ΝΕΑ & ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Με τη συμμετοχή του Δήμου Πόρου, για δεύτερη φορά, στη μεγαλύτερη διεθνή Έκθεση τουρισμού ITB Berlin, που θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου στο Βερολίνο, ξεκινούν οι φετινές δράσεις της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Στην Έκθεση θα πραγματοποιηθούν επαγγελματικές συναντήσεις με εμπορικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το νησί μας μέσω έντυπου και ψηφιακού υλικού (επίσημο video και Poros Island my Guide app – η επίσημη τουριστική εφαρμογή του Δήμου Πόρου). Ο Δήμος μας συμμετέχει στην Έκθεση ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπούμενος από το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσο Φιακά.

image image

Εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ξεκίνησε την 1η Μαρτίου 2018 η νέα εργολαβία καθαριότητας του Δήμου Πόρου, διάρκειας 2+1 ετών. Η εργολαβία ανατέθηκε μέσω διεθνούς διαγωνισμού π/υ 1.116.000€, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος που έχει διενεργηθεί από τον Δήμο Πόρου για παροχή υπηρεσιών. Η έγκρισή της ανάθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ειδικά μετά τη δημοσίευση της διάταξης του ά. 24 του Ν. 4479/2017 στις 30.6.2017, η οποία καθόρισε ειδική διαδικασία προσλήψεων μονίμου προσωπικού καθαριότητας στους Δήμους προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με τους συμβασιούχους, αποτελεί σημαντική πολιτική και νομική δικαίωση του Δήμου μας. Μάλιστα, η νέα διάταξη, η οποία από πολλούς ερμηνεύτηκε ως πλήρης απαγόρευση ανάθεσης υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες, δημοσιεύθηκε έναν μήνα μετά τη διακήρυξη του διαγωνισμού μας και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με νέα κατά πλειοψηφία Απόφασή του στις 26.7.2017, επέμεινε στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού, παραθέτοντας ειδική νομική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση. Έτσι, η έγκριση της εργολαβίας του Δήμου μας από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν λίγες μέρες αποτελεί νομολογία που επιτρέπει στους Ο.Τ.Α. τη συνέχιση ανάθεσης αντίστοιχων εργολαβιών.

Εκτός από την τριετή της διάρκεια, άλλες καινοτομίες της νέας εργολαβίας, σε σχέση με τις μονοετείς των προηγούμενων ετών, είναι ότι για πρώτη φορά περιλαμβάνει τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και αύξηση του προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων (δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, παραλίες και όλα -πλέον- τα δημοτικά κτήρια). Ο Δήμος μας θα διατηρήσει τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς Ανακύκλωσης και τις υπηρεσίες Πρασίνου, στις οποίες θα αξιοποιηθούν οι έξι εργάτες και πέντε οδηγοί του Τμήματος Καθαριότητας, ενώ τρεις από τους τελευταίους θα μετακινηθούν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στην υπό σύσταση δημοτική συγκοινωνία της Σφαιρίας.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω οφέλη, τόσο για τον τομέα καθαριότητας, όσο και για τους άλλους τομείς του Δήμου μας, επιτυγχάνονται χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών, ενώ η αποφυγή της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού κάθε χρόνο αναμένεται επιπλέον να προκαλέσει εξοικονόμηση σημαντικού διοικητικού κόστους για τον Δήμο. Τέλος, η ανάδειξη ως ανάδοχου του διαγωνισμού, με έκπτωση 6%, της εταιρίας ΑΠΑΝΑ Α.Ε., η οποία είχε αναλάβει την αποκομιδή και καθαριότητα κ/χ χώρων του Δήμου μας το 2017, αποτελεί μια ακόμα εγγύηση για την επίτευξη των προσδοκώμενων ωφελειών της νέας εργολαβίας.

image

Τέσσερις προπαιδεύσεις τον χρόνο θα γίνονται στο εξής στο Κ.Ε. Πόρος (καμία από τις οποίες το καλοκαίρι), όπως ενημερώθηκε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σε επαφές που είχε πρόσφατα στο Υπουργείο Άμυνας.

Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία συμπίπτει με το νέο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για τη χρήση των στρατοπέδων του Βόλου, του Σκαραμαγκά και του Πόρου, ικανοποιείται το σχετικό αίτημα που έχει υποβάλει ο Δήμος μας στο Υπουργείο Άμυνας, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 64/12.4.2016 ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα με την προώθηση του εν λόγω αιτήματος, ο Δήμαρχος Πόρου, στις συζητήσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, προωθεί επίσης τη νόμιμη αποτύπωση, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Δήμου – Πολεμικού Ναυτικού, των υφιστάμενων και πολυετών χρήσεων χώρων του Στρατοπέδου από τον Δήμο (αθλητικές εγκαταστάσεις, αμαξοστάσιο κ.ά.), αλλά και την επέκταση των σχέσεων αυτών με τη διάθεση της χρήσης νέων χώρων (αίθουσες και αύλειος χώρος πρώην Γυμνασίου, έκταση για κατασκευή Νηπιαγωγείου κ.ά.).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Πόρου, αφενός έχει δηλώσει στους συνομιλητές του ότι επιθυμεί να συνυπογράψει με το Π.Ν. όποιο είδος νομικού εγγράφου μπορεί να αποτυπώσει τις υφιστάμενες χρήσεις και αφετέρου έχει υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την επέκταση των χρήσεων αυτών σε νέους χώρους που η διάθεσή τους δεν θα εμπόδιζε την ταυτόχρονη διενέργεια προπαιδεύσεων στο Στρατόπεδο.

Με απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», η οποία επικυρώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Πόρου για χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Αυτοματισμός αγωγού μεταφοράς ύδατος από τον κάμπο Τροιζηνίας έως τη Μεγάλη Σκάλα Γαλατά και του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πόρου», προϋπολογισμού 855.811€.

Στη σχετική Μελέτη προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων αυτοματισμού και μέτρησης στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων και τη μέτρηση των ποσοτήτων και ροών πόσιμου ύδατος στις δεξαμενές. Με την εγκατάσταση των αυτοματισμών θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό σύστημα τηλε-ελέγχου και διαχείρισης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης, το οποίο θα επιφέρει εξορθολογισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών ύδατος και αποτελεσματικό έλεγχο των διαρροών, με άμεση ωφέλεια, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο (εξοικονόμηση υδάτινων πόρων). Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση έργου του Δήμου Πόρου μετά την επέκταση του Νέου Δυτικού Λιμένα το 2006.

Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο Προϋπολογισμός του Δήμου Πόρου έτους 2018.

Δείτε την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την επικύρωσή της από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πόρου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν το πρωί του Σαββάτου με το διαγωνισμό τηλεκατευθυνόμενων στο λιμάνι, ενώ το απόγευμα ξεκίνησε το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού», το οποίο φέτος γιόρτασε τα 10 χρόνια διεξαγωγής του. Οι 17 ομάδες που συμμετείχαν συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημαρχείου, όπου διαγωνίστηκαν για την καλύτερη μεταμφίεση, αλλά και για τη διασκευή και παρουσίαση γνωστών τραγουδιών με Karaoke, ενώ στη συνέχεια αναβίωσε το παλιό ποριώτικο έθιμο των αυτοσχέδιων αερόστατων-φαναριών. Το ξεφάντωμα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ με τη συναυλία των Gazoza και ένα party με ελληνικές και ξένες ποπ -ροκ επιτυχίες.

image image image image image

Το Κυνήγι ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι με την παράδοση των λυμένων γρίφων στην κριτική επιτροπή. Την ίδια ώρα, στην Πούντα είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο γλέντι με τον Θανάση Βασιλόπουλο και την ορχήστρα του, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες Ποριώτες και Τροιζήνιοι, εκδρομείς του τριημέρου, αλλά και ορισμένοι από τους πρώτους αλλοδαπούς τουρίστες της χρονιάς. Η άφιξη των ομάδων του Κυνηγιού στην Πούντα για την ανακοίνωση των νικητών σηματοδότησε την κορύφωση του γλεντιού, με εκατοντάδες κόσμου να χορεύουν στους δρόμους και στα μαγαζιά της περιοχής. Νικήτρια ομάδα του Κυνηγιού αναδείχθηκαν οι «Τσιπουράτοι», ενώ ο Δήμος τίμησε τον εμπνευστή του θεσμού, σημερινό Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου, Κώστα Παπαγιάννη. Την Καθαρά Δευτέρα οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παιδικό party μασκέ στην πλατεία Καποδίστρια στο Γυμνάσιο, όπου οι ανιματέρ, μαζί με τα κορίτσια του Παιδικού Σταθμού και του ΚΔΑΠ, ψυχαγώγησαν τους μικρούς καλεσμένους.

image image image image image image image image

Και φέτος οι Απόκριες αποτέλεσαν αιτία να βγουν στους δρόμους και να διασκεδάσουν οι Ποριώτες όλων των ηλικιών, αλλά και να επισκεφθούν το νησί πολλοί εκδρομείς, γεμίζοντας τα εστιατόρια και τα ανοικτά ξενοδοχεία. Χάρη στις επιτυχημένες εκδηλώσεις, η φήμη του Πόρου ως αποκριάτικου προορισμού εδραιώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο, δείχνοντας τη συνταγή για την επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί για τη συμβολή τους στις πετυχημένες εκδηλώσεις:

Όλα τα στελέχη του που υποστήριξαν εθελοντικά και εκτός ωραρίου τις εκδηλώσεις
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών «Η Ποριώτισσα»
Τον Εμπορικό-Επαγγελματικό Σύλλογο
Την Οργανωτική Επιτροπή του «Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού»
Το Κ.Ε. Πόρος

Τους χορηγούς, οι οποίοι ήταν οι εξής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
SUPER MARKET ΚΡΗΤΙΚΟΣ
ΟΥΖΕΡΙ ΣΠΗΛΙΑΔΑ
ΤΑΒΕΡΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
PRIMASERA
MACARONI & MORE
CLOCK CAFÉ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΜΑΝΕΣΗ
ΣΑΚΗΣ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΡΟΪΔΗ
ΠΟΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΣ
ΚΑΒΑ ΜΑΣΤΡΟΠΕΤΡΟΣ
GRANDE CAFÉ
ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
UNIQUE CAFÉ
PORTO CAFÉ
SOFRANO CAFÉ
ΣΤΗ ΡΟΤΑ
ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΛΥΚΙΣΜΑ
COLONA
ΑΠΑΝΑ Α.Ε.
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΥ
SIXT – RENT A CAR
MARINOS TOURS
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 7 ΑΔΕΛΦΙΑ
ΤΥΡΟΠΟΥΛΟΣ CAFÉ
MOSTRA CAFÉ
OPTO CENTRE
PASAGGIO CAFÉ
ΤΟ ΠΑΛΗΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ
P-EAT STOP
CIELO CAFÉ
ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «Η ΦΑΡΜΑ»
ΕΥ CAFÉ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΝΑΤΣΙΔΗΣ (φωτογραφίες)
ΣΑΒΒΑΣ ΜΑΡΩΤΟΣ (φωτογραφίες)
ΜΑΡΙΑ ΖΕΝΤΕΛΗ (γραφιστικά)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΕΛΗΣ
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΣΚΑΡΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΥΖΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμά για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας:

image

Η αρχή γίνεται την Παρασκευή στις 18:00 στο κτ. Συγγρού, με την ενημέρωση των ομάδων του Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια του.

image

Το Σάββατο στις 11:30 θα διεξαχθεί αγώνας με τηλεκατευθυνόμενα στο Λιμάνι (ferry boats), ενώ στις 17:00 στην πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν οι διαγωνισμοί KARAOKE και ΜΑΣΚΕ του Κυνηγιού του Χαμένου Θησαυρού. Αμέσως μετά, στις 19:30, ακολουθεί η συναυλία των GAZOZA,με ρεπερτόριο party που περιέχει ξένα και ελληνικά hits 80s-90s-00s, Pop – Dance – Rock – Rnb – Mainstream, από Sinatra μέχρι Καρβέλα και από Beyonce μέχρι AC/DC.

image

Την Κυριακή το πρωί στις 10:00 το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού συνεχίζεται στην πλατεία Δημαρχείου και ολοκληρώνεται στις 15:00 με το καθιερωμένο party που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος διοργανώνει παιδικό party μασκέ στην Πούντα στις 11:00 και στη συνέχεια στις 12:30 γιορτάζουμε τα κούλουμα με παραδοσιακό γλέντι με τον βιρτουόζο του κλαρίνου Θανάση Βασιλόπουλο και 8 ακόμη μουσικούς και τραγουδιστές που θα τον συνοδεύουν.

image

* Σε περίπτωση κακοκαιρίας:

Ο αγώνας με τα τηλεκατευθυνόμενα και το γλέντι στην Πούντα θα ματαιωθούν.
Οι διαγωνισμοί και η συναυλία του Σαββάτου, καθώς και το παιδικό party της Καθαράς Δευτέρας, θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Β’ Δημοτικού.

Δήμος Πόρου και ο Δημοτικός Παιδικός Σταθμός συνδιοργανώνουν ανοικτή ομιλία-συζήτηση με τον Παιδίατρο του Κ.Υ. Γαλατά Σολεϊμάν Μπαρζάνι με θέματα «Πρόληψη των Εποχιακών Λοιμώξεων» και «Παιδική Διατροφή» για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Η ομιλία είναι ανοιχτή για το κοινό και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού.

Συνεχίζεται μέχρι το τέλος Μαΐου το μειωμένο ακτοπλοϊκό εισιτήριο της Hellenic Seaways για τους μόνιμους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων, μετά από αποδοχή του νέου σχετικού αιτήματος που απηύθυναν οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων, Γιάννης Δημητριάδης και Κώστας Καραγιάννης, στις 26 Ιανουαρίου.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα, η εταιρεία αποφάσισε να συνεχίσει την έκπτωση που, επίσης κατόπιν αιτήματος των δύο Δημάρχων, καθιέρωσε τον περασμένο Νοέμβριο προς τους δικαιούχους.

Η έκπτωση στον ναύλο είναι 50% και αφορά τα δρομολόγια Πόρος-Πειραιάς και Πειραιάς-Πόρος με υδροπτέρυγα κάθε Τετάρτη.

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 η εκπαίδευση των εθελοντών και εθελοντριών που θα στελεχώσουν το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου. Η εκπαίδευση γίνεται από τον Ποριώτη αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Αστρινάκη. Οι εθελοντές εκπαιδεύονται σε θεωρητικό επίπεδο σε θέματα οργάνωσης λειτουργίας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου, τεχνικές κατάσβεσης αστικών και δασικών πυρκαγιών, απεγκλωβισμούς, τροχαία κ.λπ. Επίσης, διδάσκονται τη διαδικασία επικοινωνίας μέσω ασυρμάτων, τον συντονισμό με εναέρια μέσα κατά τη διάρκεια μια δασικής πυρκαγιάς και τη χρησιμότητα και εφαρμογή του πυροσβεστικού εξοπλισμού.

image

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου επισκέφθηκαν τον Πόρο εθελοντές πυροσβέστες από τα Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια της Ύδρας και των Σπετσών, οι οποίοι συζήτησαν και μοιράστηκαν με τους εθελοντές του Πόρου την εμπειρία τους από την λειτουργία των Ε.Π.Κ. των γειτονικών νησιών. Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί με πρακτική εξάσκηση.

image

Ορκίστηκε την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 ως Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας του Δήμου Πόρου η Νάγια Κοράλλη.

Η Νάγια Κοράλλη γεννήθηκε στον Πόρο το 1987. Είναι απόφοιτη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από όπου στη συνέχεια έλαβε και το Διδακτορικό της το 2016. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια συνεργαζόμενη με το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος της «Αλλαγής Πορείας» κατά την περίοδο 2011-2014.

image

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων ανακοινώνει την πρόσληψη ενός (1) ατόμου, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας πέντε (5) μηνών, με ειδικότητα ΔΕ Ημερησίων Φυλάκων Αρχαιοτήτων.

Δείτε το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και το πλήρες κείμενο της προκήρυξης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 3/2018 Απόφασή του, αποφάσισε την έναρξη διαβούλευσης για τον καθορισμό του Πολιούχου του Δήμου μας (ΑΔΑ: 97ΝΘΩΞΝ-ΣΝΙ).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες να υποβάλουν μέχρι τις 28.2.2018 τις προτάσεις τους στο πρωτόκολλο του Δήμου μας ή με e-mail στο dimarhos@poros.gr.

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης, το Δημοτικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και σε ειδική συνεδρίασή του θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο Πολιούχος του Δήμου μας. (Σημειώνεται ότι προτάσεις Σωματείων θα γίνουν δεκτές στη διαβούλευση μόνον αν συνοδεύονται από νομίμως ληφθείσα σχετική Απόφαση του αρμόδιου Οργάνου τους).

Την παραίτησή της από την ιδιότητα της δημοτικής συμβούλου Πόρου υπέβαλε η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Μαρία Βαρβάρου.

Η κ. Βαρβάρου ενημέρωσε ότι οι λόγοι παραίτησής της είναι καθαρά προσωπικοί και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη του από την προεκλογική περίοδο μέχρι σήμερα.

Όπως είπε, αποχωρεί με την ικανοποίηση ότι στα 3,5 έτη συμμετοχής της στο Δ.Σ. έβαλε και η ίδια ένα λιθαράκι στην καλή πορεία της δημοτικής αρχής, ολοκληρώνοντας όλους τους βασικούς στόχους που είχαν τεθεί στους τομείς της Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας στην αρχή της δημοτικής περιόδου, ενώ πρόσθεσε πως επιθυμεί να συνεχίσει να βοηθάει το Δήμο στους τομείς αυτούς, όπου τής το ζητήσει ο Δήμαρχος.

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης ευχαρίστησε την κ. Βαρβάρου για την προσφορά της, αλλά και για τη φιλία που έχει αποκτήσει μαζί της και τόνισε ότι χάρη στη συμβολή της ως εντεταλμένης συμβούλου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ξεκινούν σύντομα τη λειτουργία τους στο Δήμο Πόρου το Πολυδύναμο Ιατρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ η τράπεζα αίματος του Δήμου, καθώς και η δράση «Βοήθεια στο Σπίτι», βρίσκονται πλέον σε υποδειγματικά επίπεδα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, η οικογένεια πρέπει να αποτελεί πάντα προτεραιότητα για όσους ασχολούνται με τα κοινά και για το λόγο αυτό σέβεται απολύτως την επιλογή της κ. Βαρβάρου, η οποία πλέον μπορεί να συνδράμει τη δημοτική αρχή απαλλαγμένη από τις αρνητικές συνέπειες (προσωπικές επιθέσεις και καταγγελίες), που δυστυχώς συνεπάγεται η ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας στον Πόρο την τρέχουσα περίοδο.

Τη θέση της κ. Βαρβάρου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου λαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα σύμβουλος της πλειοψηφίας, Νάγια Κοράλλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στις συνεδριάσεις του στις 4, 13 και 19.12.2017 έλαβε τις ακόλουθες Αποφάσεις:

• Απόφαση 220/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 8/2017 Απόφαση της ΕΤΑΠ (διοργάνωση fam trip για την προώθηση σχολικών εκδρομών).
• Απόφαση 221/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 577/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (11η αναμόρφωση Προϋπολογισμού έτους 2017).
• Απόφαση 222/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη διοργάνωσης πολιτιστικής εκδήλωσης με καρουζέλ για την περίοδο των Χριστουγέννων.
• Απόφαση 223/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη διοργάνωσης παιδικής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του Παιδικού Σταθμού.
• Απόφαση 224/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 9/2017 Απόφαση της ΕΤΑΠ (συμμετοχή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “Greek Tourism Expo”).
• Απόφαση 225/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη προμήθειας χάρτινων τσαντών με το λογότυπο του Δήμου Πόρου.
• Απόφαση 226/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η προμήθεια ειδών διατροφής για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών απόρων δημοτών εν όψει των Χριστουγέννων.
• Απόφαση 227/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότεινε μείωση 20%) η διατήρηση των τελών καθαριότητας, δημοτικού φωτισμού και ΤΑΠ έτους 2018 στα ίδια επίπεδα με το 2017.
• Απόφαση 228/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) ο καθορισμός τελών ύδρευσης έτους 2018 στα ίδια επίπεδα με του έτους 2017, με τις ακόλουθες αλλαγές: αύξηση στις μεγάλες κλίμακες της θερινής περιόδου, επαναφορά των τελών αποχέτευσης στα επίπεδα του 2014 (35%) και επιβολή, για πρώτη φορά ειδικού τέλους 28% στον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων για την σύνδεσή του με το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Πόρου.
• Απόφαση 229/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότεινε μείωση) η διατήρηση των τελών Κοιμητηρίου έτους 2018 στα ίδια επίπεδα με το 2017.
• Απόφαση 230/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότεινε μείωση) η διατήρηση των τελών χρήσης κ/χ/ χώρων έτους 2018 στα ίδια επίπεδα με το 2017.
• Απόφαση 231/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) η διατήρηση των τελών διαφήμισης έτους 2018 στα ίδια επίπεδα με το 2017.
• Απόφαση 232/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότεινε μείωση) η υπ’ αριθμ. 591/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (καθορισμός μηνιαίας οικονομικής εισφοράς στον Παιδικό Σταθμό για το σχολικό έτος 2017-2018).
• Απόφαση 233/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) η υπ’ αριθμ. 8/2017 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής (Τεχνικό Πρόγραμμα και Προγραμματισμός Δράσεων έτους 2018).
• Απόφαση 234/2017: Καθορίστηκαν κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότεινε αναβολή του θέματος) οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι δημοτικοί χώροι για το 2018.
• Απόφαση 235/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 7/2017 Απόφαση της ΕΤΑΠ (Τουριστικό Πρόγραμμα έτους 2018).
• Απόφαση 236/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύσταση Επιτροπών παραλαβής υπηρεσιών για το 2018.
• Απόφαση 237/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύσταση Επιτροπών παραλαβής προμηθειών για το 2018.
• Απόφαση 238/2017: Ορίστηκε ομόφωνα ο ορισμός διατάκτη του ΔΣ.
• Απόφαση 239/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η παράταση λειτουργίας Γραφείου ΟΑΕΔ.
• Απόφαση 240/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η προμήθεια ειδών για τη διοργάνωση εκδηλώσεων Χριστουγέννων και Θεοφανίων.
• Απόφαση 241/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου στον κ. Καλούδη Αλέξανδρο τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων για πώληση καλαμποκιού.
• Απόφαση 242/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα (οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή απουσίαζαν) ο Προϋπολογισμός έτους 2018.
• Απόφαση 243/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Κουτουζή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 609/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (τελική αναμόρφωση Προϋπολογισμού έτους 2017).
• Απόφαση 244/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. κ. Δόσκαρης και οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Μωρόπουλος και Μητσιοπούλου ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 10/2017 Απόφαση της ΕΤΑΠ (σύνταξη σχεδίου δράσεων επικοινωνιακής στρατηγικής).

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους γεωργούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης, να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)2014-2020.

Δείτε την πρόσκληση συμμετοχής στη δράση και το έγγραφο πρόσκλησης.

Σε 21 μήνες φυλάκιση με αναστολή και στην υποχρέωση δημοσίευσης της σχετικής δικαστικής Απόφασης σε επόμενο τεύχος της εφημερίδας του, καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο εκδότης της εφημερίδας «Αντίλογος Πόρου/Γαλατά» και διαχειριστής του ιστότοπου mellon.gr, Βασίλης Λαζαρίδης, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης διά του τύπου και της εξύβρισης του Δημάρχου Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη.

Η καταδίκη αφορά στα δημοσιεύματα της εφημερίδας του τεύχους Νοέμβριου 2016, με τίτλους «Συμμορία πλαστογράφων και απατεώνων στον Δήμο Πόρου», «Άλλο ένα θαύμα του Δημάρχου Πόρου», «Απέρριψε η Αποκεντρωμένη τα κυκλοφοριακά μέτρα Δημητριάδη», «Οικοδομή Γιάννη Δημητριάδη στα Βλαχέικα Πόρου: διαχρονικές παρανομίες για ένα “κωλόσπιτο”;», καθώς και στο εισαγωγικό σημείωμα της εφημερίδας με τίτλο «Δεν πάει άλλο».

