ΝΕΑ & ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, που εδρεύει στον Πειραιά του Νομού Αττικής, ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά επτά (7) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της, εκ των οποίων μία (1) θέση αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου (ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης Ημερήσιων Φυλάκων Αρχαιοτήτων).

Δείτε εδώ την ανακοίνωση.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοεμβρίου η εθελοντική αιμοδοσία της τράπεζας αίματος του Δήμου Πόρου. Συνολικά προσήλθαν 140 αιμοδότες, εκ των οποίων εγκρίθηκε η αιμοδοσία των 133, αριθμοί ιδιαίτερα ικανοποιητικοί δεδομένης της τρέχουσας υγειονομικής κατάστασης και της ελαχιστοποίησης των μετακινήσεων, ενώ τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύει το ΕΚΕΑ και ο ΕΟΔΥ.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί όλους τους αιμοδότες για την προσέλευσή τους, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το προσωπικό του για τη σταθερή συνεργασία τους και τα νερά ΒΙΚΟΣ για τη χορηγία.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ.

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε στις 19.11.2020 την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, αναφορικά με την υπό θεσμοθέτηση βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο:

«Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Με το σχετικό έγγραφό μας στις 7.10.2020, σάς διαβιβάσαμε το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου αναφορικά με την κάθετη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί μας, για την οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με το εδάφιο 7 του εν λόγω Ψηφίσματος, το Δ.Σ. Πόρου έχει καλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και εσάς ως Περιφερειακή Αρχή να στηρίξετε δημοσίως το Ψήφισμα, να συνταχθείτε στον αγώνα μας και να υπερασπιστείτε με κάθε δυνατό τρόπο τον Πόρο απέναντι στην απειλή επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Πέραν αυτού, το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να εκφράσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη γνώμη του αναφορικά με την Σ.Μ.Π.Ε. του θέματος (έχει ζητηθεί από τις 12.7.2020). Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έχει απωλέσει ενάμιση επιπλέον μήνα, μετά την ανωτέρω έκκληση από μέρους μας, για να το πράξει έστω και εκπρόθεσμα. Όπως γνωρίζετε, η καθυστέρηση αυτή έχει ως συνέπεια ότι η γνώμη της Περιφέρειας Αττικής για την βιομηχανοποίηση της θάλασσας του Πόρου θεωρείται σήμερα κατά τεκμήριο θετική, γεγονός που διευκολύνει περεταίρω την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί εν μέρει να διορθωθεί μόνο αν φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ και αν προβείτε πλέον σε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο η εκπρόθεσμη υποβολή της γνώμης και πολύ περισσότερο προκειμένου να γίνει και επί της ουσίας της αποδεκτή και να ματαιωθεί ο σχεδιασμός.

Τα παραπάνω καθίστανται ακόμα πιο σοβαρά, δεδομένου ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, μεθοδεύει ερήμην μας και ερήμην σας, εν κρυπτώ, και με πρωτοφανώς γοργές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. σε όλη την περίμετρο του Σαρωνικού (Σαλαμίνα, Μέγαρα, Δυτ. Σαρωνικός, Μέθανα, Κόρινθος- Επίδαυρος). Ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν το γνωρίζετε καν και ότι δεν ευθύνεστε εσείς, όπως δεν ευθυνόμαστε και εμείς, αλλά τώρα που το εντοπίσαμε, θα ευθυνόμαστε μόνο εμείς αν δεν προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κατόπιν των ανωτέρω και γνωρίζοντας την ξεκάθαρη προσωπική σας θέση για το θέμα, την οποία μου έχετε εκφράσει προφορικά και την οποία έχετε εκφράσει και δημοσίως κατ’ επανάληψη ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνω έκκληση να φέρετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
1. Την έκφραση (αρνητικής) γνώμης επί της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
2. Την στήριξη – συνυπογραφή του Ψηφίσματος του Δ.Σ. Πόρου
3. Την συνυπογραφή του κοινού Ψηφίσματος των Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμού που, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας μου με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συντονίζονται πανελλήνια για τη ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.


