Το νησί του Πόρου βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του Σαρωνικού κόλπου κοντά στην Πελοπόννησο, έχει έκταση 23 τ. χλμ. και αποτελείται από δύο μικρότερα νησιά, τη Σφαιρία (πρωτεύουσα - λιμάνι) και την Καλαυρία, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μια μικρή διώρυγα. Ο πληθυσμός του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται σε 3.993 κατοίκους και η έκτασή του είναι περίπου 49 τ. χλμ., καθώς η επικράτειά του, εκτός από το νησί του Πόρου, περιλαμβάνει και ένα τμήμα έκτασης 26τ. χλμ στην Πελοπόννησο, από το τέλος της πόλης του Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα. Το κλειστό λιμάνι ανάμεσα στο νησί του Πόρου και στα βουνά της Τροιζηνίας δίνει στον τόπο έναν γαλήνιο, ήμερο τόνο, όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που έγραψε στη Βίλα Γαλήνη στον Πόρο την «Κίχλη», ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Το λιμάνι αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του Σαρωνικού και ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια ολόκληρης της Ελλάδας, με τεράστια χωρητικότητα διερχόμενων σκαφών και αφίξεις που ξεπερνούν τις 10.000 το χρόνο.
Η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά είναι 29 ναυτικά μίλια και η επικοινωνία με τα ιπτάμενα δελφίνια (1 ώρα) και τα συμβατικά πλοία (2,5 ώρες) είναι καθημερινή. Επίσης, το νησί είναι προσβάσιμο γρήγορα και οικονομικά με αυτοκίνητο (2 ώρες), καθώς ο Γαλατάς βρίσκεται μόλις 150 χλμ. από την Αθήνα (Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, αμέσως μετά τον Ισθμό έξοδος προς Επίδαυρο, έξοδος προς Παλαιά Επίδαυρο και συνέχεια προς Πόρο - Γαλατά) και από τον Γαλατά υπάρχει συνεχής σύνδεση με το νησί του Πόρου ανά μισή ώρα (κάθε ακριβώς και «και μισή»). Η αύξηση των αφίξεων με αυτοκίνητο τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τον Δήμο στην ανάληψη δράσεων περιορισμού της κίνησης των οχημάτων στο κέντρο του Πόρου και προώθησης άλλων λειτουργικών τρόπων συγκοινωνίας, όπως οι παραδοσιακές λέμβοι και η δημοτική συγκοινωνία.
Ο Πόρος, τόσο στο νησιωτικό, όσο και στο ηπειρωτικό τμήμα του, διακρίνεται για τις ειδυλλιακές του ακρογιαλιές και, ειδικά στο νησί, για την πυκνή πευκώδη βλάστησή του. Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, κανό, ψάρεμα, καταδύσεις και θαλάσσιο σκι είναι οι βασικές δραστηριότητες που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, ενώ στα πευκόφυτα βουνά του υπάρχουν παλιά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία και ποδηλασία. Ο παραδοσιακός Οικισμός του Πόρου, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο της Σφαιρίας, με το ιστορικό Ρολόι, τα καλντερίμια και τα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία, προσφέρει μια ωραία εικόνα της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής, ενώ η προκυμαία, γεμάτη ζωή, είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.
Ο Ρώσικος Ναύσταθμος, ο Ναός του Ποσειδώνα, η Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, το Ρολόι, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η στεγαζόμενη σε αυτήν Έκθεση κογχυλιών, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του νησιού. Επίσης, ο Δήμος Πόρου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, διοργανώνει σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το καλοκαίρι (Poros Arts Festival, Συνοριακά κ.α.), αλλά και το χειμώνα (Γειτονιά των Χριστουγέννων, Αποκριάτικες Εκδηλώσεις κ.α.), ενώ ξεχωριστή αξία έχει το Πάσχα στον Πόρο, με τα έθιμα της συνάντησης των Επιταφίων στο λιμάνι, την πλωτή πομπή στο δίαυλο κ.α. Η άμεση πρόσβαση στην Πελοπόννησο, διευρύνει τις δυνατότητες του επισκέπτη: Εκτός από τις περιοχές της επικράτειας του Δήμου, όπως το ξακουστό Λεμονοδάσος, σε απόσταση κάτω της μισής ώρας βρίσκονται οι αρχαιότητες της Τροιζήνας, το Διαβολογέφυρο, το ηφαίστειο και τα γραφικά χωριά των Μεθάνων, ο υδροβιότοπος της Ψίφτας κ.α. Επίσης, σε απόσταση περίπου μιας ώρας από τον Πόρο βρίσκονται οι ξακουστοί αρχαιολογικοί χώροι της Αργολίδας, όπως οι Μυκήνες και το Θέατρο της Επιδαύρου, γεγονός που καθιστά τον Πόρο, με τις πολλές και διαφορετικές επιλογές διαμονής και εστίασης, ως ιδανικό προορισμό, όχι μόνο για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για χειμωνιάτικες αποδράσεις.