Σύμφωνα με την αγόρευση του Εισαγγελέα της έδρας, η οποία υιοθετήθηκε από το Δικαστήριο, ο Β. Λαζαρίδης δεν άσκησε δημοσιογραφικό λειτούργημα, αλλά εξαπέλυσε με μεγάλη ένταση δόλου προσωπική επίθεση κατά του Γιάννη Δημητριάδη, κατακερματίζοντας την αλήθεια και χρησιμοποιώντας ύβρεις, χαρακτηρισμούς και ψεύδη. Η συγκεκριμένη καταδίκη είναι η τέταρτη του Βασίλη Λαζαρίδη από το 2011 για υποθέσεις που αφορούν τον Γιάννη Δημητριάδη, ενώ ακολουθούν επόμενες δίκες για άλλα δημοσιεύματά του.

Με ηλιοφάνεια πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Πόρου. Όπως έχει καθιερωθεί, η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε από το παραδοσιακό αλιευτικό «Χρυσούλα», το οποίο πλαισιώθηκε από κωπηλατικές λέμβους του Ν.Ο.Π.Τ. και από λέμβους Πόρου-Γαλατά. Στη θάλασσα βούτηξαν δώδεκα κολυμβητές, οι Γιάννης Δ. Αναγνωστόπουλος, Κυριάκος Γερογιάννης, Αντώνης Καΐκας, Βαγγέλης Κουβάτσος, Βαγγέλης Κρητικός, Παναγιώτης Κώτσαινας, Νίκος Μοσχογιάννης, Ντίνος Παγώνης, Ανδρέας Φραγκεδάκης, Στέλιος Χατζόπουλος, Στέλιος Χίος και ο αειθαλής Δημήτρης Διαμαντόπουλος, με τον Στέλιο Χίο να πιάνει το Σταυρό. Στη συνέχεια, η δημοτική αρχή υποδέχθηκε εκπροσώπους φορέων και πολίτες στο χώρο εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού, όπου έγινε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το φλουρί της οποίας κέρδισε η μικρή Σοφία Πόποβιτς.

Παράλληλα, την Κυριακή 7.1.2018 ολοκληρώθηκε η λειτουργία του παιδικού Carousel στην πλατεία Καραμάνου, όπου οι εκδηλώσεις της «Γειτονιάς των Χριστουγέννων» πραγματοποιήθηκαν και φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία. Οι “WalkmanTheBand”, οι «2+2», η χορωδία του Γυμνασίου, η Φιλαρμονική του Δήμου, το χοροδιδασκαλείο του Ν.Ο.Π.Τ., οι ανιματέρ με τα παιδικά προγράμματα, αλλά και ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα που μοίρασε, χάρισαν μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους και ζέσταναν τον Πόρο την περίοδο των Χριστουγέννων.

image image image image image

Απορρίφθηκε, με την υπ’ αριθμ. Α3165/2017 Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η προσφυγή της εταιρείας «Σ. Αναγνωστοπούλου – Θ. Μητσόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.» κατά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου, με την οποία η εταιρεία ζητούσε τη μείωση 20% του ανταλλάγματος που πλήρωνε για την εκμετάλλευση της πλαζ Ασκελίου τα έτη 2010 και 2011.

Η εν λόγω Ομόρρυθμη Εταιρία είχε επίσης καταθέσει και αίτηση για αναγνώριση της μισθωτικής σχέσης ως εμπορικής, η οποία επίσης απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά το 2013, ενώ το 2013 είχε καταθέσει και μια ακόμα αγωγή, με την οποία ζητούσε να της επιστραφεί από το ΔΛΤΠ το σύνολο των μισθωμάτων που είχε καταβάλει για την πενταετία 2008-2012 συν επιπλέον 50.000€ για ηθική βλάβη (συνολικά 263.942€), με την αιτιολογία ότι οι κατασκευές της πλαζ είχαν χαρακτηρισθεί από το 2009 ως αυθαίρετες (πρόκειται για το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης της Κτηματικής Υπηρεσίας που είχε κρυφτεί καλά στα συρτάρια του ΔΛΤΠ και του Λιμεναρχείου Πόρου μέχρι τη στιγμή που η παραλία πέρασε στα χέρια επόμενου μισθωτή το 2013, στον οποίο το Λιμεναρχείο απαγόρευσε ξαφνικά να χρησιμοποιεί τις κατασκευές).

Σημειώνεται ότι, για την εκκρεμότητα της υπόθεσης αυτής, η προηγούμενη διοίκηση του ΔΛΤΠ (Πρόεδρος Ρίτα Μάνδηλα, Αντιπρόεδρος Σταματίνα Μητσιοπούλου) δεν είχε ενημερώσει τη νέα διοίκηση. Όταν η σημερινή διοίκηση ανακάλυψε τη συγκεκριμένη δικαστική εκκρεμότητα, διαπίστωσε με έκπληξη ότι το ΔΛΤΠ είχε συναινέσει στην έκδοση προσωρινής διαταγής υπέρ της αντιδίκου εταιρίας και είχε ταχθεί υπέρ του αιτήματός της για μη καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Κατόπιν ενεργειών της νέας διοίκησης, ορίστηκε νέα δικηγόρος για τον χειρισμό των υποθέσεων και έτσι και οι τρεις δικαστικές εκκρεμότητες έληξαν με αίσιο τέλος για το ΔΛΤΠ.

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων προσέφερε τρόφιμα σε οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες. Στις οικογένειες αυτές, οι οποίες, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίστηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, ήταν για φέτος 116, διατέθηκαν, με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντριών που βοήθησαν στην διανομή τους, τρόφιμα συνολικής αξίας 2.519€ από τον Δήμο, γλυκά που προσφέρθηκαν από τον φούρνο Αγγελόπουλου, τα ζαχαροπλαστεία Βεσσαλά και Γλύκισμα και τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, πορτοκάλια που προσέφερε ο επιχειρηματίας Κώστας Αυγερινός, λάδι που προσέφερε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουτουζής και ευχετήριες κάρτες που δημιούργησαν τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου.

Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Τάσος Παπαχρήστου προσέφερε τρόφιμα αξίας 800€ σε 27 επιπλέον οικογένειες που οριακά δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίστηκαν από τον Δήμο και ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης προσέφερε δώρα συνολικής αξίας 1.800€, τα οποία μοιράστηκαν σε περισσότερα από 300 παιδιά από τον Άγιο Βασίλη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών του εξειδικευμένου συνεργείου συντήρησης Παιδικών Χαρών που ήρθε στον Πόρο και εργάστηκε επί πέντε συνεχείς μέρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανακαίνισης των δύο Παιδικών Χαρών του Δήμου μας.

Οι Παιδικές Χαρές, μεταμορφωμένες πλέον, άνοιξαν τις πόρτες τους στους μικρούς επισκέπτες τους λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, έχοντας πλέον, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, την ειδική πιστοποίηση που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη νόμιμη λειτουργία τους.

Το συνολικό κόστος όλων των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στις Παιδικές Χαρές από τις αρχές του 2017 ανήλθε σε 23.000€, ενώ στον προγραμματισμό του Δήμου για το 2018 είναι η εκπόνηση Μελέτης για την ριζική αναβάθμιση της Παιδικής Χαράς του Άλσους Παπαντωνίου.

Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο μας είναι η ίδρυση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2017, του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου του Δήμου Πόρου.

Η έκδοση της Απόφασης βασίστηκε σε σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο Δήμος μας, συνοδευόμενο από βεβαίωση για την εγγραφή στους ετήσιους Προϋπολογισμούς του Δήμου των απαιτούμενων πιστώσεων για τη λειτουργία του (12.000€ το 2017 και 9.600€ το εξής σε ετήσια βάση), καθώς και από Απόφαση διάθεσης χώρου στέγασης στο πρ. «κτήριο ΚΑΠΗ».

Η ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου αποτελεί άλλη μια δέσμευση της δημοτικής αρχής που υλοποιείται, συμβάλλοντας στην αύξηση της αυτονομίας του νησιού σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και ασφάλειας/υγείας.

Μεταφέρθηκαν χθες και παραδόθηκαν στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας τα είδη που συνέλλεξε ο Δήμος μας από τους κατοίκους του Πόρου που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα.

Τα προσφερόμενα είδη οριακά χώρεσαν στο νέο μεγάλο φορτηγό του Δήμου μας, με το οποίο και μεταφέρθηκαν στον Δήμο Μάνδρας.

image

Ο Δήμος Πόρου και η εταιρεία WhyNot διοργανώνουν στις 9 & 10 Ιουνίου 2018 τους αγώνες multisport POROSEA 2018 (τριάθλου, aquathlon, κολύμβησης και δρομικά) στο πανέμορφο νησί του Πόρου.

Η κοσμοπολίτικη ομορφιά του Πόρου, με τις καταπληκτικές διαδρομές και τη μοναδική περίκλειστη θάλασσα, είναι οι απόλυτες εγγυήσεις για ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό -και όχι μόνο- καλοκαιρινό 2ήμερο.

Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει την πρόσληψη συνολικά ενός (1) ατόμου, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στα πλαίσια υλοποίησης της δράσης «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ (Κ.Δ.Α.Π.) του Δήμου μας.

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης και της περίληψης, το έντυπο αίτησης, και τα έντυπα των υπευθύνων δηλώσεων (1, 2).

Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ: ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ 12.12.2017 ΕΩΣ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 21.12.2017

Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει με δικό του περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Greek Tourism Expo που διοργανώνεται στο κτήριο της Helexpo στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης, οι εκπρόσωποι του Δήμου, Αλέξανδρος Δημητριάδης και Τάσος Φιακάς, θα πραγματοποιήσουν b2b συναντήσεις με hosted buyers από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο περίπτερο προσφέρονται τοπικά εδέσματα και κεράσματα προσφορά του Εμπορικού-Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου.

Πρόκειται για την έκτη Τουριστική Έκθεση στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Πόρου το 2017.

image

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στις συνεδριάσεις του στις 24.10.2017, 15.11.2017 και 21.11.2017 έλαβε τις ακόλουθες Αποφάσεις:

• Απόφαση 198/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για το έργο «Μελέτη Υδροδότησης Οικισμού Καραπολίτι Δήμου Πόρου» συνολικού προϋπολογισμού 29.932€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
• Απόφαση 199/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η έγκριση η δαπάνη εκπροσώπησης του Δήμου Πόρου στη Διεθνή Έκθεση τουρισμού “World Travel Market 2017” στο Λονδίνο.
• Απόφαση 200/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 499/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (εκτέλεση π/υ 3ου τριμήνου 2017).
• Απόφαση 201/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 500/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση π/υ 2017).
• Απόφαση 202/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 260/2017 Απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου (εκτέλεση π/υ 3ου τριμήνου 2017).
• Απόφαση 203/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η εκμίσθωση καταστημάτων Δημοτικής Αγοράς υπ’ αριθμ. 2, 3, 5 και 9.
• Απόφαση 204/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η εκμίσθωση αγροκτημάτων ακινήτων του Δήμου (Κληροδοτήματος Καραμάνου).
• Απόφαση 205/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής για το έργο «Κατασκευή, επέκταση και συντήρηση τεχνικών απορροής ομβρίων στον Δήμο Πόρου», π/υ 300.000,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
• Απόφαση 206/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 7/2017 Απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πόρου (οικονομικός απολογισμός έτους 2016).
• Απόφαση 207/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης καταψήφισε την πρόταση) ο καθορισμός κοινόχρηστων χώρων ως παραχωρούμενων.
• Απόφαση 208/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη για την προμήθεια ειδών για τη διοργάνωση της διημερίδας με τίτλο «Πρόληψη παθήσεων της γυναίκας».
• Απόφαση 209/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη και η προμήθεια ειδών για την επιτυχή διοργάνωση της αιμοδοσίας στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2017.
• Απόφαση 210/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη για την προμήθεια ειδών στο πλαίσιο της διοργάνωσης εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940.
• Απόφαση 211/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσού 351,96€ λόγω διπλοχρέωσης.
• Απόφαση 212/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Σπυρίδων καταψήφισε την πρόταση) η παραχώρηση χρήσης χώρων του «κτ. ΚΑΠΗ» για τη δημιουργία και λειτουργία Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου.
• Απόφαση 213/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Μάνδηλας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 538/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση π/υ 2017).
• Απόφαση 214/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 281/2017 Απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου (αναμόρφωση π/υ 2017).
• Απόφαση 215/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) η υπ’ αριθμ. 279/2017 Απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου (κατάρτιση π/υ 2018).
• Απόφαση 216/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η έναρξη διαδικασίας πρόσληψης ενός παιδαγωγού στο ΚΔΑΠ.
• Απόφαση 217/2017: Εγκρίθηκε μερικώς κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Μητσιοπούλου και Μάνδηλας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) αίτημα της αναδόχου εταιρείας για παράταση του έργου «Αποκατάσταση από πλημμύρες στην περιοχή του Δήμου Πόρου», π/υ 600.000 € με ΦΠΑ.
• Απόφαση 218/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η ενίσχυση απόρων δημοτών με την παροχή ειδών διατροφής εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων.
• Απόφαση 219/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 6/2017 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας περί κατανομής λειτουργικών εξόδων συντήρησης στις σχολικές επιτροπές.

Δύο ακόμα πολύ σημαντικά έργα για τον Δήμο Πόρου ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017. Πρόκειται για το πολυαναμενόμενο έργο της διαμόρφωσης (για πρώτη φορά) της πλατείας του Αγ. Κωνσταντίνου, με προϋπολογισμό 74.400€, και για το έργο διάστρωσης του parking του Αγ. Στεφάνου, με προϋπολογισμό 20.000€.

image

Μετά τις σοβαρές καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η ψήφιση του Ν. 4412 τον Αύγουστο του 2016, ειδικά στους μικρούς Δήμους, αλλά και ο γενικότερος πολλαπλασιασμός της γραφειοκρατίας τα τελευταία χρόνια, ο Δήμος Πόρου περνάει πλέον στην φάση υλοποίησης πολλών και σημαντικών έργων.

Εγκρίθηκε, με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, η επιχορήγηση του Δήμου Πόρου με το ποσό των 53.859€, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμης οφειλής του, η οποία προέρχεται από τελεσίδικη δικαστική απόφαση που αφορά εργολαβία σύνδεσης κατοικιών με τον Βιολογικό Καθαρισμό στον Συνοικισμό το 2008.

Η επιχορήγηση εγκρίθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, ενώ με την ίδια Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκαν επιχορηγήσεις προς 10 συνολικά Δήμους, συνολικού ποσού 5.146.468€. Είναι η δεύτερη τέτοια επιχορήγηση που εγκρίνεται για τον Δήμο Πόρου, μετά την επιχορήγηση 374.478€ που είχε εγκριθεί στις 27.1.2017.

Με την προβολή του Πόρου στην ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση της γνωστής αγγλόφωνης εφημερίδας Daily Mail, απέδωσε καρπούς μια ακόμα δράση της Τουριστικής Επιτροπής (ΕΤΑΠ) του Δήμου Πόρου.

Κατόπιν συνεννόησης με τη Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας, η Πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Ελένη Κανατσίδη, τον περασμένο Ιούλιο υποδέχθηκε τους απεσταλμένους της εφημερίδας, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον Πόρο προκειμένου να γράψουν ένα άρθρο σχετικά με τα οικογενειακά ταξίδια, τον αθλητισμό και την ιστορία και να προβάλουν το νησί ως ιδανικό προορισμό για εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Η Dailymail Online διαβάζεται από 3,4 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες ημερησίως, ενώ η σελίδα της στο Facebook αρέσει και ακολουθείται από 13 εκ. χρήστες.

Οι φιλοξενούμενοι, με την χορηγία των αντίστοιχων επιχειρηματιών, διέμειναν στο ξενοδοχείο Σάρων, απόλαυσαν την τοπική κουζίνα στις ψαροταβέρνες Primasera και Άσπρος Γάτος και ψυχαγωγήθηκαν στις σχολές σκι Passage και Σωτηράκη.

Το άρθρο για τον Πόρο δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

http://www.dailymail.co.uk/travel/article-5095349/TV-s-Bettany-Hughes-visits-Peloponnese.html

Επίσης, ο Πόρος προβλήθηκε πριν λίγες μέρες στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Εσθονίας Eesti Televisioon (ETV), σε ταξιδιωτική εκπομπή που παρουσίασε ο Εσθονός ιστορικός τέχνης και ποιητής Linnar Priimägi.

Η εκπομπή ταξίδεψε στον Πόρο και τις Σπέτσες και μετέφερε στο τηλεοπτικό κοινό ενδιαφέροντα στοιχεία από τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και το περιβάλλον των δύο νησιών.

Καθοριστική για το συγκεκριμένο αφιέρωμα ήταν η συμβολή της εντεταλμένης συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής κ. Ελένης Δημοπούλου και η συνεργασία της με τον Δήμο Πόρου.

Δείτε το αφιέρωμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Reisisari Reisile minuga 12: Pórose ja Spetsese saared Kreekas

Τις τελευταίες μέρες, ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σπ. Σπυρίδων αποφάσισε να ασχοληθεί για πρώτη φορά (στα χρονικά) με το ζήτημα του καθορισμού αιγιαλού-παραλίας στην Πέρλια, ισχυριζόμενος ότι η χάραξη που έγινε πρόσφατα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, πλήττει δήθεν τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Όπως είναι γνωστό ωστόσο, η όποια «βλάβη» των παραλιακών ιδιοκτησιών στην Πέρλια συντελέσθηκε το 1993 και 1994, με τις τροποποιήσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής, το οποίο και καθόρισε τη ρυμοτομική γραμμή προς την θάλασσα. Επομένως, η γραμμή αιγιαλού που χαράχθηκε σήμερα, η οποία σε κανένα σημείο της δεν περνάει πιο ψηλά από τη ρυμοτομική γραμμή, δεν προκαλεί καμία δυσμενή επίπτωση και ο καθορισμός της αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη για την περιοχή.

Επισημαίνεται ότι επί δεκαετίες υπήρχαν τα ακόλουθα εμπόδια στην ανάπτυξη και τακτοποίηση της παραλιακής ζώνης της Πέρλιας:

1. Έλλειψη γραμμών αιγιαλού-παραλίας.
2. Μη-αποτύπωση των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα (από το 1938).
3. Μη-αποτύπωση των ορίων της Επαρχιακής Οδού (από το 1956).
4. Μη-αδειοδότηση ή νομιμοποίηση όλων των υφιστάμενων κ/χ υποδομών (αγωγός Βιολογικού, δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, μπαζώματα οδού, προβλήτες κ.τ.λ.).
5. Το γεγονός ότι η οδός και τα δημοτικά δίκτυα θεωρούνται λιμενικές υποδομές.
6. Τα λάθη του Ρυμοτομικού.

Από το 2014 έχουν καταγραφεί για πρώτη φορά και υλοποιούνται οι ακόλουθες ενέργειες για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων:

1. Χάραξη/καθορισμός αιγιαλού-παραλίας (συντελέσθηκε).
2. Θεσμοθέτηση Μάστερπλαν και νομιμοποίηση κατασκευών και υποδομών (δημοπρατήθηκε στις 28.11.2017 έναντι 74.287€).
3. Μετατόπιση ορίων ΧΖΛ ώστε να μην περιλαμβάνει την οδό και τις δημοτικές υποδομές (έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για τις ζώνες στις οποίες υπήρχε χάραξη αιγιαλού-παραλίας).
4. Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων από ταβέρνα «Ματίνα» προς κτ. ΚΑΠΗ έως Αγ. Τριάδα (συντάσσεται Μελέτη).
5. Επανακαθορισμός αιγιαλού-παραλίας (θα υποβληθεί νέο αίτημα μετά τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων).

Συνιστά επομένως ιδιαίτερο πολιτικό θράσος για κάποιον που πέρασε τα 16 χρόνια δημαρχίας του χωρίς να αγγίξει τα ανωτέρω ζητήματα, να παραπληροφορεί σήμερα τους ιδιοκτήτες της περιοχής, αποδίδοντας στο ΦΕΚ χάραξης αιγιαλού-παραλίας τις επιπτώσεις ακριβώς εκείνες που επέφερε στις ιδιοκτησίες τους το Ρυμοτομικό που τροποποιήθηκε επί των ημερών του. Η μικροπολιτική σκοπιμότητα των ισχυρισμών αυτών αποδεικνύεται άλλωστε και από το ότι ο συναγερμός για το «πρωτοφανές ΦΕΚ» σημάνθηκε στην εκπνοή της 60μερης προθεσμίας για την προσβολή του. Είναι προφανές ότι με κάτι τέτοια τεχνάσματα ο κ. Σπυρίδων, στις σπάνιες επισκέψεις του στον Πόρο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, προσπαθεί να καλύψει την επί 3,5 χρόνια απόλυτη ανυπαρξία του ίδιου και της παράταξής του σε επίπεδο υποβολής πολιτικών θέσεων και προτάσεων.

Ενημερώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα 27.11.2017, από τις 08:00 το πρωί, δόθηκε στην κυκλοφορία το γεφύρι του Νεκροταφείου στον Συνοικισμό.

Τις επόμενες μέρες, χωρίς να διακοπεί ξανά η κυκλοφορία, θα γίνει η ασφαλτόστρωση της οδού και η ολοκλήρωση όλων των συνοδών εργασιών (τοποθέτηση καγκέλων, διευθέτηση δικτύων κ.τ.λ.).

Ευχαριστούμε για την υπομονή όλων, για την ολοκλήρωση του αναγκαίου αυτού έργου.

image image

Ο Δήμος Πόρου, μετά από συνεννόηση με την δημοτική αρχή του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, καλεί τους κατοίκους και φορείς της ευρύτερης περιοχής να στηρίξουν έμπρακτα τους πληγέντες από τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου στην Μάνδρα Αττικής.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πλημμυροπαθείς (τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, κλινοσκεπάσματα), μπορούν να προσέρχονται και να τα παραδίδουν στο Δημαρχείο Πόρου, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 (παράδοση στο ισόγειο μετά από ενημέρωση του Γραφείου Δημάρχου).

Μετά τη συγκέντρωσή τους, τα είδη θα μεταφερθούν και θα παραδοθούν στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας με όχημα του Δήμου Πόρου.

Δεκτό έγινε από την Hellenic Seaways το αίτημα των Δημάρχων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων για μειωμένες τιμές εισιτηρίων στους κατοίκους των δύο Δήμων.

Η εταιρεία στο εξής θα παρέχει 50% έκπτωση σε όλους τους κατοίκους των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων κάθε Τετάρτη στο πρωινό δρομολόγιο προς Πειραιά (07:40) και στο απογευματινό από Πειραιά (17:00) και όσο δεν υπάρχει στη γραμμή συμβατικό πλοίο.

Η σχετική απόφαση της εταιρίας ελήφθη σε ανταπόκριση κοινής επιστολής που της απέστειλαν οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων, Γιάννης Δημητριάδης και Κώστας Καραγιάννης, οι οποίοι και υπέβαλαν το σχετικό αίτημα. Οι δύο Δήμοι ευχαριστούν την εταιρία για την άμεση ανταπόκρισή της στο εύλογο αίτημά τους.

Δημοσιεύθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2017 η Κοινή Απόφαση Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με την οποία ιδρύθηκε το Πολυδύναμο Ιατρείο Πόρου.

Το νέο Πολυδύναμο Ιατρείο θα αποτελεί αναβαθμισμένη μορφή του σημερινού Περιφερειακού Ιατρείου του Κ.Υ. Γαλατά και θα διαθέτει το ακόλουθο ιατρικό προσωπικό για να εξυπηρετεί το νησί του Πόρου: έναν παθολόγο, έναν παιδίατρο, έναν οδοντίατρο, ένα νοσηλευτή και ένα βοηθό ιατρικών-βιολογικών εργαστηρίων.