Κύριε Περιφερειάρχη, κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ιχθυο-βιομηχανοποίηση όλου του Σαρωνικού. Δεν υπάρχει ούτε καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώριο για αδράνεια και για αποχή από συγκεκριμένες ενέργειες.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πόρου
Ιωάννης Δημητριάδης»

Κοινή επιστολή Δημάρχων Πόρου και Ξηρομέρου προς τους παράκτιους Δήμους και τις Περιφέρειες για τις ΠΟΑΥ σε όλη την Ελλάδα

Οι Δήμαρχοι Πόρου και Ξηρομέρου απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή σε όλους τους παράκτιους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία θεσμοθέτησης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.) σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας. Η διαδικασία αυτή, η οποία εν μέσω πανδημίας προχωράει με πρωτοφανώς γοργούς ρυθμούς, αφορά τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες ζώνες δεκάδων Δήμων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας (Β. και Ν. Ευβοϊκός, Αμβρακικός, Μαλιακός, Αρκαδία, Κορινθία, Βοιωτία, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Πιερία, Κεφαλονιά, Εχινάδες-Ιόνιο, Αργολίδα, Χίος, Λέσβος, Λέρος, Κάλυμνος, Ρόδος, Χάλκη, Αγαθονήσι, Πόρος, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Δυτ. Σαρωνικός, Γαλαξίδι, Μέθανα–Τροιζηνία, Λάρυμνα, Αταλάντη κ.α.). Επίσης, με το ίδιο γοργούς ρυθμούς προχωράει σήμερα και η διαδικασία αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες, σε κατεύθυνση περαιτέρω μονοδιάστατης εύνοιας του εν λόγω κλάδου.
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα με πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τομέας Χωροταξίας) και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απολύτως εν κρυπτώ από τις θεσμικές Ενώσεις της Τ.Α. και τους κατά τόπους α΄ βάθμιους και β΄ βάθμιους Οργανισμούς της τους οποίους αφορούν, αλλά σε αγαστή συνεργασία με τις ίδιες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ εντυπωσιάζει η διαχρονική συνεργασία των δύο Υπουργείων με συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρίες, που υπάγονται στον ευρύτερο χώρο υποστήριξης των εταιρειών του εν λόγω κλάδου.
Αποκορύφωμα του διαχρονικού αυτού φαινομένου, είναι το γεγονός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσμοθετήθηκε με «αμφιλεγόμενο» τρόπο το 2011, συντάχθηκε από μία τέτοια εταιρία και παραδόθηκε στο Υπουργείο ως δωρεά του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών. Αλλά και σήμερα, η ίδια εταιρία έχει αναλάβει από το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης την επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το Υπ. Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του Χωροταξικού γίνεται μόνο με τους «ενδιαφερόμενους» του κλάδου και σίγουρα όχι με εμάς.
Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς είμαστε μάλλον οι πρώτοι Δήμαρχοι που πληροφορηθήκαμε επισήμως (στο πλαίσιο της αναγκαίας διαβούλευσης προ της έκδοσης Π.Δ.) τις αποικιοκρατικού περιεχομένου Μελέτες δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. για τις περιοχές μας, συμφωνά με τις οποίες τεράστια μέρη της επικράτειάς των Δήμων μας αποκόπτονται ουσιαστικά από αυτούς, ιδιωτικοποιούνται και τίθενται στη διαχείριση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, σε ευθεία σύγκρουση με τις επιθυμίες των κοινωνιών μας και τον στρατηγικό σχεδιασμό και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, τις Π.Ε.Δ., την Κ.Ε.Δ.Ε. και την ΕΝ.Π.Ε. να εγκρίνουν το συνημμένο Ψήφισμα, ώστε η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε., καθώς και η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή» στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε, να το υποβάλουν στην Κυβέρνηση και να αξιώσουν την αποδοχή του. Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες.
Με τιμή,
Οι Δήμαρχοι
Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης
Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης

