενα δωμάτια:
7 Brothers, New Aegli, Nikis Village, Διόνυσος, Kaikas Studios,
Εστιατόρια:
Στη Ρότα, Macaroni & More, Σπιλιάδα.

31 Οκτωβρίου, 2018

Με ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, ο Δήμος Πόρου θέτει υπό την αιγίδα του κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα που εκτελείται στους υπαίθριους χώρους του από «καλλιτέχνες του δρόμου».

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, η παρουσία τέτοιων καλλιτεχνών εμπλουτίζει την ποιότητα των υπαίθριων χώρων του Πόρου, συγκεντρώνει τον θαυμασμό και τη συμπάθεια κατοίκων, επαγγελματιών και επισκεπτών και γίνεται αντικείμενο θετικής συζήτησης, ενώ από την άλλη δεν έχει προκαλέσει ποτέ κάποια επώνυμη διαμαρτυρία στις αρχές.

Πολλοί από τους συμπαθείς αυτούς καλλιτέχνες μάλιστα, πέραν της καλλιτεχνικής τους ποιότητας, έχουν αναπτύξει ειδική σχέση και φιλία με το νησί.

Η εκτέλεση καλλιτεχνικών παρουσιάσεων σε δημόσιους χώρους από «καλλιτέχνες του δρόμου» αποτελεί ένα φαινόμενο που απαντάται σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο και είναι απολύτως καλοδεχούμενο στο νησί του Πόρου.

Ωστόσο, η σχετική νομοθεσία είναι ασαφής σε ό,τι αφορά την άσκηση μιας τέτοιας δραστηριότητας, με αποτέλεσμα τέτοιοι καλλιτέχνες να είναι συχνά εκτεθειμένοι σε καταγγελίες ή σε ενδεχόμενη αυστηρότητα των αρχών.

Η αιγίδα του Δήμου θα παρέχεται στους καλλιτέχνες αυθημερόν, κατόπιν αίτησής τους, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν συνδέονται με κάποιο κατάστημα και ότι θα σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας, και θα ανακαλείται σε περίπτωση μη-τήρησης των προϋποθέσεων αυτών.

Sign In