Ο Δήμος μας θα συνδράμει το νέο Ιατρείο με σύγχρονο ασθενοφόρο που δώρισε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, το οποίο αυτή τη στιγμή μετασκευάζεται με κόστος που καλύπτεται από δωρεές επιφανών συντοπιτών μας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του Δημάρχου (αναλυτική ενημέρωση θα γίνει με επόμενο Δελτίο Τύπου).

Επισημαίνεται ότι το νησί του Πόρου είναι το μόνο του πληθυσμιακού του μεγέθους στο οποίο δεν υπάρχει Πολυδύναμο Ιατρείο ή Κέντρο Υγείας, ενώ μέχρι το 2015 δεν είχε υποβληθεί ποτέ στην Πολιτεία αίτημα για τη δημιουργία της αναγκαίας αυτής δομής πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής, η οποία το 2015 μετέφερε το Περιφερειακό Ιατρείο στο πρώην κτ. ΚΑΠΗ και παράλληλα διαμόρφωσε και υπέβαλε στο Υπουργείο Υγείας το σχετικό αίτημα, το Υπουργείο προχώρησε άμεσα τις διαδικασίες για την ίδρυση του Πολυδύναμου Ιατρείου.

Ο Δήμος Πόρου επιθυμεί να ευχαριστήσει για τη συμβολή τους στην ιστορική αυτή εξέλιξη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, τη Διοικήτρια της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου κ. Όλγα Ιορδανίδη και τη βουλευτή Α’ Πειραιά κ. Γεωργία Γεννιά.

Η έναρξη λειτουργίας του Πολυδύναμου Ιατρείου Πόρου αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την ανάθεση των υπηρεσιών με τίτλο «Διατύπωση, αποτύπωση και αποκατάσταση προβλημάτων στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟ.ΚΑ. Πόρου-Γαλατά» και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου των ανωτέρω υπηρεσιών. Η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής των προσφορών είναι η 21.11.2017 (ώρα 10:30).

Κατεβάστε το φάκελο με τα σχετικά αρχεία εδώ.

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των πινακίδων με τις ονομασίες των οδών του Οικισμού του Πόρου. Οι πινακίδες τοποθετούνται στην αρχή, στο τέλος και στις διασταυρώσεις των οδών, σε θέσεις που έχουν αποφασισθεί ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή του Δήμου, η οποία έχει αναλάβει το συντονισμό και εκτέλεση των σχετικών ενεργειών. Παρακαλούνται οι κάτοικοι, ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές να φροντίζουν για την καλή συντήρηση των πινακίδων και των αριθμών.

image image

Ο Δήμος Πόρου συμμετέχει σε μια ακόμα μεγάλη διεθνή τουριστική Έκθεση, την Philoxenia 2017, η οποία διοργανώνεται από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη. Ο Δήμος μας συμμετέχει στην Έκθεση ως συνεκθέτης της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσωπούμενος από το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Τάσο Φιακά.

Χορηγός της παρουσίας του Δήμου στην Έκθεση είναι ο Εμπορικός – Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου και οι τοπικές επιχειρήσεις φούρνος Αγγελόπουλου, ζαχαροπλαστεία Βεσσαλά και Γλύκισμα και κρασιά Πόρου Άμπελος, οι οποίες προσέφεραν κεράσματα για τους επισκέπτες, καθώς και ο Ποριώτης λογοτέχνης Γιάννης Σουλιώτης που προσέφερε τα τελευταία βιβλία του, προκειμένου να πλαισιώσουν το προωθητικό υλικό του Δήμου.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης αναμένεται να πραγματοποιηθούν συναντήσεις b2b με hosted buyers που επιλέχθηκαν από την Τουριστική Επιτροπή και συμπεριλαμβάνουν μεγάλους Tour Operators του εξωτερικού και τουριστικά γραφεία που εξειδικεύονται στον εναλλακτικό, στον θρησκευτικό, στον γαμήλιο και στον αθλητικό τουρισμό.

Η Philoxenia είναι η τέταρτη Έκθεση στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Πόρου το 2017, μετά τις Εκθέσεις Helexpo – Greek Travel Show στο Μαρούσι, Nostos Expo 2017 στη Ναύπακτο, και World Travel Market 2017 στο Λονδίνο.

image image

Ο Δήμος Πόρου συμμετείχε και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού WORLD TRAVEL MARKET – LONDON, η οποία διοργανώθηκε στο Λονδίνο στις 6-8 Νοεμβρίου 2017.

Το Δήμο Πόρου, ο οποίος μετείχε στην Έκθεση σαν συνεκθέτης στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπησε η ειδική σύμβουλος Τουρισμού Νατάσσα Κονιέσκυ, κατόπιν σχετικής Απόφασης της δημοτικής Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Η WORLD TRAVEL MARKET αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση παγκοσμίως στον τομέα του τουρισμού, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 5.000 εκθέτες και 50.000 επισκέπτες και ο Δήμος Πόρου συμμετείχε φέτος σε αυτήν για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά την παρθενική του συμμετοχή το 2015.

image image

Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα δημοπρασία για την εκμίσθωση των κάτωθι τεσσάρων (4) καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς:

Κατάστημα Νο 2: Ώρα 11:00-12:00, με κατώτερο όριο πρώτης προσφοράς 150€.

Κατάστημα Νο 3: Ώρα 12:00-13:00, με κατώτερο όριο πρώτης προσφοράς 150€.

Κατάστημα Νο 5: Ώρα 14:00-15:00, με κατώτερο όριο πρώτης προσφοράς 150€.

Κατάστημα Νο 9: Ώρα 13:00-14:00, με κατώτερο όριο πρώτης προσφοράς 250€.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τον Δήμο Πόρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» και το Κέντρο Υγείας Γαλατά, η επιστημονική διημερίδα «Πρόληψη Παθήσεων της Γυναίκας». Το πρόγραμμα της διημερίδας, στο πλαίσιο της οποίας το 2016 υποβλήθηκαν σε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους 140 γυναίκες, περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, ενημερωτική διάλεξη σχετικά με την αντισύλληψη, τις λοιμώξεις και τη βασική υποστήριξη της ζωής σε εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, σε μαθητές των σχολείων.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 09:00 έως 13:00, δωρεάν προληπτικούς πληθυσμιακούς ελέγχους με Γυναικολογικό Ιατρείο (Τεστ Παπανικολάου), Ιατρείο Μαστού (ψηλάφηση και συμβουλευτική για ετήσιο έλεγχο), Ιατρείο Ακράτειας-Ουρογυναικολογίας (περιπτώσεις ακράτειας στην τρίτη ηλικία) Αγγειολογικό Ιατρείο (Doppler αγγείων κάτω άκρων), Καρδιολογικό Ιατρείο (μέτρηση σακχάρου, καρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση), Δερματολογικό Ιατρείο (δερματολογικός έλεγχος). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα Περιφερειακά Ιατρεία Πόρου.

Το Σάββατο το απόγεμα στις 18:20, ανοικτή ενημερωτική ομιλία για τις παθήσεις της γυναίκας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού.

Για πληροφορίες σχετικά με τα ραντεβού για τον προληπτικό έλεγχο, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της πρ. ΔΗ.Κ.Ε.Π. ή να καλούν στο τηλ. 2298029099 από Δευτέρα εως Πέμπτη, ώρες 11:00-15:00.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ.

Χορηγοί: Hellenic Seaways, 7 Αδέλφια, Manessi, Nikis Village, Διόνυσος, Poros Town, Macaroni&More.

image

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει προφορικό διαγωνισμό ενώπιον της Οικονομικής του Επιτροπής για την ενοικίαση δύο (2) αγροκτημάτων του στη θέση «Κάνταλη», που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου και ώρες 12:00-13:00 στο Δημοτικό Κατάστημα.

Δείτε την περίληψη της διακήρυξης εδώ.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου διακηρύσσει δημόσιο συνοπτικό διαγωνισμό με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Λειτουργικός σχεδιασμός Λιμένα Πόρου», εκτιμώμενης αξίας 59.909,40€ (πλέον ΦΠΑ 24%), και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της ως άνω μελέτης.

Ημερομηνία λήξης προθεσμίας υποβολής προσφορών: 16-11-2017 (ώρα 11:30).

Κατεβάστε το φάκελο με τα σχετικά αρχεία εδώ.

Με ηλιόλουστες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πόρο, με την συμμετοχή των Σχολείων, της Φιλαρμονικής του Δήμου και παρουσία τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Όπως κάθε χρόνο, αμέσως μετά την παρέλαση η δημοτική αρχή δεξιώθηκε τους πολίτες στην ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου & Β’ Δημοτικού και βράβευσε τους μαθητές του Λυκείου Πόρου που εισήχθησαν σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2017. Μαζί με τους τιμητικούς επαίνους, ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης παρέδωσε ως δώρα στα παιδιά δωροεπιταγές των 150€ του ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ συνολικού κόστους 3.750€, οι οποίες ήταν χορηγία του ιδίου, καθώς και της εταιρίας «Ι. & Σ.ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», που τις διέθεσε με έκπτωση 20%.

image

Συγχαίροντας τους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές τους για τις επιδόσεις τους, αλλά και για την πρωτιά του Λυκείου Πόρου πανελληνίως στις εξετάσεις, ο Δήμαρχος τόνισε στα παιδιά ότι αντίστοιχες πρωτιές μπορούν να έχουν σε όλη τους την ζωή, θέτοντας στόχους και πετυχαίνοντάς τους. Ανάμεσα στους στόχους αυτούς, ο κ. Δημητριάδης ζήτησε από τα παιδιά να βρίσκεται και ο στόχος να γυρίσουν κάποια στιγμή στο νησί τους ως πετυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες και να συνδράμουν στα κοινά. «Εσείς και τα υπόλοιπα παιδιά της γενιάς σας, πρέπει να πάρετε σύντομα την τύχη του τόπου μας στα χέρια σας και ο Πόρος δικαιούται να έχει τέτοιες προσδοκίες από εσάς. Από την μεριά μας, ως δημοτική αρχή, υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα σας βοηθήσουν να επιστρέψετε κάποια στιγμή στο νησί μας», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

image

Τα παιδιά που βραβεύτηκαν είναι τα ακόλουθα:

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Οικονομικών Επιστημών (Αθήνα)
ΒΑΪΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα)
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Πολιτικών Μηχανικών (Αθήνα)
ΓΚΥΛΙ ΕΛΕΝΑ – Φυσικής (Πάτρα)
ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (Αθήνα)
ΔΕΚΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – Ιστορίας (Κέρκυρα)
ΔΡΟΣΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ – Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών (Πάτρα)
ΖΕΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος)
ΖΩΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς)
ΚΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ – Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (Καλαμάτα)
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Πάτρα)
ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ – Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)
ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ ΜΑΡΙΑ – Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Φλώρινα)
ΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΓΙΑ – Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Αθήνα)
ΜΠΙΣΤΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Νομικής (Αθήνα)
ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ – Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Αθήνα)
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΙΟΛΗ – Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αγ. Νικόλαος)
ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ – Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα)
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Χημικών Μηχανικών (Αθήνα)
ΠΟΥΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ – Νομικής (Αθήνα)
ΡΑΝΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ – Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Αθήνα)
ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ – Χημείας (Αθήνα)
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Αθήνα)
ΤΣΑΤΣΑΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – Μαθηματικών (Αθήνα)
ΦΩΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – Χημικών Μηχανικών (Αθήνα)

Παραλήφθηκε από τον Δήμο Πόρου το μετασκευασμένο πρώην απορριμματοφόρο όχημα MERCEDES, το οποίο είχε αποσταλεί για μετατροπή και αναβάθμιση σε εξειδικευμένο συνεργείο.

Το εν λόγω όχημα βρέθηκε το 2014 από τη σημερινή δημοτική αρχή σε άθλια κατάσταση, λεηλατημένο, στο χώρο του Αγ. Στεφάνου και, κατόπιν Μελέτης των Τεχνικών Υπηρεσιών η οποία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο (δεν την ψήφισαν δηλαδή εκείνοι που είχαν υπό την ευθύνη τους τα οχήματα του Δήμου έως το 2014), αποφασίστηκε η αποκατάστασή του και τη μετατροπή του σε φορτηγό.

Το κόστος των σχετικών εργασιών ανήλθε σε 17.000€, τα οποία μάλιστα εξασφαλίστηκαν από χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για ένα ακόμη εγκαταλελειμμένο απορριμματοφόρο του Δήμου, το οποίο σύντομα θα επιστρέψει στο νησί, επισκευασμένο, με ανατρεπόμενη καρότσα και ανυψωτικό μηχάνημα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από το 2014, τουλάχιστον δεκαεφτά οχήματα, τα οποία είναι εγγεγραμμένα ως περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Πόρου, βρέθηκαν σε αχρηστία ή αγνοούνται με τις ακόλουθες αιτιολογίες: πέντε θάφτηκαν, τέσσερα αγνοούνται, δύο κάηκαν και τα υπόλοιπα βρίσκονται σε μορφή σκραπ σε δημοτικούς ή άλλους χώρους.

image image

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στις πρόσφατες συνεδριάσεις του έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Απόφαση 144/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων για το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής.

Απόφαση 145/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 341/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (εκτέλεση π/υ Β’ τριμήνου 2017).

Απόφαση 146/2017: Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (λόγω μη-ύπαρξης του απαιτούμενου αριθμού ψήφων) η Μελέτη μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας του έργου «Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην περιοχή του Δήμου Πόρου».

Απόφαση 147/2017: Ορίστηκε ομόφωνα, κατόπιν κλήρωσης, η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή (με αναπληρωτή τον δ.σ. κ. Μάνδηλα) ως μέλος στην Επιτροπή προσωρινής παραλαβής του έργου με τίτλο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Σφαιρίας».

Απόφαση 148/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο ΚΥΕ του κ. Πανταλέων Ιωάννη με την επωνυμία “Casanova” έως ώρα 01:00.

Απόφαση 149/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο ΚΥΕ της «Μενεγάκης Δ. – Ρούσσου Μ. & Σία Ε.Ε.» με την επωνυμία “Sunray” έως ώρα 03:00.

Απόφαση 150/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο ΚΥΕ του κ. Μάγειρα Στέφανου με την επωνυμία “Memories” έως ώρα 03:00.

Απόφαση 151/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) η Μελέτη μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας του έργου με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες στην περιοχή του Δήμου Πόρου».

Απόφαση 152/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, Μάνδηλας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) η σύσταση της Επιτροπής παραλαβής προμήθειας δημοτικού mini bus.

Απόφαση 153/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 4/2017 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής περί μη-αξιοποίησης της διαδικασίας του ά.24 του Ν. 4479/2017 και συνέχισης της υπό εξέλιξη διαδικασίας διαγωνισμού για ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο.

Απόφαση 154/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 4/2017 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (κατανομή ποσών συντήρησης κτιρίων στις Σχολικές Επιτροπές).

Απόφαση 155/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε ομόφωνα η επανάληψη δημοπρασίας του Νο10 καταστήματος της Δημοτικής Αγοράς. Απόφαση 156/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, Ζεντέλης και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) ο καθορισμός φοράς κίνησης λεωφορείου άγονης γραμμής.

Απόφαση 157/2017: Αποφασίστηκε ομόφωνα η κήρυξη της δημοπρασίας καταστημάτων Δημοτικής Αγοράς Νο5 και Νο8 ως άγονης και η διενέργεια νέου διαγωνισμού με τροποποίηση των όρων.

Απόφαση 158/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 187/2017 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (Κανονισμός Λειτουργίας ΔΛΤΠ).

Απόφαση 159/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος και Μητσιοπούλου ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 360/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (5η αναμόρφωση π/υ Δήμου Πόρου έτους 2017).

Απόφαση 160/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η διακήρυξη Μελέτης με τίτλο «Παροχή υπηρεσίας για διαπίστωση αποτύπωσης και αποκατάστασης προβλημάτων στις εγκαταστάσεις ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά».

Απόφαση 161/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ.κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η διενέργεια διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Παροχή υπηρεσίας για διαπίστωση αποτύπωσης και αποκατάστασης προβλημάτων στις εγκαταστάσεις ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά».

Απόφαση 162/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσού λόγω λάθους κωδικού και επαναβεβαίωση στον σωστό κωδικό.

Απόφαση 163/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο Απολογισμός του Δήμου Πόρου έτους 2011.

Απόφαση 164/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η δ.σ. της μειοψηφίας κ. Κουτουζή ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 379/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (έκτακτη αναμόρφωση π/υ 2017).

Απόφαση 165/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας» και η διάθεση της σχετικής πίστωσης. Απόφαση 166/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η συνδιοργάνωση της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Πιάνου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου και η διάθεση της σχετικής πίστωσης.

Απόφαση 167/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Μάνδηλας ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 144/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (7η αναμόρφωση π/υ Δήμου Πόρου έτους 2017).

Απόφαση 168/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο απολογισμός Δήμου Πόρου έτους 2012.

Απόφαση 169/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου στον κ. Αναστασιάδη Αναστάσιο κατά την εμποροπανήγυρη του Σταυρού στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2017.

Απόφαση 170/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η Μελέτη «Κατασκευή, επέκταση και συντήρηση τεχνικών απορροής ομβρίων στον Δήμο Πόρου», π/υ 300.000€ (με ΦΠΑ).

Απόφαση 171/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης (διάθεση πίστωσης) για την προμήθεια τουριστικού χάρτη του Πόρου.

Απόφαση 172/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 203/2017 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (απολογισμός έτους 2016).

Απόφαση 173/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 205/2017 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (2η τριμηνιαία έκθεση π/υ έτους 2017).

Απόφαση 174/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαχείριση της παγίας προκαταβολής σύμφωνα με το Ν. 4483/2017.

Απόφαση 175/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσών λόγω επιπλέον λανθασμένων βεβαιώσεων.

Απόφαση 176/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διόρθωση-τροποποίηση των υπ’ αριθμ. 42/2017 και 72/2017 Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απόφαση 177/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η δ.σ. της μειοψηφίας κ. Κουτουζή ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η τοποθέτηση κουπαστής στην κλίμακα μεταξύ οικίας Σαμπάνη και ξενοδοχείου Μάνεση με δωρεά π. Πανάρετου Ασημακόπουλου.

Απόφαση 178/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η σύναψη παράταση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πόρου για το έργο «Μελέτη Συνθηκών Λειτουργίας Αποχετευτικού Δικτύου Δήμου Πόρου», συνολικού π/υ 24.613€ (με ΦΠΑ).

Απόφαση 179/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή πρότειναν αναβολή του θέματος) ο φάκελος σύμβασης Μελέτης με τίτλο «Μελέτη υδροδότησης οικισμού Καραπολίτι Δήμου Πόρου», π/υ 29.932€ (με ΦΠΑ).

Απόφαση 180/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 5/2017 Απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (κατανομή ποσών για λειτουργικά έξοδα Σχολικών Επιτροπών).

Απόφαση 181/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η αντικατάσταση μελών στη Β/θμια Σχολική Επιτροπή.

Απόφαση 182/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η ένταξη του Δήμου στο Δίκτυο Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων.

Απόφαση 183/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Πόρου έτους 2018.

Απόφαση 184/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διόρθωση-τροποποίηση Αποφάσεων Δ.Σ. περί ορισμού μελών Σχολικών Επιτροπών.

Απόφαση 185/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η επιστροφή ποσού 60,51€, λόγω αφαίρεσης υδρομετρητή.

Απόφαση 186/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διόρθωση-τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 72/2017 Απόφασης Δ.Σ.

Απόφαση 187/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 6/2017 Απόφαση της ΕΤΑΠ περί συμμετοχής του Δήμου στην Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού “Nostos Expo 2017” και διατέθηκε η σχετική πίστωση.

Απόφαση 188/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση προέγκρισης σε Κ.Υ.Ε. του κ. Robert Demaj.

Απόφαση 189/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση προέγκρισης σε Κ.Υ.Ε. του κ. Σοφιανού Κωνσταντίνου.

Απόφαση 190/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισαν άλλη πρόταση) η επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 74/2015 Απόφασης περί μη-μεταφοράς των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Απόφαση 191/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη για έξοδα διοργάνωσης του 5ου Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών.

Απόφαση 192/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) η δαπάνη παροχής υπηρεσίας που αφορά τη λειτουργία των καμερών τουριστικής προβολής του Δήμου.

Απόφαση 193/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισαν την πρόταση) η υπ’ αριθμ. 465/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Π/Υ έτους 2017).

Απόφαση 194/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση) η μελέτη με τίτλο «Διασκευή του με αριθμ. κυκλ. ΚΗΥ-6470 απορριμματοφόρου οχήματος σε φορτηγό ανατρεπόμενο με γερανό».

Απόφαση 195/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο αποχαρακτηρισμός του λεωφορείου Νεωρίου ως λεωφορείου της άγονης γραμμής.

Απόφαση 196/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα του του Ναυτικού Ομίλου Πόρου Τροιζηνίας για επιχορήγηση ύψους 1.500€.

Απόφαση 197/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα» για επιχορήγηση ύψους 1.500€.

Με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νησί, ο Δήμος Πόρου συμμετείχε με δικό του περίπτερο στη διεθνή έκθεση εναλλακτικού τουρισμού Nostos Expo 2017, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο από τις 13 έως και τις 16 Οκτωβρίου.

Τον Δήμο εκπροσώπησαν τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Προβολής Αναστάσιος Φιακάς και Κατερίνα Σακελλίου, οι οποίοι έκαναν ιδιωτικές συναντήσεις (private b2b) σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός της έκθεσης με Tour Operators και ταξιδιωτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παράλληλα έγινε προώθηση του προορισμού μέσω διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν ειδησεογραφικά την έκθεση.

Οι επισκέπτες του περιπτέρου του Δήμου Πόρου, το οποίο πλαισίωσαν με την παρουσία τους οι επιχειρήσεις “Odyssey Activities” και “Horse Spirit In The Land Of The Wolf”, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που εξυπηρετεί ο Πόρος και να γευτούν τοπικά προϊόντα. Χορηγοί της παρουσίας του Δήμου στην έκθεση ήταν οι τοπικές επιχειρήσεις «Πόρου Άμπελος», τα ζαχαροπλαστεία «Γλύκισμα» και «Δάγκλης» και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, ο οποίος κάλυψε και μέρος των εξόδων της αποστολής.

image

Συνεπής με το πρόγραμμα Τουριστικών Δράσεων του 2017, η Τουριστική Επιτροπή Προβολής & Ανάπτυξης του Δήμου Πόρου, με την αρωγή του ΕΕΣΠ, συμμετέχει με δικό της περίπτερο στην Έκθεση εναλλακτικού Τουρισμού Nostos Expo 2017, που θα πραγματοποιηθεί από 13 έως 16 Νοεμβρίου 2017 στην Ναύπακτο. Τον Δήμο θα εκπροσωπήσουν τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής, Αναστάσιος Φιακάς και Κατερίνα Σακελλίου.

Στη Nostos 2017 θα παρευρεθούν hosted buyers από χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Τουρκία, Ισραήλ, Σερβία, Ρουμάνια, Ελλάδα, Κύπρος και άλλες που πρόκειται να συναντηθούν σε b2b συναντήσεις με τον κ. Φιακά και την κ. Σακελλίου. Παράλληλα, θα είναι παρόντες δημοσιογράφοι και bloggers από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι απεσταλμένοι του Αυστριακού, Γερμανικού, Ιταλικού και Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Με τον διάπλου των παραδοσιακών σκαφών από το κανάλι του Πόρου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, το οποίο διοργανώθηκε φέτος για δεύτερη φορά στο λιμάνι του Πόρου. Στο πλαίσιο του Σαλονιού, το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε νησιώτικο γλέντι στην Πούντα με τον βιολιστή Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού και το Σάββατο συναυλία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Σπύρου Μπάλιου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Β’ Δημοτικού. Την Έκθεση των σκαφών πλαισίωσαν επίσης Εκθέσεις ζωγραφικής στην gallery Citronne, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Δημαρχείο και Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών των Σχολείων του Πόρου στο Λιμάνι.