Σχέδιο Απόφασης

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή στον πανελλήνιο συντονισμό ΟΤΑ ά & β΄ βαθμού για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες
(Το … Συμβούλιο εγκρίνει..)
Α. Την συν-υπογραφή του ακόλουθου Ψηφίσματος:
Οι υπογράφοντες Δήμοι, Περιφέρειες και οι Ενώσεις αυτών, Διαμαρτύρονται στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος &Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, για τις διαδικασίες που διενεργούνται ερήμην τους για την δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στον ελληνικό παράκτιο χώρο, περιφρονώντας και παραβιάζοντας τις επιθυμίες και Αποφάσεις των αιρετών τοπικών Οργάνων, και Απαιτούν:
α) Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών,
β) Την άμεση πρόσκληση των εκπροσώπων της Τ.Α. ά και β΄ βαθμού στον εν εξελίξει διάλογο για την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», στον οποίο η Τ.Α. θέτει δύο και μόνο στοιχειώδεις όρους: (i) πριν της θεσμοθέτησής του νέου Πλαισίου να προηγηθεί θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου του παράκτιου χώρου και (ii) για την αδειοδότηση Π.Ο.Α.Υ. και ιχθυοτροφείων, να προβλέπεται στο εξής επί ποινή ακυρότητας η σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και όχι η απλή γνώμη τους (η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα). γ) Να γίνει αντιληπτό ότι οι φορείς της Τ.Α. -και όχι οι παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών- αποτελούν τους νόμιμους συνομιλητές για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και ότι η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει τα σχετικά λάθη του παρελθόντος, αντί να συνεχίζει να χτίζει πάνω σε αυτά ένα σχεδιασμό που θα προκαλεί ες αεί ακραίες συγκρούσεις των τοπικών κοινωνιών, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και ανάμεσα σε αυτές, την Πολιτεία και τον εν λόγω κλάδο.
Β. Την συμμετοχή του/της Δήμου…/ Περιφέρειας…/ ΠΕΔ/ ΚΕΔΕ/ ΕΝΠΕ στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών», με εκπρόσωπο σε αυτήν τον/την Δήμαρχο… /Περιφερειάρχη… και αναπληρωτή τον/την …. , οι οποίοι εξουσιοδοτούνται να ενεργούν για την προώθηση των αιτημάτων που αναφέρονται στο ανωτέρω Ψήφισμα».

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε στις 17.11.2020 στους βουλευτές Α’ Πειραιά (Ν. Δούνια, Θ. Δρίτσα, Κ. Κατσαφάδο, Ν. Μανωλάκο, Π. Μελά και Χρ. Μπουτσικάκη) την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι βουλευτές,

Με το σχετικό έγγραφό μου στις 7.10.2020, σάς διαβίβασα το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου αναφορικά με την κάθετη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) στο νησί μας, για την οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με το εδάφιο 7 του εν λόγω Ψηφίσματος, το Δ.Σ. σάς έχει καλέσει να στηρίξετε δημοσίως το Ψήφισμα, να συνταχθείτε στον αγώνα μας και να υπερασπιστείτε με κάθε δυνατό τρόπο τον Πόρο απέναντι στην απειλή επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Σήμερα, έναν και πλέον μήνα μετά την ανωτέρω επιστολή, ο Δήμος μας δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην επιστολή και καμία ρητή δήλωση συνυπογραφής του Ψηφίσματος. Οι μόνες ενέργειες τις οποίες πληροφορηθήκαμε σχετικά με το θέμα, ήταν η υποβολή αναφορών στη Βουλή από τους κ. Θ. Δρίτσα και Ν. Μανωλάκο, για τις οποίες τους ευχαριστούμε. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει είναι μέρα που φέρνει πιο κοντά την υπογραφή του Π.Δ. και πλέον δεν υπάρχει χρόνος περαιτέρω καθυστέρησης. Παράλληλα, ασκείται σε εμένα και στα μέλη της δημοτικής μου αρχής έντονη πίεση από την κοινή γνώμη του Πόρου -τους ψηφοφόρους σας- προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε ποιοι βουλευτές στηρίζουν την θέση του Δήμου και με ποιο τρόπο.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλω να σας παρακαλέσω, εφόσον ταυτίζεστε με τη θέση του Δήμου και συνυπογράφετε τα εύλογα αιτήματά μας που καταγράφονται στο Ψήφισμα, να το γνωστοποιήσετε ρητά στον Δήμο μας με επιστολή σας εντός της τρέχουσας βδομάδας, καθώς πρέπει πλέον να ενημερώσουμε σχετικά με Δελτίο Τύπου τους δημότες μας (το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας) και εν συνεχεία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για τη διάσωση του νησιού μας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πόρου
Γιάννης Δημητριάδης»

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Σάς ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διήμερη εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος του Δήμου μας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτ. Συγγρού, από τις 08:30 έως τις 14:30.