Χορηγοί και υποστηρικτές του Δήμου Πόρου για την επιτυχή διεξαγωγή των εκδηλώσεων ήταν τα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια Διόνυσος, Θεανώ, Πανόραμα, Golden View, Κaikas, Lions2, Manessi, New Aegli, Ninetta’s, Xenia – Poros Image, 7 Brothers, τα εστιατόρια «Βασίλης» και «Ρότα», το Κ.Ε. Πόρος, το Χοροδιδασκαλείο του ΝΟΠΤ, ο Νίκος Παύλου, ο Σπύρος Παύλου, ο Λάκης Ρούσος, ο Αντιδήμαρχος Τάσος Παπαχρήστου και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αλέξανδρος Δημητριάδης.

Μία εκκρεμότητα δεκαετιών και διαχρονικό αίτημα εκατοντάδων κατοίκων του ηπειρωτικού τμήματος του Δήμου μας, η υδροδότηση της περιοχής Καραπολίτι, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, σε εφαρμογή σχετικού προγραμματισμού που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ του Δήμου Πόρου και της Περιφέρειας Αττικής.

Με την υπ’ αριθμ. 179/26.9.2017 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (η μειοψηφία πρότεινε την αναβολή του θέματος), η έγκριση της Σύμβασης «Μελέτης για την Υδροδότηση του Οικισμού Καραπολίτι», προϋπολογισμού 29.932€. Με τη σχετική Μελέτη, η οποία θα συνταχθεί από μελετητικό γραφείο που θα επιλεγεί μέσω διαγωνισμού και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής, θα μελετηθεί και θα προϋπολογιστεί ακριβώς το αναγκαίο έργο υδροδότησης της περιοχής, το οποίο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2018. Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει ήδη αποδεχτεί αίτημα του Δήμου Πόρου για χρηματοδότηση του εν λόγω έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να είναι της τάξης των 500.000€.

Σημειώνεται ότι το Καραπολίτι, το οποίο βρίσκεται στο ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου Πόρου, αποτελεί τη μεγαλύτερη οικιστική περιοχή του Δήμου η οποία δεν υδροδοτείται από το δημοτικό δίκτυο. Ο Δήμος Πόρου, η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Τροιζηνίας, είχαν καταρτίσει κατά το παρελθόν διάφορα μη-υλοποιήσιμα πλάνα για την υδροδότησή της, τα οποία ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Η σωστή κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας (σχεδιασμός από τον Δήμο – χρηματοδότηση από την Περιφέρεια), η πολιτική βούληση των αιρετών διοικήσεών τους, καθώς και η συνδρομή του νέου Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Πόρου, είχαν σαν αποτέλεσμα την ολοκλήρωση των ενεργειών προγραμματισμού του έργου εντός του 2017 και αναμένεται να οδηγήσουν στην έναρξη της εκτέλεσής του το 2018.

Με τον αγιασμό των Σχολείων ξεκίνησε η σχολική χρονιά στον Πόρο. Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος έχει προβεί στην έγκαιρη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, ενώ φέτος το καλοκαίρι έγιναν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης του Παιδικού Σταθμού και ειδικά των Νηπιαγωγείων Πόρου, που στεγάζονται σε πτέρυγα του «κτηρίου ΚΑΠΗ», η οποία πλέον μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο χώρο προσχολικής αγωγής.

Η δημοτική αρχή Πόρου εύχεται σε μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και γονείς καλή σχολική χρονιά!

Ενημερώνουμε ότι ανακοινώθηκαν από την Π.Ε. Νήσων τα χειμερινά δρομολόγια για τη λεωφορειακή γραμμή Πόρος – Ασκέλι – Μοναστήρι ως εξής:

Από 11-09-2017 έως 20-09-2017:
07:30: Πόρος – Ασκέλι
10:00: Πόρος – Μοναστήρι
12:00: Πόρος – Ασκέλι
14:00: Πόρος – Μοναστήρι
18:00: Πόρος – Μοναστήρι
20:00: Πόρος – Ασκέλι

Από 21-09-2017 έως 31-05-2018 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής):
07:30: Πόρος – Μοναστήρι
13:15: Πόρος – Ασκέλι

Σημαντικές επιτυχίες σημείωσαν οι μαθητές της Γ’ τάξης του Ενιαίου Λυκείου Πόρου στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, λαμβάνοντας υψηλές βαθμολογίες και πετυχαίνοντας την εισαγωγή τους σε σημαντικές Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές. Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πόρου συγχαίρουν όλους τους μαθητές για την αξιέπαινη προσπάθειά τους, καθώς και τους καθηγητές και γονείς τους για την καθοδήγηση και την υποστήριξη που τους παρείχαν, και τους εύχονται καλή σταδιοδρομία. Ακολουθούν οι Σχολές στις οποίες εισάγονται οι μαθητές του Λυκείου Πόρου, οι οποίοι θα βραβευτούν από τον Δήμο στην καθιερωμένη δεξίωση μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου:

ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Οικονομικών Επιστημών (Αθήνα)
ΒΑΪΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ – Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα)
ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ – Πολιτικών Μηχανικών (Αθήνα)
ΓΚΥΛΙ ΕΛΕΝΑ – Φυσικής (Πάτρα)
ΔΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ – Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών (Αθήνα)
ΔΕΚΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ – Ιστορίας (Κέρκυρα)
ΔΡΟΣΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ – Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών (Πάτρα)
ΖΕΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ – Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος)
ΖΩΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – Ψηφιακών Συστημάτων (Πειραιάς)
ΚΟΥΓΙΟΥΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ – Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής (Καλαμάτα)
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Πάτρα)
ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ – Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης (Φλώρινα)
ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΥ ΜΑΡΙΑ – Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών (Φλώρινα)
ΛΙΩΣΗ ΠΕΛΑΓΙΑ – Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Αθήνα)
ΜΠΙΣΤΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Νομικής (Αθήνα)
ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ – Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας (Αθήνα)
ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΙΟΛΗ – Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αγ. Νικόλαος)
ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ ΘΩΜΑΣ – Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα)
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ – Χημικών Μηχανικών (Αθήνα)
ΠΟΥΛΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ – Νομικής (Αθήνα)
ΡΑΝΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ – Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης (Αθήνα)
ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ – Χημείας (Αθήνα)
ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΠΑΥΛΟΣ – Ιστορίας & Αρχαιολογίας (Αθήνα)
ΤΣΑΤΣΑΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ – Μαθηματικών (Αθήνα)
ΦΩΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ – Χημικών Μηχανικών (Αθήνα)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη χρονιά οι επετειακές εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», με ιστορική αναφορά στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Πόρου το Φθινόπωρο του 1828, μεταξύ του Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωματικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισμό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 24.8 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου θεματική βραδιά με θέμα «Η θρησκευτικότητα στην ποίηση», στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή του Γιώργου Καλού «Ένας άγγελος την Κυριακή». Την Παρασκευή 25.8, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτης Ήφαιστος παρουσίασε στην κατάμεστη πλ. Ηρώων επιστημονική ομιλία με τίτλο «Οι αφετηρίες του νεοελληνικού κράτους και ο Καποδίστριας» (http://wp.me/p3OlPy-1FG) και ακολούθως η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού, Πλωτάρχη Γεώργιου Τσιλιμπάρη, και τη συμμετοχή της Ποριώτισσας λυρικής τραγουδίστριας Αγγελικής Μαρινάκη, ενθουσίασε, όπως και πέρυσι, το κοινό του Πόρου με το καταπληκτικό μουσικό της πρόγραμμα. Το Σάββατο 26.8, περισσότεροι από 2.500 θεατές κατέκλυσαν την παραλία του Ρώσικου Ναύσταθμου, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος παρουσίασε μια ιστορική συναυλία δίπλα στη θάλασσα και το επιβλητικό μνημείο του Ναυστάθμου. Τέλος, την Κυριακή 27.8, πραγματοποιήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ι. Καποδίστρια.

Σημειώνεται ότι η παρουσία της μπάντας του Π.Ν. στις εκδηλώσεις συνοδεύτηκε από την παρουσία του Αρχηγού Στόλου, καθώς και από την πρόσδεση του Ναρκοκθηρευτικού ΚΑΛΥΨΩ στο λιμάνι του Πόρου, το οποίο ήταν επισκέψιμο για το κοινό το απόγευμα της Παρασκευής. Επίσης, κατόπιν συνεννόησης του Αρχηγού ΓΕΝ με τον Δήμαρχο Πόρου, η συναυλία της μπάντας του Π.Ν. έλαβε φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώθηκαν 1.870,94€ για την οικονομική ενίσχυση του νεαρού Ποριώτη Αναστάσιου Κυριακόπουλου, ο οποίος πρέπει να μεταβεί στο εξωτερικό για θεραπεία.

Τις εκδηλώσεις των «Συνοριακών» τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Εφραίμ, ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γεν. Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρ. Λαμπρίδης, οι Βουλευτές Ε. Σταματάκη, Γ. Γεννιά και Κ. Κατσαφάδος, οι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ρωσίας και της Γαλλίας, ο εκπρόσωπος Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ Αρχηγός Στόλου Γ. Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος Α/ΓΕΣ Συνταγματάρχης Δ. Κατσαριώτης, ο εκπρόσωπος Α/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Χ. Αϊβαλιώτης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ι. Νάννου, οι εκπρόσωποι του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων Αντιδήμαρχοι Σπ. Καρνέζης και Μ. Μπακάλη, η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπύρου, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Ρόζενμπεργκ, ο πρ. Υπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ο πρ. Πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» Μ. Ζηλεμένου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι αρχών και φορέων του Δήμου Πόρου.

Πολύτιμοι χορηγοί των εκδηλώσεων ήταν:

Η Περιφέρεια Αττικής ως συνδιοργανώτρια της συναυλίας του Δ. Σαββόπουλου, η Hellenic Seaways, τα ξενοδοχεία/δωμάτια: Xenia – Poros Image, Sirene Blue Resort, New Aegli, Μάνεση, 7 Brothers, Καλημέρα, Niki’s Village, Saron, Kichli Studios, Kaikas Studios, το εστιατόριο Άσπρος Γάτος, η Μαρία Ζεντέλη (γραφιστική κάλυψη), η οικογένεια Σοφιανού (φωτισμός θάλασσας με πυροφάνια) και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.

Για την διευκόλυνση της πρόσβασης των θεατών στη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στον Ρώσικο Ναύσταθμο, το Σάββατο 26 Αυγούστου (ώρα έναρξης 20:30), υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

Δρομολόγια λέμβων (με εισιτήριο): θα εκτελούνται από τις 19:30 και μετά, από την αφετηρία της βάρκας Νεωρίου (πιάτσα ταξί) προς την προβλήτα που υπάρχει στο λιμανάκι μετά τον Ρώσικο Ναύσταθμο (απαιτείται περπάτημα 10λεπτών). Επίσης, θα εκτελεστούν αντίστοιχα δρομολόγια επιστροφής μετά την λήξη της συναυλίας.

Λεωφορείο (με εισιτήριο): θα εκτελεστούν δύο δρομολόγια από την αφετηρία στην πλ. Ηρώων, τις ώρες 19:30 και 20:30, και δύο δρομολόγια επιστροφής μετά την λήξη της συναυλίας.

Ταξί: εκτός από την δυνατότητα μετάβασης με ταξί στον χώρο της συναυλίας, αμέσως μετά την λήξη της θα βρίσκονται στον χώρο (στην στροφή πριν την διασταύρωση που οδηγεί στην παραλία) ταξί, τα οποία θα επανέρχονται για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Ι.Χ. , δίκυκλα: για την στάθμευση των οχημάτων θα υπάρχει καθοδήγηση από το προσωπικό του Δήμου και τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη αναστροφής των αυτοκινήτων κατά την προσέλευση, ώστε να μην δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα κατά την αναχώρηση.

Ιδιωτικά θαλάσσια μέσα: είναι δυνατή η προσέλευση στον όρμο του Ρώσικου με σκάφη και ο αρόδο ελλιμενισμός.

Ο Δήμος Πόρου ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόμων, για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών, υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Πόρου.

Κατεβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, το έντυπο αίτησης και παράρτημα ΣΟΧ.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό με ανοικτή διαδιακσία για την επιλογή αναδόχου για την επόνηση της Μελέτης με τίτλο «Μελέτη συνθηκών λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου Δήμου Πόρου», εκτιμώμενης αξίας 16.127,40 € (πλέον Φ.Π.Α. 24%), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της ως άνω Μελέτης.

Ημερομηνία διαγωνισμού: 5.9.2017, 09:30 (λήξη υποβολής προσφορών: 10:00).

Κατεβάστε το φάκελο με τα σχετικά αρχεία.

Τη Δευτέρα 21 Αυγούστου στις 8 μ.μ. αρχίζει τις εργασίες της η Διεθνής Θερινή Ακαδημία Πιάνου και Φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί για 9η συνεχή χρονιά στο νησί του Πόρου από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου 2017 .

Από φέτος, η Διεθνής Θερινή Ακαδημία – Φεστιβάλ θα φέρει την επωνυμία «Αναστάσιος Λεϊμονής», τιμώντας την μνήμη του στυλοβάτη της.

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο Αμφιθέατρο Συγγρού, όπου ο Δήμος Πόρου διά του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη θα καλωσορίσει τους καθηγητές και τους συμμετέχοντες φοιτητές της Ακαδημίας: 88 φοιτητές – πιανίστες από 22 διαφορετικές χώρες, καθώς και τους συνοδούς τους.

Μετά το θερμό χαιρετισμό της ιδρύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας της Ακαδημίας Πιάνου Αγάθης Λεϊμονή, θα ακολουθήσει το εναρκτήριο Ρεσιτάλ που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αναστάσιου Λεϊμονή, για το οποίο επιλέχθηκαν επιφανείς Έλληνες σολίστες. Συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Ιωάννου θα παίξει την Σονάτα σε Β’ ελάσσονα S. 178 του Λιστ, ενώ ο Δημήτρης Φαρμάκης θα παίξει με τον Φώτη Ματζαρίδη στο 2ο πιάνο, το Κοντσέρτο Ν. 3 του Προκόφιεφ.

Λίγα λόγια για τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Πιάνου και Φεστιβάλ «Αναστάσιος Λεϊμονής» – Πόρος 2017

Οι διακεκριμένοι σολίστες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ακαδημίας και θα συμμετάσχουν ενεργά στο «9ο Φεστιβάλ Πιάνου – Πόρος 2017», χαρίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες σε καθημερινή βάση μοναδικές ερμηνείες στα 27 ατομικά και 5 ομαδικά ρεσιτάλ πιανιστών με διεθνείς διακρίσεις, το Ρεσιτάλ υπό το φως της σελήνης στο Ιερό του Ποσειδώνα την Παρασκευή 25 Αυγούστου. Τη βραδιά με κοντσέρτα για ένα, δύο και τρία πιάνα με την Ορχήστρα “Sinfonietta” Αθηνών το Σάββατο 26 Αυγούστου στο υπαίθριο αμφιθέατρο Συγγρού, τα Εορταστικά Κοντσέρτα (γκαλά) στις 27 και 30 Αυγούστου για σολίστες κάθε ηλικίας και τη συμμετοχή του κοινού που βραβεύει την καλύτερη εμφάνιση σολίστα.

Οι 12 καθηγητές που διδάσκουν είναι διάσημοι παιδαγωγοί και σολίστες πιάνου και εκπροσωπούν μεγάλες σχολές πιάνου από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν κληθεί να δώσουν τα φώτα τους στους νέους σπουδαστές σε 5 ατομικά masterclasses.

Oι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν διαφορετικές πιανιστικές τεχνικές, να εμφανιστούν σε συναυλίες και ατομικά ρεσιτάλ και να συμπράξουν με ορχήστρα, μια μοναδική ευκαιρία για κάθε ανερχόμενο νέο σολίστα.

Ο συνδυασμός μαθημάτων και διακοπών στο νησί Πόρου με τις εξαίρετες συνθήκες διαμονής και εκπαίδευσης, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος για την ανταλλαγή απόψεων, τη γνωριμία και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας με νέους διαφορετικών εθνικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ακαδημίας και του Φεστιβάλ είναι η Αγάθη Λεϊμονή, διάσημη σολίστ και καθηγήτρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με μεγάλη εμπειρία σε διεθνείς διοργανώσεις.

Χάρη στην κ. Λεϊμονή και την πολύτιμη αρωγή των χορηγών: του κ. Σπύρου Λάζαρη –ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Sirene Blue Resort, ο οποίος προσφέρει διαμονή και διατροφή στους καθηγητές της Ακαδημίας, του Μουσικού Οίκου Σπύρος Νάκας που προσφέρει τα πιάνα, του Πυθαγόρειου Ωδείου και του Τρίτου Προγράμματος, συνεχίζεται με επιτυχία μια διοργάνωση με διεθνή απήχηση.

Ο Δήμος Πόρου ως οικοδεσπότης επιφυλάσσει ένα θερμό καλωσόρισμα στο έμψυχο δυναμικό της Ακαδημίας και, εκτός από την υλικοτεχνική υποστήριξη που θα προσφέρει, θα φιλοξενήσει σε δημοτικά κτήρια και σχολεία μια διοργάνωση που συμβάλει αποτελεσματικά στην αύξηση του πολιτισμικού τουρισμού, καθώς οι συμμετέχοντες σολίστες με τους πολυάριθμους συνοδούς τους (γονείς και φίλους) και οι καθηγητές τους αποτελούν διαπιστωμένα τους καλύτερους πρεσβευτές του Πόρου διεθνώς. Παράλληλα, μέσω της διοργάνωσης παρέχεται η δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν δωρεάν τα ομαδικά και ατομικά Ρεσιτάλ πιάνου.

Σε συνέχεια της από 13.8.2017 Ανακοίνωσης του Δήμου αναφορικά με την ποιότητα του νερού του δημοτικού δικτύου, ενημερώνουμε ότι από τη δειγματοληψία και ανάλυση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στις 14.8.2017 σε δύο σημεία υδροληψίας στον Πόρο, οι τιμές των νιτρικών βρέθηκαν ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ (46,8 και 48,1 με όριο τα 50 mg/l).

Δυστυχώς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, κ. Π. Χατζηπέρος, περιφρονώντας τη νομοθεσία και ενεργώντας ως τοπική αντιπολίτευση, συνεχίζει τις απαράδεκτες ανακοινώσεις του στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Μετά την ανακοίνωση της ανύπαρκτης «απαγόρευσης» κατανάλωσης του νερού στις 11.8, με δεύτερη ανακοίνωσή του στις 14.8, έβγαλε από το μυαλό του και ότι η νομοθεσία ορίζει δήθεν διαφορετικό όριο νιτρικών για τα παιδιά, τρομοκρατώντας ακόμα περισσότερο κατοίκους και επισκέπτες και ικανοποιώντας τοπικούς καλοθελητές που περίμεναν στην γωνία να χτυπήσουν κάτω απ’ την ζώνη την δημοτική αρχή και νομοτελειακά, μαζί με αυτήν, τον τουρισμό του Πόρου. Στη συνέχεια (υπενθυμίζοντας το διαχρονικό ενδιαφέρον του για την δημαρχία του Πόρου), αναφέρει ότι το πρόβλημα των νιτρικών υπάρχει από το 1994 χωρίς να έχει υπάρξει καμία ουσιαστική μέριμνα για την επίλυσή του. Παραβλέπει βέβαια ότι μέσα στην περίοδο αυτή εντάσσονται και τα τρία τελευταία χρόνια, που ο ίδιος είναι Αντιπεριφεριάρχης, κατά τα οποία δεν μας λέει τι ενέργειες έχει κάνει για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Ο Δήμος Πόρου τονίζει α) ότι οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι παρατάξεις μειοψηφίας ΟΥΔΕΜΙΑ αρμοδιότητα έχουν να απαγορεύουν την χρήση νερού και β) ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία διαφορετικό/χαμηλότερο όριο στα νιτρικά για τα παιδιά απ’ ό,τι για τους ενήλικες. Ο Αντιπεριφερειάρχης -και όχι το νερό του δημοτικού δικτύου του Πόρου- είναι εκείνος που βρίσκεται εκτός ορίων και κρίνεται σκόπιμο η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, αλλά και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, να παρέμβουν άμεσα, ώστε να επανέλθει στα νόμιμα όρια.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 11.8.2017 και ώρα 13:46 ο Δήμος Πόρου έλαβε έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Τ. Χατζηπέρου, με το οποίο ενημερώθηκε ότι, σύμφωνα με δύο μετρήσεις που διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία της Π.Ε. Νήσων, στις 3.8.2017 στο νερό δικτύου στον Πόρο, διαπιστώθηκε υπέρβαση της τιμής των νιτρικών (79mg/l με όριο τα 50). Με βάση τη μεμονωμένη αυτή διαπίστωση, ο κ. Χατζηπέρος υποδεικνύει στον Δήμο Πόρου να προβεί σε «ενημέρωση των κατοίκων περί απαγόρευσης χρήσης του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση» (κατά κάθε τρόπο που έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό, δηλαδή όχι μόνο για πόση, αλλά ακόμα και για μπάνιο, για πλύσιμο κ.τ.λ.), ενώ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα με ακατανόητη σπουδή, «αποφασίζει» (και ανακοινώνει) την απαγόρευση αυτή, χωρίς να έχει από την νομοθεσία καμία τέτοια αρμοδιότητα.

Ο Δήμος Πόρου, από το 2015 διενεργεί, σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε μήνα δειγματοληψίες από τουλάχιστον 3 διαφορετικά σημεία υδροληψίας και προβαίνει σε αναλύσεις ποιότητας νερού στα πλέον έγκυρα διαπιστευμένα εργαστήρια, με βάση τις οποίες δεν έχει προκύψει ΠΟΤΕ καμία υπέρβαση των επιτρεπόμενων ορίων σε ΚΑΜΙΑ από τις 14 παραμέτρους που μετρώνται. Τελευταία τέτοια ανάλυση είχε διενεργηθεί την 1.8.2017 και ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, την είχε δημοσιοποιήσει στις 11.8.2017 (μέγιστη τιμή νιτρικών 48 mg/l, δηλαδή εντός ορίων). Επίσης, παρά τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης και την πρωτοφανή κατανάλωση του φετινού καλοκαιριού, ο Δήμος διατηρεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό την λειτουργία του απονιτροποιητή (παρότι προκαλεί απώλεια ύδατος της τάξης του 40%), διασφαλίζοντας ότι η πρόσμιξη των διαφορετικής ποιότητας υδάτων, δεν προκαλεί υπέρβαση των επιτρεπομένων ορίων στα νιτρικά. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, το νερό του Πόρου προέρχεται από τις ίδιες πηγές εδώ και δεκαετίες και η επεξεργασία του γίνεται με το ίδιο τρόπο, χωρίς ποτέ έως σήμερα οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας να είχαν διαπιστώσει αντίστοιχες υπερβάσεις.

Μετά την γνωστοποίηση των επίμαχων δύο αναλύσεων της Π.Ε. Νήσων, ο Δήμος, ενεργώντας με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο, θα προβεί σε άμεσο επανέλεγχο δειγμάτων νερού και θα ενημερώσει τους καταναλωτές για τα αποτελέσματά του. Μέχρι τότε, παραπέμπει εκ νέου στην ισχύουσα οδηγία που έχει δημοσιευθεί από τις 14 Ιουλίου 2017 για την αποφυγή άσκοπης χρήσης νερού και για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού προς πόση, λόγω της πρωτοφανούς υπερκατανάλωσης. Τονίζεται, τέλος, ότι ο Δήμος Πόρου είναι η μοναδική εκ της νομοθεσίας αρμόδια αρχή που θα νομιμοποιείτο να επιβάλει απαγόρευση χρήσης νερού στον Πόρο. Καλό θα ήταν, επομένως, σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ο καθένας να περιορίζεται στις αρμοδιότητές του και να μην σπέρνει με Δελτία Τύπου αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας τον πανικό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμος Πόρου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τις εκδηλώσεις «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», με τις οποίες εορτάζεται η επέτειος των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στο λιμάνι του Πόρου το Φθινόπωρο του 1828, μεταξύ του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωματικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισμό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου 2017 και περιλαμβάνουν το ακόλουθο πρόγραμμα:

Πέμπτη 24 Αυγούστου

20:00, πλ. Αγ. Γιώργη: Θεματική βραδιά «Η θρησκευτικότητα στην ποίηση» –Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Καλού «Ένας άγγελος την Κυριακή»*

Ομιλήτρια: Σίλα Αλεξίου, δημοσιογράφος
Ομιλητής: Γεώργιος Μπήτρος, συγγραφέας, θεολόγος, Διευθυντής 2ου Γυμνασίου Αίγινας
Συντονίστρια: Βασιλική Κογιώνη, φιλόλογος, Διευθύντρια Γυμνασίου Πόρου
Απαγγελία: Κατερίνα Οικονόμου, σοπράνο
*Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας

Παρασκευή 25 Αυγούστου

19:45, πλ. Καραμάνου: Υποδοχή επισήμων στο Δημαρχείο
20:30, πλ. Ηρώων: Επίσημη έναρξη εκδηλώσεων – Χαιρετισμός Δημάρχου Πόρου Ιωάννη Δημητριάδη, Ομιλία: «Οι αφετηρίες του νεοελληνικού κράτους και ο Καποδίστριας»
Ομιλητής: Παναγιώτης Ήφαιστος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς
21:00, πλ. Ηρώων: Φιλανθρωπική συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού*
Διευθύνει ο Αρχιμουσικός, Πλωτάρχης Γεώργιος Τσιλιμπάρης
Συμμετέχει η λυρική καλλιτέχνης Αγγελική Μαρινάκη
*Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα ενισχυθεί η καμπάνια οικονομικής στήριξης της οικογένειας του Αναστάσιου Κυριακόπουλου

Σάββατο 26 Αυγούστου

20:30, Ρώσικος Ναύσταθμος: Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου

Κυριακή 27 Αυγούστου

10:30, Κ.Ν. Αγ. Γεωργίου: Δοξολογία 11:00, Δυτική Παραλία (Γυμνάσιο): Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια

Ο 19χρονος συμπολίτης μας Αναστάσιος Κυριακόπουλος έχει ανάγκη την βοήθεια όλων μας, καθώς επιβάλλεται να μεταφερθεί ΑΜΕΣΑ στην Αγγλία, προκειμένου να υποβληθεί σε δεύτερη μεταμόσχευση μυελού των οστών για να αντιμετωπίσει την οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία από την οποία νόσησε πριν λίγους μήνες. Το κόστος της μεταφοράς και της νοσηλείας είναι δυσβάσταχτο για την οικογένεια και οι γονείς του Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος και Δήμητρα Μπαλάτσιου κάνουν έκκληση να στηρίξουμε τον αγώνα του παιδιού και να του δώσουμε ελπίδα και ζωή.

Ο Δήμος μας καλεί κάθε ευαισθητοποιημένο συμπολίτη μας που έχει τη σχετική δυνατότητα να καταθέσει την οικονομική του ενίσχυση στον ακόλουθο λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΙΒΑΝ – GR22 0171 5580 0065 5814 1400 978

Επίσης, κατόπιν συνεννόησης του Δημάρχου Πόρου με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, η συναυλία της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού την Παρασκευή 25 Αυγούστου στο λιμάνι του Πόρου, στο πλαίσιο των «Συνοριακών», θα ενταχθεί στην καμπάνια στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης της οικογένειας.

Με αφορμή την εμπλοκή που σημειώθηκε φέτος στην λειτουργία της πλαζ Μοναστηρίου, ο Δήμος Πόρου ενημερώνει τους δημότες για όλες τις επίσημες ενέργειες της μειοψηφίας που στρέφονται κατά του Δήμου και των τοπικών συμφερόντων. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν τις συγκεκριμένες ενέργειες, τις οποίες η παράταξη μειοψηφίας δεν έχει δημοσιοποιήσει φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος της δημοσιοποίησης αυτής. Ο φόβος αυτός δεν στάθηκε ωστόσο ικανός να αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να κάνει τις ενέργειες αυτές, στρεφόμενη εναντίον του Δήμου ενώπιον τρίτων αρχών, επιδιώκοντας την ματαίωση του δημοτικού προγραμματισμού και υπερασπιζόμενη χωρίς προσχήματα τα συμφέροντα επιχειρηματιών και συγγενικών προσώπων των μελών της, σε βάρος των κοινών συμφερόντων.

Ακολουθεί συνοπτική ενημέρωση για τις σοβαρότερες από τις περιπτώσεις αυτές:

Παραλία Μοναστηρίου: Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Δ. Γρίβας, υπέβαλε αναφορά στις αρμόδιες αρχές κατά της διαδικασίας διαγωνισμού που διενήργησε στις 12.12.2016 το ΔΛΤ. Με τον διαγωνισμό η παραλία παραχωρήθηκε στην εταιρία «fiftyseven» για πέντε χρόνια, ενώ διασφαλίσθηκε η αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υπηρεσιών της, καθώς και έσοδα 80.250€ για το ΔΛΤ. Η καταγγελία Γρίβα, η οποία επικαλείται την ύπαρξη αυθαιρέτων κατασκευών στον χώρο, προκάλεσε εμπλοκή στην διαδικασία έγκρισης της παραχώρησης από το Υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο εξέδωσε με τεράστια καθυστέρηση τη σύμφωνη γνώμη του στις 15.6.2017, με αποτέλεσμα η παραχώρηση να εγκριθεί τελικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μόλις στις 4.7.2017. Έτσι, η πλειοδοτούσα εταιρία ήταν αδύνατο να προβεί στις αναγκαίες επενδύσεις και να ξεκινήσει την λειτουργία της πλαζ την τρέχουσα σεζόν και αιτήθηκε την μετάθεση της μίσθωσης κατά ένα έτος.

Δημοτική Συγκοινωνία: Τα μέλη της παράταξης μειοψηφίας Σπ. Σπυρίδων, Β. Ζεντέλης, Δ. Μωρόπουλος, Στ. Μητσοπούλου και Α. Μακρή στις 27.6.2017 κατέθεσαν προσφυγή κατά της Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση δημοτικής συγκοινωνίας στην Σφαιρία, στην οποία θα δρομολογηθεί το mini bus που έχει ήδη αγοράσει ο Δήμος. Αντίστοιχη προσφυγή υπέβαλε και το μέλος της μειοψηφίας Γ. Μάνδηλας, συνιδιοκτήτης του λεωφορείου της άγονης γραμμής «Πόρος – Μοναστήρι». Ο κ. Μάνδηλας ισχυρίζεται ότι το λεωφορείο του (το οποίο περνάει κάθε 1 ή 2 ώρες από την παραλία χωρίς δικαίωμα στάσης και έχει εισιτήριο 1,70€) «εξυπηρετεί πλήρως» την ανάγκη μετακινήσεων στην παραλιακή οδό και την ανάγκη σύνδεσης των χώρων στάθμευσης με το κέντρο και ως εκ τούτου αξιώνει, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπολίτευσης, να ακυρωθεί η Απόφαση ίδρυσης δημοτικής γραμμής που θα εξυπηρετεί την Σφαιρία με το δημοτικό mini bus.

Κτήριο Κληροδοτήματος Δουζίνα (Δημαρχείο): Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Δ. Γρίβας, κατήγγειλε στις 22.5.2017 στην Πολεοδομία Πειραιά πολεοδομικές αυθαιρεσίες που είχαν συντελεστεί στο κτήριο την εποχή της Δημαρχίας του επικεφαλής της παράταξής του Σπ. Σπυρίδωνα. Επίσης, ο κ. Γρίβας (ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και επομένως υπεύθυνος για την περιουσία των κληροδοτημάτων), με έγγραφό του προς την Πολεοδομία και άλλες υπηρεσίες, αμφισβητεί το ότι ο Δήμος είναι ιδιοκτήτης του κληροδοτήματος και, με το επιχείρημα αυτό, ζητά να ματαιωθούν οι ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών του κτηρίου και την πολεοδομική αδειοδότησή του.

Γραφεία Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου: Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας στο ΔΛΤ, Δ. Γρίβας, στις αρχές του 2015 υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Επίτροπο του Ελεγκτικού Συμβουλίου και στον Υπουργό Διαφάνειας, καταγγελία κατά της μεταστέγασης έναντι ανταλλάγματος, των γραφείων του ΔΛΤ στο ισόγειο του παραλιακού δημοτικού κτηρίου (πρ. ΔΗΚΕΠ), αλλά και κατά των εργασιών που διενεργήθηκαν για την διαμόρφωση των γραφείων. Σημειώνεται ότι η στέγαση των γραφείων του ΔΛΤ στο συγκεκριμένο κτήριο προβλέπεται από Υπουργική Απόφαση του 2005, την οποία έως το 2014 δεν είχε εφαρμόσει το ΔΛΤ. Αντίθετα, στέγαζε με μίσθωση που είχε λήξει, τα γραφεία του σε ιδιωτικό ακίνητο και την ίδια στιγμή το δημοτικό ακίνητο ήταν άδειο. Από τον έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης εξαιτίας των καταγγελιών Γρίβα, προέκυψε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το ΔΛΤ για την μεταστέγαση των γραφείων ήταν ορθές.

Αποκατάσταση καταστροφών στις παραλίες: Ο κ. Γρίβας, τον Μάιο του 2015 υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Εισαγγελέα Εφετών Πειραιώς, καταγγέλλοντας ως παράνομες, λόγω έλλειψης αδειών, τις εργασίες που εκτέλεσε το ΔΛΤ, κατά την περίοδο που ο Πόρος βρισκόταν σε κηρυγμένη Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης, στις παραλίες αρμοδιότητάς του για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2014. Μετά από προσφυγή κατά του κλητήριου θεσπίσματος που σχηματίστηκε εξαιτίας της καταγγελίας Γρίβα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απάλλαξε τα μέλη της διοίκησης του ΔΛΤ και του Δήμου από κάθε σχετική ποινική ευθύνη.

Κανονισμοί Δήμου: Τα μέλη της παράταξης μειοψηφίας το 2016 υπέβαλαν προσφυγές, ζητώντας την ακύρωση των Αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι Κανονισμοί Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων και Κυκλοφοριακού το 2016. Οι προσφυγές τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές, είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση των Κανονισμών (η έγκριση του Κανονισμού Κυκλοφοριακού εκκρεμεί ακόμα). Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2014 ο Δήμος μας δεν είχε Κανονισμούς για τους κοινόχρηστους χώρους και το κυκλοφοριακό και ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ευθύνονται για την έλλειψη των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, προσέβαλαν την θεσμοθέτησή τους από την νέα δημοτική αρχή.

Άσκηση αρμοδιοτήτων του Δήμου: Ο κ. Σπυρίδων και τα μέλη της παράταξής του στις 23.11.2016 προσέβαλαν (χωρίς να γίνει δεκτή η προσφυγή τους) την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε η άσκηση από τον Δήμο των αρμοδιοτήτων ελέγχου παραβάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, κοινόχρηστων χώρων, καθαριότητας, και στάθμευσης στην περιοχή από πλ. Ηρώων έως πλ. Καραμάνου.

Παραχώρηση κ/χ χώρου πλησίον εστιατορίου «Όαση»: Ο επικεφαλής της παράταξης μειοψηφίας και άλλα μέλη της μειοψηφίας, προσβάλουν κάθε χρόνο (2015, 2016, 2017) τις Αποφάσεις που αφορούν στην παραχώρηση κ/χ χώρου στο εμπορικό κατάστημα που βρίσκεται ανάμεσα στα εστιατόρια ιδιοκτησίας του αδελφού της συμβούλου της μειοψηφίας Στ. Μητσοπούλου. Τον ίδιο χώρο, η προηγούμενη δημοτική αρχή (με σύμβουλο και Αντιδήμαρχο την κ. Μητσοπούλου), τον παραχωρούσε παρανόμως στον αδελφό της κ. Μητσοπούλου και όχι στην επιχειρηματία που τον δικαιούνταν. Από το 2015 και μετά, ο Δήμος παραχωρεί -ως οφείλει- τον χώρο στην δικαιούχο του και η μειοψηφία προσβάλει τις Αποφάσεις παραχώρησης. Σημειώνεται μάλιστα ότι, όποτε το θέμα έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Σπυρίδων έχει απουσιάσει, αποφεύγοντας να εξηγήσει δημοσίως την θέση του.

Άλσος Παπαντωνίου: Ο κ. Γρίβας, τον οποίο μάλιστα ο κ. Σπυρίδωνας έχει τοποθετήσει ως εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Διαχείρισης Κοινόχρηστων δημοτικών Χώρων, διεκδικεί με αγωγές του, τμήμα του κοινόχρηστου – δημοτικού Άλσους Παπαντωνίου, καθώς και την κοινόχρηστη κλίμακα (σκαλάκια) πάνω από το Άλσος που συνδέουν την οδό Παπαδοπούλου με την Μπρίνια.

Παραχωρήσεις κχ/ χώρων στην Πέρλια: Η σημερινή παράταξη μειοψηφίας είναι η πρώτη στην ιστορία που καταψηφίζει τις παραχωρήσεις χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και για χρήση από τα τοπικά Σωματεία Ερασιτεχνών Αλιέων σε χώρους χερσαίας ζώνης λιμένα στην Πέρλια. Έως το 2014 οι εκπρόσωποι των προηγούμενων παρατάξεων μειοψηφίας (σημερινής δημοτικής αρχής) στο ΔΣ του ΔΛΤ, ψήφιζαν ανελλιπώς τις σχετικές παραχωρήσεις. Το ίδιο έκανε και ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής (εφόσον δεν απουσίαζε), με αποτέλεσμα οι Αποφάσεις να είναι ομόφωνες και να εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από το 2015 και μετά, οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας (κ. Μάνδηλας και Γρίβας), καθώς και οι εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου, καταψηφίζουν τις ίδιες ακριβώς παραχωρήσεις με την αιτιολογία ότι από το 2010 υπάρχουν εκθέσεις αυθαιρέτων κατασκευών από την Κτηματική Υπηρεσία, ενώ επιπλέον το Λιμεναρχείο, με την πολιτική κάλυψη της αντιπολίτευσης, έχει κινήσει διαδικασίες για την απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των Αποφάσεων παραχώρησης και την ποινική δίωξη των μελών της πλειοψηφίας που τις ψηφίζουν.

Καθορισμός Δημοτικών Τελών: Ο κ. Σπυρίδων στις 16.11.2015 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθορισμού δημοτικών τελών του 2016, η οποία αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την εκτέλεση έργων με βάση τα προγραμματισθέντα αναγκαία έσοδα. Αν η προσφυγή είχε γίνει δεκτή, θα υπήρχε μείζον θέμα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, δηλαδή όλων των δημοτικών δράσεων.

Τουριστική Προβολή – ζωντανή μετάδοση πλάνων του λιμανιού: Ο κ. Σπυρίδων στις 16.8.2016 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημάρχου για τοποθέτηση καμερών για την ζωντανή μετάδοση πλάνων από το λιμάνι του Πόρου (πλησίον ταβέρνας «Όαση» και γραφείων Λιμενικού Ταμείου).

Στελέχωση Τεχνικής Υπηρεσίας: Ο κ. Σπυρίδων στις 6.5.2016 προσέβαλε (ανεπιτυχώς) την Απόφαση Δημάρχου για μετακίνηση του μηχανικού Α. Δανόπουλου από την Υπηρεσία Δόμησης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Επισημαίνεται ότι το 2014 η Υπηρεσία Δόμησης, η οποία εκδίδει ετησίως μονοψήφιο αριθμό νέων οικοδομικών αδειών, ήταν στελεχωμένη με τρεις μηχανικούς, ενώ οι υπόλοιπες Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες αποτελούν το εκτελεστικό μέσο για όλα τα έργα και τις καθημερινές λειτουργίες του Δήμου, ήταν στελεχωμένες με μόλις έναν. Μεταξύ των ενεργειών της νέας δημοτικής αρχής για εξορθολογισμό της λειτουργίας των Τ.Υ. ήταν και η μετακίνηση του Α. Δανόπουλου (με άσκηση παράλληλων καθηκόντων στην ΥΔΟΜ), την οποία προσπάθησε να αποτρέψει ο κ. Σπυρίδων.

Είναι θλιβερό ότι η παράταξη μειοψηφίας και τα στελέχη της υιοθετούν χωρίς προσχήματα την στρατηγική του σαμποτάζ κατά του Δήμου. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης Σπ. Σπυρίδων έβαλε -εξίσου χωρίς προσχήματα- και το πολιτικό «περιτύλιγμα» στις ενέργειες αυτές, δηλώνοντας στον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη: «Θα είστε ο Δήμαρχος που μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν θα έχει κάνει ούτε ένα έργο».

Δυστυχώς για τον κ. Σπυρίδωνα και τα μέλη της παράταξής του, ο Πόρος πηγαίνει μπροστά παρά τις καθυστερήσεις που προκαλούν οι ενέργειές τους και οι καταγγελίες τους. Οι κακοτεχνίες και παραλήψεις των δεκαετιών της δικής τους διοίκησης, αντιμετωπίζονται σταδιακά, νέα έργα ξεκινάνε και κυρίως το νησί μας διοικείται για πρώτη φορά προς όφελος όλων με πνεύμα ισονομίας, δικαιοσύνης και προόδου.

Στην πλέον παραγωγική περίοδο, σε ό,τι αφορά την ανάθεση και εκτέλεση έργων και Μελετών, βρίσκεται ο Δήμος Πόρου, παρά την οικονομική κρίση, την έλλειψη προσωπικού και τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες καθυστερήσεις στις διαδικασίες αναθέσεων σε όλους τους Δήμους. Ειδικότερα, με τις διατάξεις του Ν. 4412, ο οποίος ψηφίστηκε στις 8.8.2016, άλλαξαν αιφνιδιαστικά όλες οι διαδικασίες ανάθεσης, με αποτέλεσμα να πρέπει συνταχθούν εκ νέου όλες οι Μελέτες και διακηρύξεις διαγωνισμών και αναθέσεων που ήταν έτοιμες με βάση την παλιά νομοθεσία. Επίσης, ο νέος Νόμος προβλέπει τη στελέχωση στο εξής των Επιτροπών διενέργειας των διαγωνισμών αποκλειστικά με τεχνικούς υπαλλήλους (χωρίς συμμετοχή διοικητικών), με αποτέλεσμα οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι να μην μπορούν πλέον να δημοπρατούν αυτόνομα τα έργα τους, αλλά να χρειάζεται η συμμετοχή μηχανικών της Περιφέρειας, γεγονός που καθυστερεί για αρκετούς επιπλέον μήνες την δημοπράτηση κάθε ώριμου έργου (οι Δήμαρχοι των νησιωτικών Δήμων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα στον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρ. Σπίρτζη και έχουν ζητήσει την αλλαγή της επίμαχης διάταξης, αλλά δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκρισή του).

Παρ’ όλα αυτά, την πλέον δύσκολη ιστορικά περίοδο, ο Δήμος μας σήμερα διενεργεί τους ακόλουθους διαγωνισμούς, ώστε οι αντίστοιχες αναθέσεις να εκτελεσθούν την ερχόμενη χειμερινή περίοδο:

Έργο συντήρησης, αναβάθμισης και επέκτασης δικτύων και αντλιοστασίων αποχέτευσης στην Σφαιρία (χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής, αρχικός π/υ 2.300.000€ – δημοπρατείται στις 28.8.2017).

Υπηρεσίες καθαριότητας δημοτικών χώρων, συλλογής, αποκομιδής και μεταφοράς σύμμικτων απορριμμάτων (ίδιοι πόροι, αρχικός π/υ 1.116.000€ – δημοπρατείται στις 21.8.2017).

Έργο αποκατάστασης ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών (χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής, αρχικός π/υ 415.000€ – δημοπρατήθηκε στις 18.7.2017).

Έργο κατασκευής στεγάστρου αναμονής επιβατών στο Νέο Λιμάνι (ίδιοι πόροι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αρχικός π/υ 100.000€ – δημοπρατείται από το ΔΛΤ στις 12.9.2017).

Έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης Πλατείας Αγ. Κωνσταντίνου (ίδιοι πόροι, αρχικός π/υ 74.400€ – δημοπρατήθηκε στις 13.7.2017).

Έργο διαμόρφωσης Parking Αγ. Στεφάνου (ίδιοι πόροι, αρχικός π/υ 20.000€ – δημοπρατήθηκε στις 4.7.2017).

Ανάθεση Μελέτης συνθηκών λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου Καλαυρίας (χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής, αρχικός π/υ 20.000€).

Ανάθεση Παροχής Υπηρεσίας διαπίστωσης και αποκατάστασης προβλημάτων μονάδας ΒΙΟΚΑ (χρηματοδότηση Περιφέρειας Αττικής, αρχικός π/υ 24.613€).

Επίσης, την περίοδο του καλοκαιριού διενεργούνται και ολοκληρώνονται οι ακόλουθες δράσεις:

Ηχητική και φωτιστική αναβάθμιση Νηπιαγωγείων (ίδιοι πόροι και δωρεές – συνολικό κόστος 30.000€).

Ελαιοχρωματισμοί, συντήρηση και αποκατάσταση ορόφου και κουφωμάτων Δημοτικής Αγοράς (ίδιοι πόροι – κόστος 20.000€).

Εργασίες καθαρισμού οδικού δικτύου Καλαυρίας για πυρασφάλεια (ίδιοι πόροι – κόστος 20.000€).

Συντήρηση και πιστοποίηση Παιδικών Χαρών (ίδιοι πόροι – κόστος 17.000€).

Συντήρηση κτηρίου Κοιμητηρίου (ίδιοι πόροι – κόστος 7.000€).

Εργασίες αποκατάστασης χωματόδρομων σε Περγάρι – Τσελεβίνια (ίδιοι πόροι – κόστος 5.000€).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι στις 6.6.2017 δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής το έργο αποκατάστασης του κατεστραμμένου δυτικού λιμένα, αρχικού π/υ 868.000€, καθώς και ότι τον Οκτώβριο επίκειται η ανακατασκευή της γέφυρας του Κοιμητηρίου.

Το κόστος των ανωτέρω έργων και δράσεων ξεπερνάει τα 5.000.000€ και η δημοπράτηση και υλοποίησή τους, χάρη στον σωστό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής, την υποστήριξη του προσωπικού και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής στα μεγαλύτερα από αυτά, αποτελεί μοναδικό επίτευγμα για τον Δήμο μας.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου ανακοινώνει την πρόσληψη δύο (2) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (8μηνης διάρκειας) για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών (παροχή υπηρεσιών έναντι αντιτίμου από τους ωφελούμενους), του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου».

Δείτε εδώ την περίληψη της ανακοίνωσης.

Ξεκίνησαν τα δρομολόγια της βάρκας προς και από το Νεώριο για το καλοκαίρι του 2017. Όπως και πέρυσι, η εκτέλεση των δρομολογίων για 52 ημέρες επιχορηγείται και από τον Δήμο Πόρου, ύστερα από σχετική κατά πλειοψηφία Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου. Ο Δήμος Πόρου καλεί τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Νεωρίου να στηρίξουν την πρωτοβουλία και να επιλέξουν τα δρομολόγια των λέμβων για τις μετακινήσεις τους.

Δρομολόγια:

Από Λιμάνι (πιάτσα ταξί): κάθε «ακριβώς» από 10:00 έως 21:00
Από Νεώριο (προβλ. Μουρτζούκου): κάθε «και μισή» από 10:30 έως 21:30
Δυνατότητα ενδιάμεσων στάσεων σε Poros Image και Άσπρο Γάτο

Τιμή Εισιτηρίου 1,5€

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στις συνεδριάσεις της 29ης Ιουνίου και της 4ης Ιουλίου 2017 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Απόφαση 112/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διεξαγωγή καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τον Τόνι Σφήνο στις 8.7.2017.

Απόφαση 113/2017: Επικαιροποιήθηκε ομόφωνα η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στον Δήμο Πόρου.

Απόφαση 114/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η μίσθωση αγροκτήματος στη θέση Μιστρέτσι Πόρου για τις ανάγκες ύδρευσης του Δήμου Πόρου.

Απόφαση 115/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διαγραφή ποσών λόγω λάθους του συστήματος Ταμειακής Υπηρεσίας.