Τονίζεται ότι η διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα γίνει με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, τα οποία υποδεικνύει το ΕΚΕΑ και ο ΕΟΔΥ.

Για την αποφυγή συνωστισμού, οι αιμοδότες παρακαλούνται να έρχονται σε συνεννόηση με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας για την ώρα προσέλευσής τους (τηλ. 22983 20520).

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση για συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιείται με συμπλήρωση του πεδίου Β1 στο έντυπο τύπου Β’ (κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών) ή με αποστολή SMS με τον κωδικό 1 στο 13033.

Π.Ο.Α.Υ. ΠΟΡΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας την αντίθεση του Δήμου Πόρου στην θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί. Συγκεκριμένα, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, ο Υπουργός τον παρέπεμψε τελικά στον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Δ. Οικονόμου. Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13.11.2020, δεν εμφανίστηκε ο Υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν την θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠ.Π.ΕΝ. και στον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ι. Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. της περιοχής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Υφυπουργός αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος», αφού …τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της Π.Ο.Α.Υ. Ξηρομέρου-Εχινάδων! (βλ. το σχετικό ΔΤ: dimosxiromerou.gr/120-anakoinoseis-epitropis-agona/3049-deltio-typou-tis- epitropis-agona13112020 )

Όμως και στη Μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, αναφέρεται μεταξύ των υπεύθυνων σύνταξης ο …Δημήτριος Οικονόμου, δρ. Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας! Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως, αφού δεν μπορέσαμε να ρωτήσουμε κατά πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου ή τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: πρόκειται για συνωνυμία, ή στα αλήθεια ο κ. Υφυπουργός μεθοδεύει από την σημερινή του θέση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφέροντος, την θεσμοθέτηση Μελετών τις οποίες έχει συντάξει (και) ο ίδιος ως ιδιώτης μελετητής;

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΘΕΣΜΟΘΕTHΣΗ ΠΟΑΥ ΠΟΡΟΥ

Διαβάστε τις πλήρεις Μελέτες για την δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο, καθώς και τον σχετικό επίσημο Χάρτη. Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για την αποτροπή του συγκεκριμένου εγκλήματος του κεντρικού Κράτους κατά του νησιού του Πόρου, αναζητείστε διαφορετικές δημοσιεύσεις στην ίδια ενότητα.

• Τεχνική Έκθεση

• Σχέδιο κανονισμού λειτουργίας

• Μελέτη Βιωσιμότητας - Σκοπιμότητας

• Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

• Χάρτης

Ενημερώνουμε ότι λόγω των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της μειωμένης κίνησης, τα δρομολόγια του πορθμείου και των λέμβων Πόρου- Γαλατά έχουν τροποποιηθεί και εκτελούνται ως εξής:

1. ΠΟΡΘΜΕΙΟ (ώρες αναχώρησης από Γαλατά)
• ΔΕΥΤΕΡΑ-ΣΑΒΒΑΤΟ
07:00 (07:10 από Πόρο) έως 12:30 (12:40 από Πόρο): ανά μισή ώρα
13:30 (13:40 από Πόρο) έως 18:30 (18:40 από Πόρο): ανά μία ώρα
20:30 (20:40 από Πόρο): τελευταίο δρομολόγιο
• ΚΥΡΙΑΚΗ
07:30 (07:40 από Πόρο) έως 13:30 (13:40 από Πόρο): ανά δύο ώρες
14:30 (14:40 από Πόρο) έως 20:30 (20:40 από Πόρο): ανά δύο ώρες

2. ΛΕΜΒΟΙ
• ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
05:00 με 00:00

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχει δηλωμένο στο Λιμεναρχείο Πόρου πρόγραμμα βαρδιών ασφαλείας και από τα δύο θαλάσσια μέσα και κάθε πολίτης που τυχόν αντιμετωπίσει τέτοια ανάγκη θα πρέπει να επικοινωνεί με το Λιμεναρχείο (τηλ. 22980 22274), ώστε να δίδεται εντολή κατεπείγουσας διενέργειας δρομολογίου από το απαιτούμενο θαλάσσιο μέσο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΡΟΥ-ΓΑΛΑΤΑ