Απόφαση 116/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 5/2017 Απόφαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Απόφαση 117/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας Β. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) το από 16.6.2017 Πρακτικό Επιτροπής Παρακολούθησης Χρήσης κ/χ Χώρων.

Απόφαση 118/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα το από 19.6.2017 Πρακτικό της Επιτροπής Εξέτασης Αιτήσεων.

Απόφαση 119/2017: Εγκρίθηκαν ομόφωνα η δαπάνη, η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης και η διάθεση πίστωσης για την προμήθεια έντυπου υλικού για τη διοργάνωση καλοκαιρινής εκδήλωσης στον Παιδικό Σταθμό.

Απόφαση 120/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη, η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης και η διάθεση πίστωσης για την προμήθεια έντυπου υλικού για την επιτυχή διεξαγωγή της αιμοδοσίας στις 6 και 7 Ιουλίου 2017.

Απόφαση 121/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η δαπάνη, η έκδοση απόφασης ανάληψης υποχρέωσης και η διάθεση πίστωσης για διεξαγωγή εκδήλωσης ονοματοδοσίας της αίθουσας μουσείου κοχυλιών στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη σε «Αίθουσα Γεωργίου & Χέλγκας Κανελλάκη».

Απόφαση 122/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ (Κατάστημα Υγειονομικού ενδιαφέροντος) του κ. Κεφαλληνού Νικολάου έως ώρα 03:00.

Απόφαση 123/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της «Ν. Μωρόπουλος & ΣΙΑ Ο.Ε.» έως ώρα 03:00.

Απόφαση 124/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ του του κ. Παύλου Μιχαήλ έως ώρα 02:00.

Απόφαση 125/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της POROS IMAGE έως ώρα 02:00.

Απόφαση 126/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της POROS IMAGE έως ώρα 02:00.

Απόφαση 127/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της ΣΕΙΡΗΝΑ Α.Ε. έως ώρα 02:00.

Απόφαση 128/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της ΣΕΙΡΗΝΑ Α.Ε. έως ώρα 02:00.

Απόφαση 129/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ της ΣΕΙΡΗΝΑ Α.Ε. έως ώρα 02:00.

Απόφαση 130/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το έτος 2017 στο ΚΥΕ του κ. Γεωργούση Άγγελου έως ώρα 01:00.

Απόφαση 131/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ. Μωρόπουλος και Μάνδηλας ψήφισαν ΛΥΚΟ, ενώ η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) η Προγραμματική Σύμβαση παραχώρησης χρήσης υπηρεσιακού φορτηγού (βυτιοφόρου ύδατος) ιδιοκτησίας Περιφέρειας Αττικής στο Δήμο Πόρου.

Απόφαση 132/2017 (θέμα εκτός ημερησίας διάταξης): Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) το αίτημα έκδοσης ανάληψης υποχρέωσης (διάθεση πίστωσης) για την προμήθεια έντυπου υλικού για τις ανάγκες των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του “Poros Arts Festival” και των Συνοριακών 2017.

Απόφαση 133/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 151/2017 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (αναμόρφωση π/υ 2017).

Απόφαση 134/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο5 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου.

Απόφαση 135/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο8 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου.

Απόφαση 136/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο10 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου.

Απόφαση 137/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα ο ορισμός μελών της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών μίσθωσης ακινήτων έτους 2017.

Απόφαση 138/2017: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας και η ανεξάρτητη δ.σ. κ Μακρή ψήφισαν άλλη πρόταση) η παροχή υπηρεσιών και η δαπάνη για την αντιμετώπιση της μεταφοράς προσώπων με λέμβο σε απομακρυσμένες περιοχές την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω μη-ύπαρξης συγκοινωνίας.

Απόφαση 139/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (α ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή καταψήφισε την πρόταση) αίτημα του «Α.Ο. Ποσειδώνας Πόρου» για επιχορήγηση.

Απόφαση 140/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) η κατασκευή πέργκολας έξω από το ΚΥΕ του κ. Μπίσια Δημητρίου.

Απόφαση 141/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ. Μωρόπουλος, Ζεντέλης και Μάνδηλας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ, ενώ η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή δήλωσε ΠΑΡΟΥΣΑ) η κατασκευή πέργκολας έξω από το κατάστημα της κ. Λιώση Ελένης.

Απόφαση 142/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η ανάκληση της υπ’ αριθμ. 112/2017 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανάθεσης καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τον Τόνι Σφήνο, καθώς το κόστος της ανέλαβε εν τέλει η Περιφέρεια Αττικής.

Απόφαση 143/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (η ανεξάρτητη δ.σ. κ. Μακρή ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η ανάθεση ηχητικής κάλυψης εκδηλώσεων “Poros Arts Festival”.

Ενημερώνουμε ότι λόγω αυξημένης κατανάλωσης ύδατος, οι στάθμες των δεξαμενών του Δήμου βρίσκονται σε οριακά επίπεδα και για τον λόγο αυτό όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν στο μέγιστο βαθμό τις περιττές χρήσεις.

Για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, προκειμένου να διασφαλίζεται η επάρκεια ύδατος του δημοτικού δικτύου, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνονται άσκοπες χρήσεις νερού (πότισμα, πλύσιμο αυτοκινήτων, γέμισμα πισίνας κτλ), ενώ, για τους ίδιους λόγους, κρίνεται σκόπιμο να επιλέγεται η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Τονίζεται ότι η αιτία του προβλήματος είναι η υπερκατανάλωση των ημερών αιχμής, σε συνδυασμό με την σταδιακή μείωση των αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα, και όχι κάποια βλάβη του δικτύου ύδρευσης. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της αιτίας αυτής, ο Δήμος Πόρου έχει προγραμματίσει την άμεση δημιουργία δύο μονάδων αφαλάτωσης.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου διακηρύσσει τη με ανοικτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Κατασκευή Στεγάστρου Αναμονής Επιβατών στην Περιοχή του Νέου Λιμένα Πόρου», δημοπρατούμενου 1ου ειδικού προϋπολογισμού 80.645,16€ (πλέον ΦΠΑ 24%), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με την παρ. α’ του άρ. 147 του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του ως άνω έργου. Προθεσμία υποβολής προσφορών: Τρίτη 12-09-2017 (ώρα 10:00).

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά αρχεία.

Με ένα φανταστικό beach party στην πλαζ Ασκελίου ξεκίνησαν το Σάββατο 8 Ιουλίου οι μεγάλες συναυλίες του φετινού Poros Arts Festival. Ο μοναδικός Τόνι Σφήνος δημιούργησε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα κεφιού και διασκέδασης, υπό το φως της -παρά μία μέρα- πανσελήνου, απογειώνοντας τους εκατοντάδες θεατές που κατέκλυσαν το Ασκέλι. Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν συνδιοργάνωση του Δήμου Πόρου και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία κάλυψε τις καλλιτεχνικές και ηχητικές αμοιβές, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες καλύφθηκαν από τον Δήμο Πόρου, τον Δήμαρχο Γιάννη Δημητριάδη, την Hellenic Seaways, τα εστιατόρια Askeli, Άσπρος Γάτος by Kouzino-Therapy, Macaroni & More, τα ξενοδοχεία New Aegli, Saron, Simeon και Kaikas Studios και τη γραφίστρια Μαρία Ζεντέλη.

Το πλούσιο πρόγραμμα του Poros Arts Festival συνεχίζεται έως τα μέσα Αυγούστου, με επόμενες εκδηλώσεις τη συναυλία των “The Bitches Brew” & “Mary Lou Crew” την ερχόμενη Παρασκευή στην πλαζ Ανάσα, το Θέατρο του Ryerson University με την παράσταση “Our Leonardo” στο αμφιθέατρο Συγγρού το Σάββατο 15 Ιουλίου και το σπουδαίο ελληνικό-latin συγκρότημα Apurimac, επίσης το Σάββατο, στην πλατεία Ηρώων.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει τη με ανοικτή διαδικασία επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Συντήρηση, επέκταση και αναβάθμιση δικτύων και αντλιοστασίων αποχέτευσης στην περιοχή της Σφαιρίας του Δήμου Πόρου – Γαλατά», εκτιμώμενης αξίας 2.300.000,00€ (με αναθεώρηση ΦΠΑ), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του ως άνω έργου (προθεσμία υποβολής προσφορών: έως τις 29.8.2017 στις 10:30).

Κατεβάστε τα σχέδια του έργου και τα τεύχη δημοπράτησης.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει τη με συνοπτικό διαγωνισμό επιλογή αναδόχου για την εκτέλεση της παροχής υπηρεσίας με τίτλο «Συντήρηση δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πόρου έτους 2017», προϋπολογισμού 35.364,80€ (με ΦΠΑ), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 125 του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση της ανωτέρω παροχής υπηρεσίας (προθεσμία υποβολής προσφορών: έως την 1.8.2017 στις 10:00).

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

Ενημερώνουμε ότι με Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων καθορίστηκαν τα ελάχιστα υποχρεωτικά θερινά δρομολόγια 2017 για τη λεωφορειακή γραμμή Πόρος – Ασκέλι – Μοναστήρι ως εξής:

Από 16-06-2017 έως 15-07-2017 και από 01-09-2017 έως 10-09-2017:

08:00: Πόρος – Ασκέλι
10:00: Πόρος – Μοναστήρι
12:00: Πόρος – Ασκέλι
14:00: Πόρος – Μοναστήρι
18:00: Πόρος – Μοναστήρι
20:00: Πόρος – Ασκέλι

Από 16-07-2017 έως και 31-08-2017:

08:00: Πόρος – Ασκέλι
10:00: Πόρος – Μοναστήρι
11:00: Πόρος – Ασκέλι
12:00: Πόρος – Μοναστήρι
13:00: Πόρος – Ασκέλι
15:00: Πόρος – Ασκέλι
17:00: Πόρος – Μοναστήρι
19:00: Πόρος – Μοναστήρι
20:00: Πόρος – Ασκέλι
21:00: Πόρος – Ασκέλι

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Διακοπές στο Μουσείο», σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου και τα ΚΔΑΠ Πόρου και Τροιζηνίας. Πρόκειται για μία διοργάνωση που έχει γίνει πλέον θεσμός για τον Πόρο, απευθύνεται στα παιδιά που συμμετέχουν στα ΚΔΑΠ και έχει ως στόχο να ενισχύσει τους δεσμούς της τοπικής κοινωνίας με το Μουσείο. Φέτος για πρώτη φορά οι εκπαιδευτικές δράσεις θα επεκταθούν και σε ενήλικο κοινό. Η συμμετοχή είναι για όλους δωρεάν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 13.7.2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 09:30-11:00 και 11:00-12:30

«Αρχαίες Λιχουδιές»

Με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου, συζητάμε για τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ζούσαν στα προϊστορικά χρόνια στον τόπο μας, καταγράφουμε με τη γραμμική Β’ γραφή τα τρόφιμα μιας αποθήκης και δοκιμάζουμε κάποιες «αρχαίες λιχουδιές».

(09:30-11:00 ΚΔΑΠ Γαλατά, 11:00-12:30 ΚΔΑΠ Πόρου, ομάδα μεγάλων παιδιών)

Παρασκευή 14.7.2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 10:00-11:30

«Τι Καλό θα Φάμε Σήμερα;»

Ο Ραμύς, ένας μικρός ποντικός που ζει στην Κρήτη, στο μαγειρείο ενός μινωικού ανακτόρου, έρχεται επίσκεψη στην Τροιζήνα για να δοκιμάσει τις τοπικές λιχουδιές. Μέσα από την αφήγηση του παραμυθιού, γνωρίζουμε τις διατροφικές συνήθειες στα προϊστορικά χρόνια, εντοπίζουμε τα μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη στις βιτρίνες του Μουσείου, δοκιμάζουμε τα αγαπημένα φαγητά του Ραμύ και κατασκευάζουμε με πηλό τα δικά μας σκεύη.

(ΚΔΑΠ Πόρου, ομάδα μικρών παιδιών)

Κυριακή 16.7.2017 11:00-12.30, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 11:00-12:30

«Χύτρες και Κρατευτές, Κύλικες και Πινάκια, από το Μουσείο στο Μαγειρείο»

Τι φαγητά έτρωγαν στην αρχαιότητα; Πόσο διαφορετικές ή πόσο όμοιες είναι η δικές μας διατροφικές συνήθειες; Πώς έμοιαζε ένα αρχαίο μαγειρείο; Πώς έστρωναν το τραπέζι σε ένα συμπόσιο; Συζητάμε για τη διατροφή στην αρχαιότητα και δοκιμάζουμε αρχαίων γεύσεις.

Εκπαιδευτική δράση για ενήλικο κοινό.

(Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Αρχαιολογικού Μουσείου: 2298023276)

Τρίτη 18.7.2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 10:00-11.30

«13 και μία Γλαύκες στο Μουσείο»

Μάιος 2017. Ένα σμήνος κουκουβάγιες φθάνει στον Πόρο και μπαίνει μέσα στο Μουσείο από τα ανοιχτά παράθυρα του πάνω ορόφου. Καθώς ετοιμάζονται να εγκατασταθούν στους χώρους του Μουσείου, διαπιστώνουν ότι λείπει μία! Τι έχει συμβεί στη 14η κουκουβάγια; Πού χάθηκε; Θα καταφέρει να βρει τον δρόμο της για το Μουσείο; Τα παιδιά γνωρίζουν τις «Γλαύκες» της Αφροδίτης Λίτη, λύνουν το μυστήριο της 14ης κουκουβάγιας και εικονογραφούν το δικό τους παραμύθι.

(ΚΔΑΠ Πόρου, ομάδα μεγάλων παιδιών)

Τετάρτη 19.7.2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, 10:00-11.30

«13 και μία γλαύκες στο Μουσείο»

(ΚΔΑΠ Γαλατά)

Ο Δήμαρχος Πόρου προκηρύσσει διαδικασία για την εκμίσθωση των υπ’ αριθμ. 5, 8 και 10 καταστηματων της Δημοτικής Αγοράς Πόρου. Οι σχετικές δημοπρασίες θα διεξαχθούν στις 20 Ιουλίου και ώρες 11:00, 12:00 και 13:00, αντίστοιχα, στο δημοτικό κατάστημα.

Δείτε αναλυτικά τις περιλήψεις των διακηρύξεων για κάθε ένα κατάστημα: (5), (8), (10).

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, συγχαίρουν όλους τους μαθητές της τρίτης τάξης του Ενιαίου Λυκείου Πόρου για την προσπάθεια που κατέβαλαν, καθώς και τους δασκάλους και τους γονείς τους, που ήταν άξιοι συμπαραστάτες των μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια ενός απαιτητικού έτους, και τους εύχονται καλή σταδιοδρομία και κάθε μελλοντική επιτυχία. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες που συγκέντρωσαν στις φετινές εξετάσεις οι επιτυχόντες μαθητές του Πόρου για την εισαγωγή τους στις Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στο ποσοστό επιτυχιών του Λυκείου Πόρου, που παραδοσιακά είναι υψηλό. Ο Δήμος Πόρου θα βραβεύσει τους επιτυχόντες μαθητές στην καθιερωμένη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη συνθηκών λειτουργίας αποχετευτικού δικτύου Δήμου Πόρου», εκτιμώμενης αξίας 16.127,40€ (πλέον ΦΠΑ 24%), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου εκπόνησης της ως άνω μελέτης (προθεσμία υποβολής προσφορών: έως τις 27.7.2017 στις 10:00).

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

Δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτ. Συγγρού, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Έγκριση της υπ’ αριθμ. 151/2017 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου (αναμόρφωση Π/Υ 2017) (Εισηγητής κ. Αλιφέρης Γεώργιος).

2. Έγκριση διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο 5 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

3. Έγκριση διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο 8 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

4. Έγκριση διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας του καταστήματος Νο 10 της Δημοτικής Αγοράς Πόρου (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

5. Ορισμός μελών Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών μίσθωσης ακινήτων έτους 2017 (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

6. Λήψη Απόφασης σχετικά με τη σύμβαση του Δήμου Πόρου με συμβασιούχο καθαριότητας (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

7. Έγκριση παροχής υπηρεσιών και δαπάνης για την αντιμετώπιση της μεταφοράς προσώπων με λέμβο σε απομακρυσμένες περιοχές την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω μη ύπαρξης συγκοινωνίας (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

8. Έγκριση αιτήματος Αθλητικού Ομίλου «Ποσειδώνας Πόρου» για επιχορήγηση (Εισηγητής κ. Παπαχρήστου Αναστάσιος).

9. Έγκριση κατασκευής πέργκολας έξω από το Κ.Υ.Ε. του κ. Μπίσια Δημητρίου (Εισηγητής κ. Ξάνθης Αναστάσιος).

10. Έγκριση κατασκευής πέργκολας έξω από το κατάστημα της κ. Λιώση Ελένης (Εισηγητής κ. Ξάνθης Αναστάσιος).

11. Ανάκληση της υπ’ αριθμ. 112/2017 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανάθεσης καλλιτεχνικής εκδήλωσης (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

12. Έγκριση ανάθεσης ηχητικής κάλυψης εκδηλώσεων “Poros Arts Festival” (Εισηγητής κ. Δήμαρχος).

Κατόπιν κατά πλειοψηφία Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη στις 2 Ιουνίου 2017, προκηρύχθηκε σήμερα, 29.6.2017, ο διαγωνισμός για την ανάθεση όλων των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Πόρου, πλην της ανακύκλωσης, σε ιδιώτη. Ο Δήμος Πόρου προβαίνει κάθε έτος από το 2013 και ύστερα σε ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτη, ωστόσο για πρώτη φορά η ανάθεση θα γίνει για 2+1 χρόνια (με δικαίωμα προαίρεσης για τον Δήμο) και θα περιλαμβάνει και τη μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής, καθώς και αύξηση του απαιτούμενου προσωπικού, ώστε να εξασφαλίζεται ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα στην καθαριότητα των δημοτικών χώρων (κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι, πλατείες, παιδικές χαρές, παραλίες και όλα -πλέον- τα δημοτικά κτήρια).

Η αύξηση της διάρκειας της σύμβασης θα έχει τρία σημαντικά οφέλη για τον Δήμο: (α) επίτευξη μεγαλύτερης έκπτωσης λόγω των οικονομιών κλίμακας και του υψηλότερου οικονομικού κινήτρου για τους ενδιαφερόμενους, (β) προσέλκυση μεγάλων και αξιόπιστων εταιριών, (γ) εξοικονόμηση διοικητικού κόστους για τον Δήμο από την αποφυγή της επαναλαμβανόμενης διαδικασίας προκήρυξης διαγωνισμού κάθε χρόνο. Ο σχετικός διεθνής διαγωνισμός θα έχει τιμή εκκίνησης 1.116.000€ (συμπ. ΦΠΑ 24%) και είναι ο μεγαλύτερος που έχει διενεργηθεί ποτέ από τον Δήμο Πόρου για υπηρεσίες. Το κόστος της ανάθεσης θα καλυφθεί χωρίς να γίνει αύξηση των δημοτικών τελών, καθώς θα αντιστοιχεί σχεδόν στο σύνολό του σε ισοδύναμα επί μέρους κόστη που πληρώνει έτσι κι αλλιώς έως σήμερα ο Δήμος. Επιπλέον, ο Δήμος θα διατηρήσει τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς Ανακύκλωσης και τις υπηρεσίες Πρασίνου, στις οποίες θα αξιοποιηθούν οι έξι εργάτες και πέντε οδηγοί του Τμήματος Καθαριότητας, ενώ τρεις από τους τελευταίους θα μετακινηθούν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και στην υπό σύσταση δημοτική συγκοινωνία της Σφαιρίας, όπου θα δρομολογηθεί το mini bus που προμηθεύτηκε ο Δήμος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι κατόπιν πολιτικής απόφασης του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη, ο Δήμος Πόρου έχει απορρίψει από το 2015 την επιλογή της πρόσληψης εποχιακού προσωπικού συμβασιούχων, την οποία ωστόσο για τρίτη χρονιά αντιπρότεινε η αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής, καταθέτοντας δημοσίως την πρόταση η καθαριότητα του Δήμου να ανατίθεται σε 25 συμβασιούχους οι οποίοι θα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ελάχιστες μέρες μετά την ψήφιση της πρόσφατης Απόφασης του ΔΣ Πόρου, δημοσιεύθηκε η Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίθηκε ως αντισυνταγματική η επαναλαμβανόμενη πρόσληψη συμβασιούχων, με αποτέλεσμα να έχει τιναχθεί στον αέρα η καθαριότητα και τα οικονομικά όσων Δήμων είχαν χτίσει τις Υπηρεσίες Καθαριότητας πάνω στην επιλογή εκείνη. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει απόλυτα μία ακόμα θεμελιώδη επιλογή της δημοτικής αρχής, χάρη στην οποία ο Δήμος μας είναι σήμερα ένας από τους ελάχιστους στην χώρα ο οποίος δεν βρίσκεται σε διαχειριστικό και υγειονομικό αδιέξοδο.

Ο Δήμαρχος Πόρου προκηρύσσει ηλεκτρονικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας με τίτλο «Καθαριότητα δημοτικών χώρων και Συλλογή, Αποκομιδή και Μεταφορά σύμμικτων απορριμμάτων Δήμου Πόρου». Οι προσφορές μπορούν να υποβάλλονται από τις 29.6.2017 στις 14:00 έως τις 2.8.2017 στις 15:00.

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει τη με συνοπτικό διαγωνισμό επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση και Ανάπλαση Πλατείας Αγίου Κωνσταντίνου στην Περιοχή Μπρίνια», προϋπολογισμού 74.400,00€ (με αναθεώρηση και ΦΠΑ), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 125 του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του ως άνβω έργου.

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

Με εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργου και της Χέλγκας Κανελλάκη, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και ώρα 20:30 στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Δήμος Πόρου τιμά το ζεύγος Κανελλάκη για τη δωρεά εκθεμάτων που προσέφεραν στο Μουσείο Κοχυλιών. Κατά την εκδήλωση, θα αποκαλυφθεί επιγραφή με τα ονόματα των δύο δωρητών, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη Απόφασή του (ΑΔΣ 201/2016), έχει αποφασίσει η αίθουσα που φιλοξενεί τη μόνιμη έκθεση κοχυλιών να ονομαστεί «Αίθουσα Γεωργίου και Χέλγκας Κανελλάκη». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Γυμνασίου Πόρου, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κ. Άννας Παπαζαφειροπούλου, η οποία θα τραγουδήσει μελοποιημένα αποσπάσματα του παραμυθιού της κ. Χέλγκας Κανελλάκη «Ψίθυροι στο Μουσείο».

Μέχρι τη Δευτέρα 10.7.2017 έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου ο καθορισμός των θέσεων ελλιμενισμού του λιμανιού από το Κ.Ε. Πόρος έως τον Σταυρό, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τη σύνταξη του masterplan όλης της χερσαίας ζώνης λιμένα (λιμάνι, Νεώριο, Ασκέλι, Κανάλι, Μπούγια έως Αλυκή). Με τις σχετικές διευθετήσεις, οι οποίες αποτελούν κεντρικές δεσμεύσεις του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη για το λιμάνι του Πόρου, διασφαλίζονται: 1) η σαφής και ισορροπημένη διάκριση των ζωνών ελλιμενισμού ανά χρήση με κριτήριο το είδος και το μέγεθος των σκαφών, 2) η κατοχύρωση όλων των ενεργών χρήσεων του λιμανιού (αλιείς, λεμβούχοι, διερχόμενα σκάφη, μόνιμα σκάφη, ακτοπλοΐα, πορθμείο, ημερόπλοια) και η αύξηση της δυναμικότητάς του, 3) η μόνιμη σήμανση και αστυνόμευση των επιτρεπόμενων ζωνών και απαγορεύσεων, 4) η καταπολέμηση των φαινομένων άγρας πελατών και δέσμευσης χώρων από καταστήματα για πρόσδεση πελατών τους, 5) η νομιμοποίηση και διατήρηση των χρήσιμων λιμενικών υποδομών και 6) η εκτέλεση έργων για τη βελτίωση των υποδομών του λιμένα. Από την άλλη, η έως σήμερα έλλειψη των συγκεκριμένων διευθετήσεων προκαλεί τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και ευνοεί μόνον τους λίγους που επωφελούνται από την έλλειψη κανόνων.

Δυστυχώς, όπως έχει συμβεί σε κάθε περίπτωση που η νέα δημοτική αρχή θεσμοθετεί Κανονισμούς και κάνει μεταρρυθμίσεις που βάζουν τέλος στην αταξία δεκαετιών, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΛΤ (12.6.2017), κατά την οποία αποφασίστηκε η έναρξη της διαβούλευσης για τον καθορισμό των θέσεων του λιμανιού, η αντιπολίτευση δεν ψήφισε την Απόφαση, ενώ έλαβαν χώρα τραμπουκισμοί κατά των μελών της πλειοψηφίας. Απέναντι στα φαινόμενα αυτά, η δημοτική αρχή απαντάει ότι οι απειλές βίας και οι τραμπουκικές συμπεριφορές δεν μπορούν να αποτρέψουν την εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί με την ψήφο των δημοτών και έχουν την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Όλοι οι φορείς και χρήστες του λιμανιού που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το θέμα, θα πρέπει να τις υποβάλουν εγγράφως στο ΔΛΤ έως τις 10 Ιουλίου. Ιδιαίτερα, καλούνται να το κάνουν οι επαγγελματίες αλιείς, οι οποίοι και θα πρέπει να διαχωρίσουν την θέση τους από τους μη-νομιμοποιημένους αυτόκλητους υποκινητές τους. Το Σχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, το οποίο αποτελεί βάση ανάπτυξης όλου του λιμανιού και όλων των κλάδων και επιχειρήσεων που σχετίζονται με αυτό, μπορεί να τροποποιηθεί και να βελτιωθεί σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειές του και αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της διαβούλευσης. Δεν μπορεί όμως να μην θεσμοθετηθεί, ούτε μπορούν να αλλάξουν οι αρχές που το διέπουν.

Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση του Σχεδίου και επισυνάπτονται τα σχετικά τοπογραφικά:

(για ολόκληρη την Απόφαση βλ. https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9C1%CE%9C%CE%9F%CE%A1%CE%A46-03%CE%94?inline=true)

ΤΟΜΕΑΣ Α’

Περιοχές Α1, 2 και 3: Ελλιμενισμός f/b πορθμείου Πόρου-Γαλατά (κοινοπραξιών που εδρεύουν στον Πόρο).
Περιοχή Α4: Φορτοεκφόρτωση και ελλιμενισμός οχηματαγωγών πλοίων Πόρου-Πειραιά.
Περιοχή Α5: Φορτοεκφόρτωση f/b Πόρου-Γαλατά.
Περιοχή Α6: Αφετηρία λέμβων.
Περιοχή Α7: α) Πετρέλευση θαλαμηγών, β) Ελλιμενισμός διερχόμενων σκαφών από 08:00 έως 10:00 και από 16:00 έως 19:00.
Περιοχή Α8: Ζώνη χωρίς χρονικό όριο ελλιμενισμού σκαφών έως 12μ. (στην περιοχή θα τοποθετηθούν ρεμέτζα και θα απαγορεύεται η χρήση άγκυρας)
Περιοχή Α9: Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών έως 14μ.
Περιοχή Α10: Παραβολή διερχόμενων θαλαμηγών έως 14μ.
Περιοχή Α11: Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών έως 14μ. (στην περιοχή θα τοποθετηθούν ρεμέτζα και θα απαγορεύεται η χρήση άγκυρας)
Περιοχή Α12 (από νότιο όριο του πασσαλωτού προβλήτα έως Χατζοπούλειο): Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών έως 25μ.
Περιοχή Α13 (από Χατζοπούλειο έως το πρώτο σημείο καμπής του κρηπιδώματος): α) Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών άνω των 25μ., β) Ελλιμενισμός μικρότερων θαλαμηγών μόνο σε περίπτωση πληρότητας του υπόλοιπου λιμένα και κατόπιν επικοινωνίας με το Λ/Χ Πόρου ή το ΔΛΤΠ. Επιτρέπεται η πετρέλευση των ως άνω σκαφών από 06:00 έως 10:00.
Περιοχή Α14 (από τέλος περιοχής Α13 έως περίπτερο Λούζη): α) Προσόρμιση και ελλιμενισμός διερχόμενων ημερόπλοιων και επαγγελματικών σκαφών κρουαζιέρας, β) Διανυκτέρευση διερχόμενων θαλαμηγών σκαφών και επαγγελματικών σκαφών κρουαζιέρας από 18:00 έως 09:00. Επιτρέπεται η παραβολή για σκάφη μήκους άνω των 25μ.
Περιοχή Α15 (από περίπτερο έως οικίσκο): Αφετηρία λέμβων Νεωρίου.

ΤΟΜΕΑΣ Β’

Περιοχή Β1 (από οικίσκο έως μνημείο Ηρώων): Προσόρμιση και ελλιμενισμός ιπτ. δελφινιών και καταμαράν. Κατά την απουσία των παραπάνω πλοίων επιτρέπεται η χρήση του κρηπιδώματος από λέμβους.
Περιοχή Β2 (από μνημείο Ηρώων έως περίπτερο Τσούκα): Αφετηρία λέμβων προς Γαλατά, Ασκέλι, Μοναστήρι, Αλυκή, Πλάκα.
Περιοχή Β3 (έναντι στοάς Δημοτικής Αγοράς): Ελλιμενισμός σε παραβολή: α) Τοπικών αλιευτικών που εξυπηρετούν την Αγορά ή διαθέτουν τα αλιεύματά τους προς πώληση, β) Διερχομένων αλιευτικών από 17:00 έως 09:00, γ) Βοηθητικών σκαφών και σκαφών χωρίς χώρους ενδιαίτησης που οι επιβαίνοντες θέλουν να εξυπηρετηθούν από την Αγορά και τις τοπικές υπηρεσίες.
Περιοχή Β4 (στοά Δημοτικής Αγοράς έως αρχή πλ. Καραμάνου): Αφετηρία των λέμβων έως 10μ. προς Μεγάλη Σκάλα Γαλατά.
Περιοχή Β5 (έναντι πλ. Καραμάνου): Ελλιμενισμός ελληνικών παραδοσιακών σκαφών σε παραβολή.
Περιοχή Β6 (από Περιοχή 6 έως κεφαλόσκαλο Αρχ. Μουσείου): Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών από 8 έως 16 μ. σε παραβολή έως δύο ντάνες. Απαγορεύεται η πρυμνοδέτηση και ο ελλιμενισμός ανενεργών σκαφών και σκαφών χωρίς χώρους ενδιαίτησης.
Περιοχή Β7 (από Μουσείο έως αρχή Ι.Ν. του Ευαγγελισμού): Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών σκαφών από 8 έως 16μ. Απαγορεύεται ο ελλιμενισμός ανενεργών σκαφών και σκαφών χωρίς χώρους ενδιαίτησης. Τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται ο ελλιμενισμός μόνο σε παραβολή, κάθε είδους σκαφών.
Περιοχή Β8 (από Ι.Ν. του Ευαγγελισμού έως οικ. Συξέρη): Ζώνη χωρίς χρονικό όριο ελλιμενισμού θαλαμηγών σκαφών.
Περιοχή Β9 (από οικ. Συξέρη έως σημείο καμπής του κρηπιδώματος έναντι της ταβέρνας «Πρίμα Σέρα»): Ελλιμενισμός διερχόμενων θαλαμηγών σκαφών. Απαγορεύεται η πρυμνοδέτηση και ο ελλιμενισμός ανενεργών σκαφών και σκαφών χωρίς χώρους ενδιαίτησης. Τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται ο ελλιμενισμός μόνο σε παραβολή, κάθε είδους σκαφών. Επιτρέπεται η πετρέλευση. Εντός της περιοχής θα τοποθετηθεί κάθετα σε κατάλληλο σημείο πλωτός προβλήτας για την επιβίβαση αποβίβαση από λέμβους και συνοδευτικά σκάφη (tender).
Περιοχή Β10 (από «Πρίμα Σέρα» έως οικ. Καραδήμα): Ζώνη χωρίς χρονικό όριο ελλιμενισμού επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών και λέμβων. Επιτρέπεται η παραβολή για αλιευτικά άνω των 15μ. καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιτρέπεται η πετρέλευση.
Περιοχή Β11 (από οικ. Καραδήμα έως τέλος μεγάλου κρηπιδώματος): Ζώνη χωρίς χρονικό όριο ελλιμενισμού επαγγελματικών σκαφών ενοικίασης. Επιτρέπεται η πετρέλευση.
Περιοχή Β12 (περιοχή παλιού κρηπιδώματος): Ζώνη χωρίς χρονικό όριο ελλιμενισμού σκαφών έως 8μ. Επιτρέπεται η πετρέλευση.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ:

Οι προβλέψεις για τις περιοχές Β7-Β12 θα τεθούν σε εφαρμογή με την έναρξη της θερινής περιόδου του 2018 προς διευκόλυνση των ιδιοκτητών σκαφών με μόνιμες θέσεις ελλιμενισμού στην περιοχή.

Με τον όρο «ελλιμενισμός» νοείται ο προσωρινός ελλιμενισμός έως 10 ημέρες. Θερινή περίοδος ορίζεται το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου έως την 30ή Οκτώβρη.

Σε όλο το μήκος των κρηπιδωμάτων απαγορεύεται η παραβολή (πλαγιοδέτηση) εκτός και αν ορίζεται διαφορετικά. Η παραβολή επιτρέπεται μόνο για τα ημερόπλοια, τα πλοία ακτοπλοΐας και τις τοπικές λέμβους (η προσωρινή παραβολή των λέμβων για επιβίβαση-αποβίβαση επιτρέπεται σε όλα τα σημεία του λιμένα και η παρατεταμένη μόνο στα σημεία αφετηρίας).

Επιτρέπεται η χρήση των κρηπιδωμάτων όπου ελλιμενίζονται επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη για εναπόθεση διχτύων, ανάλογα με το μέγεθός τους, σύμφωνα με όρους που θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει ανοικτή διαδικασία επιλογής αναδόχου για το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών νήσου Πόρου», προϋπολογισμού 334.677,42€ (πλέον ΦΠΑ), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 (Α’ 147), και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη του αναδόχου κατασκευής του ως άνω έργου.

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά έγγραφα.

Ο Δήμος Πόρου διακηρύσσει συνοπτικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για το έργο «Διαμόρφωση parking Αγ. Στεφάνου», προϋπολογισμού 20.000,00€ (με αναθεώρηση ΦΠΑ), που θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 125 του Ν. 4412/2016, και καλεί τους ενδιαφερόμενους εργολήπτες να υποβάλουν προσφορά για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευής του ως άνω έργου.

Κατεβάστε εδώ το φάκελο με τα σχετικά αρχεία.

Στον Πόρο βρέθηκε στις 11-13 Ιουνίου, πολυμελές συνεργείο του Ρωσικού Ομοσπονδιακού τηλεοπτικού καναλιού “Russia1”, συνοδεία στελέχους του Ε.Ο.Τ. Ρωσίας, προκειμένου να κινηματογραφήσει μίνι ντοκιμαντέρ για τον Πόρο για λογαριασμό της πρωινής εκπομπής “Utro Rossii” (πρωί της Ρωσίας). Το συνεργείο υποδέχτηκε για λογαριασμό του Δήμου η Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, Ελένη Κανατσίδη, η οποία ευχαρίστησε τα μέλη της αποστολής για την επιλογή του νησιού και την τεράστια προβολή του στο ρωσόφονο κοινό του καναλιού και στη συνέχεια προσέφερε γεύμα στην ταβέρνα της οικογενείας της («Πριμασέρα»). Τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τα φυτώρια του Γιώργου Κωστελένου, με θέμα την καλλιέργεια της ελιάς και συνεχίστηκαν με συνέντευξη του Προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι του Λεμονοδάσους», Τάσου Γκούμα. Ακολούθησε επίσκεψη στο ελαιοτριβείο του Γιώργου Κουτουζή, με θέμα την παραγωγή του τοπικού ελαιόλαδου και στη συνέχεια η οικογένεια του Γιάννη Μουρτζούκου ανέλαβε να δείξει την έννοια της ελληνικής φιλοξενίας, στο εστιατόριό της στο Νεώριο («Βασίλης»). Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν με συνέντευξη του 95χρονου Μιχάλη Χατζηπέρου στον Συνοικισμό. Οι επισκέπτες αναχώρησαν ενθουσιασμένοι από την ομορφιά και τη φιλοξενία του Πόρου. Την αποστολή ανέλαβε να συνοδεύσει καθ’ όλη την παραμονή της στον Πόρο ο δημοσιογράφος Μπάμπης Κανατσίδης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καθόρισε ο Δήμος.

Το ομοσπονδιακό κανάλι “Russia1” είναι το δημοφιλέστερο στη Ρωσία, με κοινό που αγγίζει το 98,5% του Ρωσικού πληθυσμού και επιπλέον 50 εκ. θεατές στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και τις χώρες της Βαλτικής. Το αφιέρωμα στον Πόρο θα προβληθεί τρεις φορές κατά την διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Η επίσκεψη του Ρωσικού καναλιού στον Πόρο οργανώθηκε από τον Ε.Ο.Τ., το γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρωσίας και τον Δήμο Πόρου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου στη συνεδρίαση της 2ας και της 9ης Ιουνίου 2017 έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Απόφαση 103/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η υπ’ αριθμ. 253/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Προϋπολογισμού).

Απόφαση 104/2017: Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Μάνδηλας καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η κ. Κουτουζή ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η σκοπιμότητα και η διαδικασία ανάθεσης διαγωνισμού με αντικείμενο «Καθαριότητα δημοτικών χώρων, συλλογή, αποκομιδή και μεταφορά σύμμικτων απορριμμάτων Δήμου Πόρου».

Απόφαση 105/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου, Ζεντέλης και Μάνδηλας ψήφισαν ΛΕΥΚΟ) η διενέργεια διαγωνισμού για το έργο με τίτλο «Συντήρηση, αναβάθμιση και επέκταση δικτύων και αντλιοστασίων αποχέτευσης στην περιοχή Σφαιρίας του Δήμου Πόρου – Γαλατά», συνολικού π/υ 2.300.000€.

Απόφαση 106/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (οι δ.σ. της μειοψηφίας κ. Σπυρίδων, Μωρόπουλος, Μητσιοπούλου και Ζεντέλης ψήφισαν άλλη πρόταση) η ίδρυση Δημοτικής Συγκοινωνίας (συγκοινωνιακό έργο μεταφοράς προσώπων) για την εξυπηρέτηση της περιοχής της Σφαιρίας.

Απόφαση 107/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα το από 11.5.2017 πρακτικό της Επιτροπής Παραχώρησης Χρήσης Κοινοχρήστων Χώρων.

Απόφαση 108/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το 2017 στο ΚΥΕ του κ. Μπίσια Δημητρίου έως ώρα 03:00.

Απόφαση 109/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το 2017 στο ΚΥΕ της κ. Χατζηπέρου Νίκης έως ώρα 03:00.

Απόφαση 110/2017: Εγκρίθηκε ομόφωνα η χορήγηση παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων για το 2017 στο ΚΥΕ του κ. Σούχλα Νικολάου έως ώρα 03:00.

Απόφαση 111/2017: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (ο δ.σ. της μειοψηφίας κ. Ζεντέλης ψήφισε ΛΕΥΚΟ) η υπ’ αριθμ. 256/2017 Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής (αναμόρφωση Προϋπολογισμού).

Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πόρου διοργανώνει και φέτος πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου. Όσοι επιλέξουν το όμορφο νησί του Σαρωνικού για τις διακοπές τους, θα έχουν την τύχη να απολαύσουν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, ανάμεσα στα οποία ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πασχάλης, η Φωτεινή Βελεσιώτου, οι Apurimac και ο Τόνι Σφήνος. Επίσης, οι κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διεθνούς επιπέδου ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου, θεατρικές, φωτογραφικές, κινηματογραφικές και ιστορικές παρουσιάσεις και παιδικά προγράμματα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Πόρου και από τοπικά Σωματεία και εθελοντές υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ οι σημαντικότερες από αυτές επιχορηγούνται οικονομικά από την Περιφέρεια Αττικής και από μεγάλους και μικρούς χορηγούς. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στο οποίο θα προστεθούν και νέες εκδηλώσεις που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα:

Poros Arts Festival – 24 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου

Σάββατο 24 Ιουνίου, 21:00, πλατεία Ηρώων: Συναυλία του Aristakes Jessayan

Ο φημισμένος αρμενικής καταγωγής Ολλανδός πιανίστας και λάτρης του Πόρου, Aristakes Jessayan, στήνει το πιάνο του δίπλα στο μνημείο της πλατείας Ηρώων και αιφνιδιάζει κατοίκους και επισκέπτες τραγουδώντας στην καρδιά του νησιού το πλούσιο διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριό του. https://aristakes.nl/video

1 – 6 Ιουλίου, Σινέ Διάνα: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το παγκοσμίου φήμης Φεστιβάλ έρχεται στον Πόρο με την προβολή έντεκα Ντοκιμαντέρ, τα οποία θα προβληθούν στο θερινό κινηματογράφο του νησιού ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ. Η πρεμιέρα των προβολών θα γίνει το Σάββατο 1η Ιουλίου με την ταινία της Φλώρας Πρισημιντζή «Πίσω δεν Γυρνάω», την οποία θα παρουσιάσει η ίδια η σκηνοθέτης. Τις υπόλοιπες μέρες θα προβληθούν τα εξής ντοκιμαντέρ: The Extra Mile, Village Potemkin, Πού είσαι Σιγκάλ, Πεθαίνοντας στο Γέλιο, Μάνα μου Καπνοφύτισσα, Της Πατρίδος μου η Σημαία, Μέρες της Λίμνης, Συράκος Δανάλης: Εκδρομή στο Φφως, Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης, Αγιορείτικη Μαγειρική Κληρονομία.

Σάββατο 8 Ιουλίου, 21:30, παραλία Ασκελίου: Beach party με τον Τόνι Σφήνο

Cult κατάσταση με έναν σύγχρονο… Greek lover, που φαίνεται να έχει «ξεμυτίσει» από ελληνική ταινία των ’70s. Στην πολυσύχναστη παραλία του Ασκελίου, ο ανατρεπτικός Τόνι Σφήνος υπόσχεται ένα ξέφρενο beach party υπό το φώς της… παρά μία μέρα πανσελήνου. https://www.youtube.com/watch?v=wyH-UVNLYFY

Παρασκευή 14 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο (παραλία «Ανάσα»): Συναυλία “The bitches brew” & “Mary Lou Crew”

Στην αρχή της παραλίας του Μεγάλου Νεωρίου, δυο διαφορετικά σχήματα μάς υπόσχονται μια υπέροχη βραδιά κάτω από τα αστέρια, με φόντο τα γαλήνια νερά του Πόρου και μελωδίες blues, rock, soul και funk.

Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:00, αμφιθέατρο κτ. Συγγρού: Θέατρο Ryerson University – “Our Leonardo”

Το Πανεπιστήμιο Ryerson University, σε μια ακόμα παρουσία του στον Πόρο, θα μάς παρουσιάσει μια μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον μεγάλο Leonard Cohen.

Σάββατο 15 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Ηρώων: Συναυλία Apurimac

Το πλέον «εξωτικό είδος» της ελληνικής μουσικής σκηνής, με παρουσία από το 1983 και συνεργασίες με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του ελληνικού πενταγράμμου, έρχεται για πρώτη φορά στον Πόρο και παρουσιάζει ένα εκρηκτικό πρόγραμμά που περιέχει επιτυχίες από τη δισκογραφία του, διασκευές σημαντικών Ελλήνων και ξένων συνθετών και γνωστά κομμάτια από όλη τη μουσική γκάμα της λατινοαμερικάνικης ηπείρου.

https://www.youtube.com/watch?v=L__r4VWML4s&list=PL5nAMONz9Y5Mm-nX9UiIGrVDngf7yadEV

Κυριακή 16 Ιουλίου, 21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας «Πλέων επί Οίνοπα Πόντου» (διάρκεια έως 3 Αυγούστου)

Φωτογραφία και ζωγραφική συνυπάρχουν σε γόνιμο καλλιτεχνικό διάλογο, με θέμα το υδάτινο στοιχείο που αιώνες τώρα δεν έχει πάψει να εμπνέει. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Παύλου.

Τρίτη 18 Ιουλίου, 21:00, στενό Δημοτικής Αγοράς: Εγκαίνια Έκθεσης αγιογραφικού και εικονολογικού υλικού «Ιχνηλατώντας το Άρρητο» (διάρκεια έως 10 Σεπτεμβρίου)

Η ιερή τέχνη της αγιογραφίας συναντά το κοινωνικό γεγονός στο εκκλησάκι της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Αγορά του Πόρου. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το εικονολογικό υλικό από τον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Πόρου με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καλού «Ο Πόρος και ο Τροπαιοφόρος». Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Παύλου.

Τετάρτη 19 Ιουλίου, 21:30, πλατεία Αγ. Γεωργίου: Συναυλία Μήδειας Χουρσουλίδου «Εικόνες»

Στη γραφική γειτονιά του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού, η Μήδεια Χουρσουλίδου με το τεράστιο μέγεθος της χροιάς της και το πολύγλωσσο ρεπερτόριό της, θα μάς προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι με παραδοσιακούς και τσιγγάνικους ρυθμούς, από την Σμύρνη, έως την Κορσική, τον Καύκασο, τον Πόντο και την Αρμενία.

Πέμπτη 20 Ιουλίου, 21:30, Μεγάλο Νεώριο (παραλία Ανάσα): Συναυλία Φωτεινής Βελεσιώτου

Η μοναδική Φωτεινή Βελεσιώτου θα εμφανιστεί ζωντανά στην παραλία ΑΝΑΣΑ στο Μεγάλο Νεώριο, για να μας τραγουδήσει λατρεμένα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αλλά και τις δικές της μεγάλες επιτυχίες όπως τις «Μέλισσες» και τα «Διόδια». Μια βραδιά αφιερωμένη στη νοσταλγία και το ρομαντισμό που ξυπνά σε όλους το καλοκαίρι.

https://www.youtube.com/watch?v=JtJSW3W359o

Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου, Κανάλι (στο «Σπίτι της Μανόν»): Kids Arts Festival!

Ένα διήμερο φεστιβάλ με ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο παιδί, που θα περιλαμβάνουν: βιβλίο, μαγειρική, χειροτεχνεία, κηπουρική, αθλητισμό, μουσική και πολλές εκπλήξεις για τους λιλιπούτειους κατοίκους και επισκέπτες του Πόρου.

Κυριακή 6 Αυγούστου, 21:00, ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Ομαδικής Έκθεσης Φωτογραφίας «Αναζητώντας τον Πόρο και την Τροιζηνία» (διάρκεια έως 27 Αυγούστου)

Σε πείσμα των καιρών, άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον Πόρο και την Τροιζηνία, αποτυπώνουν μέσα από το φακό τους «στιγμές» πέρα από την προσωπική τους ευχαρίστηση με σκοπό να αναδειχθεί η σπάνια ομορφιά του τοπίου που ζουν. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Παύλου.

Τρίτη 8 Αυγούστου, 21:00, Μεγάλο Νεώριο («παραλία Πέτρου»): Full moon beach party με τον Πασχάλη

Ο θρυλικός τραγουδιστής Πασχάλης Αρβανιτίδης έρχεται για δεύτερη φορά στον Πόρο, για να μάς ταξιδέψει στις ποπ μελωδίες πέντε δεκαετιών τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Χώρος της συναυλίας η προβλήτα «του Πέτρου», κυριολεκτικά πάνω στην θάλασσα και χώρος κοινού η αμμουδιά και η θάλασσα του Μεγάλου Νεωρίου. Μαγιό απαραίτητο!

https://www.youtube.com/watch?v=SYBNUh-_sLM

Παρασκευή 11 Αυγούστου, 21:00, Αλυκή («παραλία Φωτεινής»): Συναυλία των «2+2»

Το αγαπημένο Ποριώτικο σχήμα «2+2» καλεί σε ένα λαϊκό – νησιώτικο γλέντι στην ακτή του Λεμονοδάσους στο Πελοποννησιακό τμήμα του Δήμου Πόρου. O συνδυασμός με την ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στη θάλασσα με θέα το πέλαγος και τον Πόρο, αλλά και η μετάβαση στον χώρο (και) με παραδοσιακές λέμβους που θα δρομολογηθούν για την περίσταση, αποτελούν εγγύηση για μια αξέχαστη βραδιά.