Ανακοίνωση Λειτουργίας Υπηρεσιών Λιμεναρχείου Πόρου

1. Η Λιμενική Αρχή Πόρου, στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19, γνωρίζει ότι από 11.11.2020 και μέχρι νεοτέρας η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις σε 24ωρη βάση (υποβολή μηνύσεων-επειγουσών καταγγελιών, έκτακτων καταστάσεων κτλ.) και κατόπιν ραντεβού. Στο πλαίσιο αυτό η εξυπηρέτηση πολιτών - κοινού θα πραγματοποιείται τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που απαιτείται φυσική παρουσία απευθύνεστε αρχικά και πριν την επίσκεψή σας στο Λιμενικό Κατάστημα, τηλεφωνικά προκειμένου εξυπηρετηθείτε από το αρμόδιο γραφείο σε προκαθορισμένη ημέρα/ώρα.

2. Μέχρι την έκτη πρωινή της 30-11-2020, σε εκτέλεση σχετικών διαταγών, αναστέλλονται οι εξετάσεις για απόκτηση:
• Άδειας χειριστή ταχυπλόου σκάφους.
• Άδειας χειριστή πηδαλιούχου
• Άδειας ναυαγοσώστη
• Βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για το επάγγελμα του δύτη

3. Για το ίδιο χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται η λειτουργία:
• Των σχολών εκπαίδευσης υποψήφιων χειριστών ταχυπλόων σκαφών
• Των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
• Των επιχειρήσεων καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής
• Των επιχειρήσεων θαλασσίων μέσων αναψυχής

4. Η διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας απαγορεύεται από οπουδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο.

5. Η διενέργεια καταδύσεων αναψυχής δεν επιτρέπεται.

6. Η κολύμβηση ως άσκηση και η διενέργεια μη μηχανοκίνητων ιδιωτικών θαλασσίων μέσων αναψυχής (πχ. κανό, καγιάκ, ιστιοσανίδα κλπ, όπως ορίζονται στον ΓΚΛ 20 (444 Β΄/1999) επιτρέπονται.

Ο Δήμαρχος Πόρου προκηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό ανοικτής διαδικασίας, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Επισκευή Οικήματος Νεκροταφείου», προϋπολογισμού 31.839,51€ (με Φ.Π.Α.), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (Α’ 147), και καλεί τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες να υποβάλουν προσφορά.

Προθεσμία υποβολής προσφορών: έως την Παρασκευή 20.11.2020, ώρα 14:00.

Δείτε εδώ τα σχετικά αρχεία.

ΓΙΑ 6η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝIΑ ΣΤΗΝ WORLD TRAVEL MARKET Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ

Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει και φέτος, ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής, στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET – VIRTUAL, η οποία διεξάγεται από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2020.

H World Travel Market αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία για πρώτη φορά φέτος και ακολουθώντας τις οδηγίες αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19, διεξάγεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτεί φυσική παρουσία. Σε αυτό το Virtual Event το νησί μας θα προωθηθεί μέσω της επίσημης τουριστικής ιστοσελίδας https://visitporos.com, του επίσημου video τουριστικής προβολής κ.λπ. και θα γίνουν επαγγελματικές συναντήσεις σε προκαθορισμένα ραντεβού με επαγγελματίες του τουρισμού (tour operators, travel agencies, travel media κ.λπ.) με σκοπό την τουριστική προώθηση του νησιού μας για το 2021.

Η WTM – VIRTUAL είναι η δεύτερη διαδικτυακή έκθεση που συμμετέχει ο Δήμος Πόρου με πρώτη την SATTE GEN X μέσω της fed HATTA (Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων) και πάλι ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής.

ΓΙΑ 6η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝIΑ ΣΤΗΝ WORLD TRAVEL MARKET Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ

Για άλλη μια φορά, τον Δήμο μας εκπροσωπεί στην Έκθεση το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσος Φιακάς. Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί την Περιφέρεια Αττικής για τη φιλοξενία στο διαδικτυακό της περίπτερο και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού κ. Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει τη διενέργεια επαναληπτικής φανερής, προφορικής, πλειοδοτικής δημοπρασίας για την εκμίσθωση ενός αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του Δήμου Πόρου, εκτάσεως 2.149,12τ.μ., στη θέση «Άρτιμος-Λεμονοδάσος».
Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Πόρου την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και από ώρα 12:00 έως 13:00.
Δείτε την περίληψη της διακήρυξης και τους όρους της δημοπρασίας.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του περασμένου Μαρτίου για έναρξη λειτουργίας τμημάτων δημιουργικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, που λόγω του lockdown δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει τον επαναπρογραμματισμό τους, με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Τα μαθήματα θα είναι δωρεάν και θα παραδίδονται από εθελοντές πολίτες πάνω στα αντικείμενα γνώσης τους, ενώ οι μέρες και ώρες διενέργειάς τους θα καθορισθούν μετά τη συγκέντρωση των δηλώσεων συμμετοχής.