Γιορτή Λεμονιάς – 21 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου

Η ετήσια δεκαήμερη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Η Ποριώτισσα», με εκδηλώσεις εστιασμένες στον ποριώτικο πολιτισμό και όχι μόνο: αφιέρωμα στα 40 χρόνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου, μουσική Ποριωτών συνθετών και μουσική για Πόρο, εκδήλωση με την παιδική χορωδία της Βέργας Καλαμάτας, παρουσίαση βιβλίου για τον Πόρο της Ποριώτισσας καθηγήτριας Λιάνας Σακελλίου, παιδική εκδήλωση κ.ά. σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Μουσική Δωματίου Σαρωνικού – 3 Αυγούστου

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι μια ετήσια συνάντηση διεθνώς καταξιωμένων μουσικών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί στην εξερεύνηση και την ερμηνεία της μουσικής δωματίου. Το Leondari Ensemble μαζί με καλεσμένους μουσικούς παρουσιάζει κάθε καλοκαίρι μια σειρά συναυλιών στην Ύδρα, τις Σπέτσες, τον Πόρο και τον Γαλατά, προσφέροντας μοναδικές ερμηνείες στο ιδιαίτερο κοινό που προκύπτει από την κοινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών του Σαρωνικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του κτ. Συγγρού στις 21:30 και είναι η μοναδική με εισιτήριο (10€).

9η Διεθνής Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου – 21 έως 31 Αυγούστου

Η Association Piano Magic παρουσιάζει την 9η Διεθνή Θερινή Ακαδημία και Φεστιβάλ Πιάνου, στα οποία συμμετέχουν νεαροί σπουδαστές όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση προσελκύει ταλαντούχους πιανίστες από όλες τις άκρες της γης, οι οποίοι παρουσιάζουν μοναδικά ρεσιτάλ, μεταξύ των οποίων και το εντυπωσιακό ρεσιτάλ πιάνου στο Ιερό του Ποσειδώνα.

Συνοριακά Νεότερης Ελλάδας – 25 έως 27 Αυγούστου

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις των «Συνοριακών», με τις οποίες γιορτάζεται ο καθορισμός των πρώτων συνόρων του Νεότερου Ελληνικού Κράτους από τους πρέσβεις των Μεγάλων Δυνάμεων και τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Φθινόπωρο του 1828, στο λιμάνι του Πόρου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Παρασκευή 25 Αυγούστου, 20:30, πλ. Ηρώων – Συναυλία μπάντας Πολεμικού Ναυτικού

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξαίσια Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού επισκέπτεται τον Πόρο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα με το ευρύτατο ρεπερτόριό της, στην κεντρική πλατεία του Νησιού. https://www.youtube.com/watch?v=di-OGOV98fI

Σάββατο 26 Αυγούστου, 20:30, παραλία Ρώσικου Ναύσταθμου – Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου

Ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς του ελληνικού πενταγράμμου, με μουσική κληρονομιά που έχει συνοδεύσει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, έρχεται στον Πόρο αρκετές δεκαετίες μετά από την εποχή που παραθέριζε στο ήσυχο τότε Νεώριο και παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα μπροστά στα εμβληματικά ερείπια του Ρώσικου Ναύσταθμου στην ομώνυμη παραλία. https://www.youtube.com/watch?v=9OcTBpoAVaw

Κυριακή 27 Αυγούστου, 10:30, Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου και ανδριάντας Ι. Καποδίστρια: Δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση

5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών – 6 έως 8 Οκτωβρίου

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών και ο Δήμος Πόρου συνδιοργανώνουν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών, που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια συνεχόμενων διοργανώσεων. Τα παραδοσιακά σκάφη θα δέσουν στο γραφικό λιμάνι του Πόρου και θα είναι στην διάθεση του κοινού, ώστε να τα θαυμάσει ή να τα επισκεφτεί και να δει τις ομορφιές τους. Στο πλαίσιο του Σαλονιού διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, 20:00, η συναυλία παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής με τον βιρτουόζο του βιολιού Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού

Εκθέσεις Gallery CITRONNE

Η πολυετής δραστηριότητα της Gallery Citronne έχει κατατάξει τον Πόρο ανάμεσα στους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται στον Πόρο οι Εκθέσεις του Γιώργου Λάππα έως τις 3 Ιουλίου και της Αφροδίτης Λίτη (στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου) έως τις 31 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια της φετινής περιόδου, από τις 15 Ιουλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η Έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου και από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου η Έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη. (H δραστηριότητα της Gallery CITRONNE είναι αμιγώς ιδιωτική).

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 9, 10 και 11 Ιουνίου η φιλοξενία δημοσιογράφων μεγάλων αθηναϊκών ΜΜΕ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου στον Πόρο. Τη δράση διοργάνωσε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Πόρου, κατόπιν ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι έφτασαν στο νησί την Παρασκευή, ξεναγήθηκαν το Σάββατο από την Πρόεδρο της ΕΤΑΠ, Ελένη Κανατσίδη, στο Μοναστήρι και στον παραδοσιακό οικισμό και επισκέφθηκαν την Gallery Citronne, το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, το Μουσείο Κοχυλιών, το Ρολόι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου. Την Κυριακή ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Poros Image, κατά την οποία παρουσίασε τη στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου και το πολιτιστικό πρόγραμμα του 2017. Στη συνέχεια οι δημοσιογράφοι μετέβησαν με παραδοσιακή λέμβο στην Αλυκή, όπου είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση και από το ηπειρωτικό τμήμα του Δήμου Πόρου. Τα μέσα που προσκλήθηκαν στο Press Trip ήταν τα ακόλουθα: Όμιλος 24MEDIA, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΝΕΑ, ΒΗΜΑ fm, in.gr, ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, REAL NEWS, ΒΗΜΑ, ATHENS VOICE, iefimerida.gr.

Ο Δήμος Πόρου ευχαριστεί τους χορηγούς της δράσης: Hellenic Seaways, τα ξενοδοχεία Xenia Poros Image, «Μάνεση», «Δήμητρα» και «Διόνυσος», τα εστιατόρια “Odyssey’s Corner Bistro”, «Στη Ρότα», «Άσπρος Γάτος» και «Αλυκή – Φωτεινή Καραδήμα», τις επιχειρήσεις: καφενείο «Μελίστακτο», ζαχαροπλαστείο «Γλύκισμα», ζαχαροπλαστείο «Δάγκλη», «Τροιζηνιακή Μελισσοκομία Μπάκας», παραδοσιακά προϊόντα «Το Αλάτι της Γης», κρεοπωλείο «Κούλης», ελαιοτριβείο «Κουτουζής», την πλαζ «Ανάσα», το “Regatta Cocktail Bar” τον λεμβούχο Λάκη Ρούσσο και τον τουριστικό πράκτορα Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο. Επίσης, ο Δήμος ευχαριστεί θερμά για τη συνδρομή τους: την επιχειρηματία Κατερίνα Σακελλίου, τον υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννη Μανιάτη, τον διευθυντή του Xenia Βασίλη Τσαρουχά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Πόρου «Η Ποριώτισσα», τους πατέρες Τιμόθεο και Γεώργιο Στόκο, την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάλη και τους δημοσιογράφους Σίλα Αλεξίου, Γιάννη Προβή και Μπάμπη Κανατσίδη.

Συνεδρίασε στις 8.6.2017 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Πόρου, προκειμένου να συζητήσει δράσεις αντιπυρικής προστασίας για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι συμμετέχοντες (Δήμος, Πυροσβεστική, Δασαρχείο, Κ.Ε. Πόρος, Λιμεναρχείο, ΔΕΔΔΗΕ, εθελοντές πυροπροστασίας) ενημέρωσαν για τους τρόπους συμβολής τους στην πρόληψη, έγκαιρη αντίληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και στη βελτιστοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Ειδική μνεία έγινε στη σημαντική μείωση του ανθρώπινου δυναμικού των τοπικών Σταθμών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω της απόσπασης προσωπικού για τη στελέχωση των Σταθμών των ιδιωτικών αεροδρομίων και εθνικών οδών (!!!), καθώς και στις πενιχρές οικονομικές δυνατότητες του Δασαρχείου Πόρου, στο οποίο διατέθηκαν φέτος μόλις 11.000€. Οι εξελίξεις αυτές μεταθέτουν ακόμα περισσότερο στους Δήμους και στους πολίτες την ευθύνη ανάληψης προληπτικών δράσεων αποφυγής και έγκαιρης αντίληψης πυρκαγιών.

Για τους παραπάνω λόγους, ο Δήμος Πόρου (τηλ. επικ. 22980-26050) καλεί τους πολίτες και φορείς της περιοχής (Συλλόγους, φυσιολατρικές και περιπατητικές ομάδες):

Να δηλώσουν συμμετοχή στις εθελοντικές περιπολίες που πρέπει να οργανωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Να δηλώσουν συμμετοχή στο υπό σύσταση Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Δήμου.

Να δηλώσουν όλα τα διαθέσιμα σημεία υδροληψίας (γεωτρήσεις, πηγάδια, πισίνες) για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 18:00 στο κτήριο Συγγρού, στην ενημέρωση και οργάνωση εθελοντών που διοργανώνει ο Δήμος Πόρου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική.

Ο Δήμος Πόρου καλεί όλες τις μητέρες που είναι μισθωτές, ελεύθερες επαγγελματίες, αγρότισσες, ενταγμένες σε προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, επιδοτούμενες άνεργες και άνεργες με κάρτα ανεργίας να εγγράψουν για το σχολικό έτος 2017-2018 τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου, που συνεχίζουν και φέτος να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας και στα παιδιά των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων. Το Αυτοτελές Γραφείο Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού & Παιδείας θα προσφέρει υποστήριξη στις ενδιαφερόμενες μητέρες που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά που χρειάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr). Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται έως τις 9.6.2017.

Πληροφορίες: στον Παιδικό Σταθμό – 2298023102 και στο ΚΔΑΠ – 2298022760 (Ελένη Παύλου – 6947406868, Ρόζα Μωραΐτη – 6977980171, από 17:30 έως 21:30).

Με ένα ξέφρενο beach party και με τέσσερις εκλεκτούς προσκεκλημένους θα γιορτάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 9:30 μ.μ. στην παραλία του Ασκελίου. Το Poros Arts Festival, ο Δήμος Πόρου και η Περιφέρεια Αττικής σάς καλούν για ένα καλοκαιρινό… μακροβούτι στην νοσταλγική σκηνή του ελληνόφωνου ροκ των δεκαετιών ’80 & ’90. Τέσσερις από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της μουσικής μας, μα πάνω απ’ όλα τέσσερις φίλοι, που τα τραγούδια τους δεκαετίες τώρα συνοδεύουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής μας, θα μας παρασύρουν με την τρέλα και τις νότες τους να γίνουμε μέρος της πιο feelgood παράστασης της φετινής σαιζόν.

Ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Γιοκαρίνης, ο Νίκος Ζιώγαλας και ο Γιάννης Μηλιώκας θα μας τραγουδήσουν πάνω στο… κύμα, τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους: «Κιθαρίστας ή Ντράμερ», «Γυριστρούλα», «Σαν Σταρ του Σινεμά», «Γκρέκο Μασκαρά», «Μενεξεδιά», «Τσικαμπούμ», «Πάρε με απόψε πάρε με», «Ροζ», «Ευλαμπία», «Κουρσάρος», «Βασιλική», «Νοσταλγός του Rock n Roll», «Για να σε εκδικηθώ», «Κακοσάλεσι», «Το Παλιό μου Παλτό», «Βέροια, Θεσσαλονίκη, Αθήνα», «Δεν ήμαστε καλά»… μα… θα γίνουμε καλά…

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, ώρα 9:30 μ.μ.

Πλαζ Ασκέλι, Πόρος – ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ: New Aegli Hotel, Saron Hotel, Kichli Studios, Panorama Studios, Askeli Restaurant, Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού

To Poros Arts Festival 2016 ξεκινάει τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις στις 8 Ιουλίου 2016 (8 μ.μ.), με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Λουκά Βασιλικού με τον τίτλο “Uncanny”, στο ισόγειο του Δημαρχείου Πόρου (Παλιό Ταχυδρομείο).

Μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου», της ομάδας «Depression Era» και της διεθνούς κολεκτίβας φωτογράφων δρόμου «Vivo», ο Λουκάς Βασιλικός είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους Έλληνες φωτογράφους, με πολυσχιδές έργο και πρωτότυπη ματιά. Γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1996 μετακόμισε στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται μόνιμα. Το 2006 παρακολούθησε ένα φωτογραφικό σεμινάριο του Μάνου Λυκάκη και έτσι μπήκε στον κόσμο της φωτογραφίας. Από τότε άρχισε να ασχολείται καθημερινά με τη φωτογραφία δρόμου, που είναι και η μεγάλη του αγάπη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Κωνσταντινούπολη, Μαϊάμι και Πολωνία. Από το 2008 είναι μέλος του «Φωτογραφικού Κύκλου» του Πλάτωνα Ριβέλλη.

Η σειρά φωτογραφιών «Uncanny» που θα εκτεθεί στον Πόρο – σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ανοίκειο» – έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν στη Βαρσοβία υπό τη μορφή διαφανειών, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε έκθεση υπό τη μορφή εκτυπώσεων. Στον Πόρο η έκθεση του Λουκά Βασιλικού θα περιλαμβάνει 38 φωτογραφίες από το πρότζεκτ «Uncanny».

Για την σειρά των φωτογραφιών του Λουκά Βασιλικού “Uncanny” γράφει ο Γ.Μ. Βαρδαβάς:

Ὁ ὄρος μόνο φαινομενικὰ ἐμφαίνει τὸ μὴ οἰκεῖο. Ἐπὶ τῆς οὐσίας ἔχει μιὰ ἀποφατικὴ ἀμφισημία: εἶναι τὸ οἰκεῖο καὶ τὸ μὴ οἰκεῖο ταυτόχρονα. Τὰ σημαινόμενα τοῦ ὄρου πολλαπλά: ἀνεστιότητα, μυστήριο, ἀλλόκοτο, ἀπόκοσμο, ἄγνωστο. Σ’ αὐτὰ ἄς προστεθοῦν ἡ σιωπὴ καὶ ἡ ἐσχατολογικὴ διάσταση τοῦ χρόνου. Ἔτσι φτάνουμε στὰ αἰώνια ζητούμενα τῆς ὕπαρξης, τῆς Τέχνης καὶ τῆς φιλοσοφίας μὲ κορωνίδα τὴν περὶ θανάτου ἀγνωσία μας. Ἡράκλειο, 22 Αὐγούστου 2013

Γ.Μ. Βαρδαβᾶς

Η έκθεση του Λουκά Βασιλικού “Uncanny” θα διαρκέσει από τις 8 Ιουλίου μέχρι και τις 24 Ιουλίου 2016 και οι ώρες λειτουργίας θα είναι 11:00 – 13:00 και 19:00 – 22:00.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Ξενοδοχείο «Θεανώ», Εστιατόριο «Άσπρος Γάτος», Ταβέρνα «Στη Ρότα», Panorama Resto, Κατερίνα Σακελλίου, Κέντρο Τύπου – Γρηγόρης Μαστροπέτρος, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουτουζής

Δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Συγγρού, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Αίτηση Δημοτικών Συμβούλων μειοψηφίας με θέμα “Συζήτηση για άμεσα θέματα που αφορούν τα Νηπιαγωγεία Πόρου”.

2. Έγκριση υποβολής πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση της Πράξης με τίτλο “Αυτοματισμός Αγωγού Μεταφοράς Ύδατος από Κάμπο Τροιζηνίας και δικτύου ύδρευσης του Δήμου Πόρου” προϋπολογισμού 1.061.2015,64€ συμπ. Του ΦΠΑ 24% στην Πρόσκληση 14.31.1 (Αρ.Πρ. Οικ. 5099/28-4-2016) της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη” και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 14: “Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος = προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)” και εξουσιοδότηση του κ. Δημάρχου για όλες τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες (Εισηγητής κ. Ξάνθης Αναστάσιος).

3. Έγκριση μελέτης με τίτλο “Αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικών κατασκευών νήσου Πόρου” προϋπολογισμού 415.000,00€ (με ΦΠΑ) (Εισηγητής κ. Ξάνθης Αναστάσιος).

4.Έγκριση διάθεσης πίστωσης για αιμοδοσία (Εισηγήτρια κ. Βαρβάρου Μαρία).

5. Έγκριση σύμβασης συνεργασίας για το Πρόγραμμα Κοινωνικών Υποδομών (Εισηγητής κ. Χίος Χρήστος).

6. Έγκριση χορήγησης παράτασης ωραρίου λειτουργίας μουσικών οργάνων στο ΚΥΕ της Γ. Καραδήμας – Α. Σαρδίνης Ο.Ε. με την επωνυμία “ΣΕΪΛ” έως ώρα 03:00 (Εισηγητής κ. Κουτουζής Γεώργιος) (και όσα άλλα έλθουν μέχρι την ημέρα της συνεδρίασης).

Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί επίσης η παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για τα έτη 2014 & 2015, σε δύο ειδικές συνεδριάσεις pου θα διεξαχθούν μετά το πέρας της ανωτέρω ημερήσιας διάταξης (ώρες 18:30 και 19:00 αντίστοιχα).

Ο Δήμος Πόρου παρακαλεί τους κατοίκους και επισκέπτες να κάνουν λελογισμένη χρήση του νερού και να αποφεύγουν περιττές καταναλώσεις (ποτίσματα, πλυσίματα αυλών κ.λπ.), ειδικά το τρέχον Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου (αλλά και γενικότερα το φετινό καλοκαίρι, λόγω της ανομβρίας του χειμώνα που πέρασε), καθώς υπάρχει σοβαρή βλάβη στον αγωγό μεταφοράς του νερού από τον κάμπο της Τροιζήνας, η οποία αναμένεται να επιδιορθωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.

Από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πόρου

Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι, το Poros Arts Festival έρχεται να χαρίσει χρώμα πολιτισμού στους κατοίκους και τους επισκέπτες του Πόρου. Με κεντρικό σύνθημα ξανά «Ένα νησί, μια γιορτή», το Φεστιβάλ, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία εθελοντών πολιτών από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, έρχεται και φέτος να ταράξει τα νερά του καλοκαιριού με ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Poros Arts Festival 2016, που θα διοργανωθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, την Περιφέρεια Αττικής, και με τη στήριξη των επιχειρηματιών του νησιού, θα σας ταξιδέψει στον μαγικό κόσμο της μουσικής, της φωτογραφίας, του θεάτρου, του χορού, της ζωγραφικής και του κινηματογράφου. Το φετινό φεστιβάλ περνάει από ένα μεταβατικό στάδιο ανασύνταξης: διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά την ένταση των εκδηλώσεων και επικεντρώνεται στην ποιότητα τους.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι φετινές εκδηλώσεις επεκτείνονται στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και εστιάζονται κυρίως στα Σαββατοκύριακα, με στόχο τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο νησί, ενώ το πρόγραμμα εμπλουτίζεται και ανανεώνεται καθημερινά, με αφίξεις της τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα, για τον Ιούλιο, το Poros Arts Festival 2016 θα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, 8 μ.μ., ισόγειο Δημαρχείου: Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας του Λουκά Βασιλικού

Ένας από τους σημαντικότερους, ανερχόμενους φωτογράφους της Αθήνας, ο Λουκάς Βασιλικός, θα παρουσιάσει την δουλειά του στον Πόρο στο χώρο του ισογείου του Δημαρχείου (παλιό ταχυδρομείο). Διάρκεια έκθεσης: 8 – 24 Ιουλίου 2016. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. & 7 μ.μ. – 10 μ.μ.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, 9 μ.μ., Πλαζ Ασκέλι: Beach Party – Συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Γιάννη Μηλιώκα

Η εμβληματική τετράδα της ελληνόφωνης ροκ σκηνής της δεκαετίας του 1980, με διαχρονικά, αγαπημένα τραγούδια και καλοκαιρινή διάθεση, θα μας ξεσηκώσει σε ένα μοναδικό beach party στην παραλία του Ασκελίου. Τραγούδι, χορός και νυχτερινό μπάνιο για τους… νοσταλγούς του ροκ εν ρολ…

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016, 10 μ.μ., Πλατεία Αγ. Γεωργίου: Συναυλία της Τέτης Κασιώνη και του συγκροτήματος της

H νέα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός Τέτη Κασιώνη έχοντας στα χέρια της τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «Πέταγμα», λίγο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του, έρχεται με τους εξαιρετικούς συνεργάτες της στην γραφική Πλατεία του Αγίου Γεωργίου για μια συναυλία – ταξίδι στις μουσικές του κόσμου.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016, 9:30 μ.μ., Αμφιθέατρο Συγγρού: Θεατρική & Χορευτική παράσταση Ryersonia

Το Πανεπιστήμιο Ryerson από τον Καναδά θα παρουσιάσει για ακόμη μια φορά μια εξαίσια παράσταση θεάτρου και χορού στο αμφιθέατρο του Κτηρίου Συγγρού. Οι καθιερωμένες παραστάσεις των καναδών φοιτητών, που επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι τον Πόρο, μένουν αξέχαστες σε όσους έχουν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, 9:30 μ.μ., Πλατεία Ηρώων: Συναυλία Μπάμπη Στόκα

Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ερμηνευτής Μπάμπης Στόκας θα μας τραγουδήσει στην κεντρική πλατεία του νησιού τα αγαπημένα του τραγούδια και άλλες συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων συνθετών, σε μια συναυλία που θα μας μείνει αξέχαστη. Ο στιχουργός – συνθέτης αρκετών τραγουδιών των Πυξ Λαξ (1989 – 2004) θα συνοδεύεται από το συγκρότημα του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ!

* Για τον Ιούλιο, έχει προγραμματιστεί εβδομάδα κινηματογραφικών προβολών στο ΣΙΝΕ ΔΙΑΝΑ, οι ημερομηνίες των οποίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

** Εκδηλώσεις του Poros Arts Festival θα πραγματοποιηθούν και τον Αύγουστο με κεντρική εκδήλωση την «Έκθεση Φωτογραφίας από τον Διάπλου του Σπύρου Ροή». Περισσότερες πληροφορίες προσεχώς.

Δείτε το πλήρες κείμενο του κανονισμού, όπως ψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Ιουνίου 2016 και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Για μια ακόμη φορά ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες, παλαιούς και νέους, που ήταν συνεπείς στο ραντεβού τους, προσφέροντας αίμα για τις ανάγκες της τράπεζας αίματος του Δήμου Πόρου, στην προγραμματισμένη Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου μας στις 22 Μαρτίου 2016. Συνολικά προσήλθαν 133 αιμοδότες από τους οποίους κατάφεραν να δώσουν αίμα οι 107, αριθμός αρκετά μεγάλος, αν τον συγκρίνουμε με τον αριθμό που συγκεντρώθηκε σε μια αντίστοιχα επιτυχημένη δημοτική αιμοδοσία στην μεγαλύτερη Αίγινα, όπου συγκεντρώθηκαν 108 μονάδες. Η ευαισθησία τους λοιπόν ήταν συγκινητική και πρέπει να παραδειγματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει και άλλους συνδημότες μας σε ανάλογες κινήσεις.

Στόχος της Τράπεζας Αίματος είναι να αυξηθούν τα αποθέματα της, έτσι ώστε σε κανένα συνάνθρωπό μας να μη λείψει αίμα όσο και όταν το χρειαστεί!

Κάθε σπίτι πρέπει να έχει και έναν αιμοδότη.

Το επόμενο ραντεβού: ΠΕΜΠΤΗ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, 8:30 – 14:30, κτήριο Συγγρού, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση και νέους αιμοδότες.