Τα τμήματα που θα ξεκινήσουν καταρχήν είναι τα ακόλουθα:
Μόνο για ενηλίκους:
• Χορός (ελληνικοί, μοντέρνοι, zumba κ.ά.) – Χρήστος Λίτσας, Μαρία Ράντου
• Φωτογραφία – Νίκος Παύλου
• Ιταλικά για αρχάριους – Κώστας Παπαγιάννης
• Κιθάρα για αρχάριους – Κώστας Παπαγιάννης
• Αγγλικά για αρχάριους – Χριστίνα Παπαδοπούλου-Μπερή
• Καράτε shotokan για γυναίκες – Πατσιά Σταυρούλα
Τμήμα για παιδιά: (Χωρίς δήλωση-κράτηση)
• Αφήγηση παραμυθιών / θεατρικά δρώμενα (κάθε φορά θα ανακοινώνονται το περιεχόμενο και οι ώρες πραγματοποίησης).

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν κάποιο ή κάποια από τα ανωτέρω μαθήματα μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στον κ. Λίτσα Χρήστο – 6944628691 (10:00-12:00), στο e-mail info@poros.gr ή στο τηλέφωνο του Δήμου 2298320512 (10:00-14:00).

Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες είχαν δηλώσει συμμετοχή τον Μάρτιο δεν χρειάζεται να δηλώσουν ξανά και οι υπεύθυνοι των τμημάτων θα έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους για την επιβεβαίωση των συμμετοχών.

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΟΡΟΥ

Γενικό Γραμματέα απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος Πόρου, αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία που δίνει πλέον τη σχετική δυνατότητα και στους Δήμους με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων (ά. 15 του Ν. 4623/2019). Ως πρώτος Γ.Γ. του Δήμου διορίστηκε με Απόφαση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη ο Μάνος Στεφανίδης, 31 ετών, πτυχιούχος Πολ. Επιστημών & Δημ. Διοίκησης Ε.Κ.Π. και κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτική Θεωρία, ο οποίος από το 2015 ήταν Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Πόρου. Ο Γ.Γ. αποτελεί θέση κλειδί για κάθε Δήμο, καθώς προΐσταται μετά τον Δήμαρχο όλων των Υπηρεσιών, έχοντας συνολική ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία και τον συντονισμό τους, και με την τοποθέτησή του κ. Στεφανίδη ο Δήμος Πόρου γίνεται πλέον ο Δήμος με τον μικρότερο πληθυσμό που αποκτά Γ.Γ.

Σημειώνεται ότι το αίτημα αλλαγής της νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία θέσης Γ.Γ. και στους μικρούς Δήμους, είχε τεθεί κατ’ επανάληψη προς το Υπουργείο Εσωτερικών από τον Δήμαρχο Πόρου και Δημάρχους άλλων νησιωτικών Δήμων, όπως επίσης και το αίτημα για αύξηση του αριθμού των Αντιδημάρχων και των Ειδικών Συνεργατών, το οποίο επίσης ικανοποιήθηκε το τελευταίο έτος. Αξιοποιώντας τις σχετικές δυνατότητες, ως νέοι Ειδικοί Συνεργάτες Δημάρχου τοποθετήθηκαν οι Κώστας Κυριακάκης, 35 ετών, πτυχιούχος Σχολής Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ και Μανώλης Μωυσιάδης, 24 ετών, πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΠΑ.ΠΕΙ.

Η δημοτική αρχή Πόρου ευχαριστεί τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο για την ανταπόκριση στα αιτήματα τροποποίησης της νομοθεσίας με στόχο την ουσιαστική στήριξη των μικρών νησιωτικών Δήμων και εύχεται στους νέους συνεργάτες της καλή επιτυχία στα καθήκοντά τους.

Sign In