ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

  • Αρχική
  • Πανελλήνιος Συντονισμός κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών

Γιάννης Δημητριάδης: Δίνουμε καθημερινή μάχη για να σώσουμε τον Πόρο από την δημιουργία βιομηχανικής ζώνης ιχθυοκαλλιεργειών

Για την τεράστια ζημιά που θα προκαλέσει στο νησί η επέκταση των ήδη υπαρχόντων ιχθυοκαλλιεργειών μίλησε στην Μαριωάννα Στεργίου ο Δήμαρχος Πόρου. 5 μήνες τώρα δεν με έχει δεχτεί ούτε ο πρώην ούτε ο νυν Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε μεταξύ άλλων. Κατέστησε μάλιστα σαφές, ότι η τοπική κοινωνία θα συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί στην περίπτωση που δεν αποσυρθεί άμεσα η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο.

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του Μέρα25 Κρίτων Αρσένης, αναφορικά με το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών και την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου (αλλά και των Εχινάδων-Ξηρομέρου), η οποία συζητήθηκε την Δευτέρα 15.2.2021.

«Απαντώντας», ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ταγαράς, δεν αναφέρθηκε σε κανένα σημείο απ' όσα του έθεσε ο κ. Αρσένης, αλλά προτίμησε να τοποθετηθεί με ανακρίβειες (σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη "δυναμική" του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών), με αναφορές στο γνωστό νομικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο της υπόθεσης και με μονοδιάστατη επίκληση των συμφερόντων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Η απάντησή του επί της ουσίας ήταν ότι αυτό που προγραμματίζεται εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του κλάδου και είναι νόμιμο. Δεν αντέκρουσε όμως καθόλου τις αιτιάσεις του κ. Αρσένη ότι (επιπλέον) είναι καταστροφικό και εσφαλμένο, ότι καταργεί τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι περιφρονεί την βούληση των κατοίκων και ότι σε περιβαλλοντικό και χωροταξικό επίπεδο αντίκειται στις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές. Για όλα αυτά ο κ. Υφυπουργός δεν είπε κουβέντα! Λες και δεν είναι εκπρόσωπος της κοινωνίας και των πολιτών...

Δυστυχώς αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Η κυνική ομολογία της από τον αρμόδιο Υπουργό είναι το κερασάκι στην τούρτα για το πώς λειτουργεί το Ελληνικό Κράτος στον συγκεκριμένο τομέα.

Άλλες ειδήσεις που έγιναν γνωστές την ίδια ημέρα, αλλά δημοσιεύθηκαν μόνο σε μικρά τοπικά διαδικτυακά μέσα, είναι ότι το Σωματείο εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρία που ελέγχει πλέον τα περισσότερα ιχθυοτροφεία στην Ελλάδα (και όλα του Πόρου) καταγγέλλει την απόκρυψη κρουσμάτων κορωνοϊού από την εταιρία με την κάλυψη της Πολιτείας, καθώς και ότι στην γειτονική μας Ύδρα, άλλος ένας εργάτης ιχθυοκαλλιέργειας έχασε την ζωή του σε εργατικό ατύχημα.

Δείτε την συζήτηση της ερώτησης του κ. Αρσένη.

Σημαντική Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για το θέμα των Υδατοκαλλιεργειών και του Χωροταξικού Σχεδιασμού.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Π.Ο.Α.Υ.

Στη «μισή Ελλάδα» προβλέπεται η δημιουργία βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, όπως προκύπτει από επίσημη ενημέρωση που έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Δήμος Πόρου. Με το εν λόγω έγγραφο, και αφού ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης από τις 29.10.2020 είχε απευθύνει τρία διαδοχικά ερωτήματα στα οποία δεν απαντούσε το ΥΠΕΝ, με συνέπεια να διαμαρτυρηθεί εγγράφως για το γεγονός αυτό στο Γραφείο Πρωθυπουργού, το Υπουργείο αναγκάστηκε τελικά να γνωστοποιήσει για πρώτη φορά τα ονόματα των «25» (υποτίθεται) περιοχών, στις οποίες επίκειται η δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. Όπως αποδεικνύεται, μάλιστα, οι περιοχές δεν είναι 25, αλλά πολύ περισσότερες, καθώς πολλές από αυτές είναι έως και έξι μαζί στον ίδιο τίτλο, ενώ οι περισσότερες αναφέρονται σε ολόκληρους Νομούς ή σε τεράστιους κόλπους (π.χ. Β. & Ν. Ευβοϊκός).

Οι περιοχές λοιπόν στις οποίες η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ μαζί με τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έχουν αποφασίσει ότι θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ζώνες ιχθυοτροφείων σε στεριά και θάλασσα, χωρίς ποτέ κάποιο δημοκρατικά εκλεγμένο Όργανο να έχει συναινέσει σε αυτό, είναι οι ακόλουθες: 1) Θερμαϊκού, 2) Πιερίας, 3) Β. & Ν. Ευβοϊκού, 4) Οξειάς, 5) Κεφαλονιάς, 6) Θεσπρωτίας, 7) Εχινάδων & Αιτωλ/νίας, 8) Κορινθίας, Αργολίδας, Δυτικού Σαρωνικού, 9) Διαπόριων Νήσων, Σαρωνικού, Σαλαμίνος & ευρύτερης περιοχής, 10) Πόρου, 11) Λέρου, 12) Ακτών Αρκαδίας, Βουρλιά, Όρμου Κορακιά, Νήσου Πλατιά, Μεθάνων και Τροιζηνίας, 13) Χίου, 14) Λάρυμνας–Αταλάντης, 15) Δίαυλου Ωρέων Μαλιακού, 16) Βοιωτίας, 17) Χαλκιδικής, 18) Μεγάρων, 19) Όρμος Αγ. Νικολάου, Ερατεινής, Γαλαξίδι, Αντίκυρα, 20) Λέσβου, 21) Ρόδου – Χάλκης, 22) Ψερίμου, 23) Καλύμνου, 24) Αγαθονησίου, 25) Αμβρακικού.

Τέλος, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος έκρινε σκόπιμο να κοινοποιήσει την απάντησή του προς τον Δήμο Πόρου στις εταιρίες ΣΕΛΟΝΤΑ και ΑΜΒΙΟ (μελετητική εταιρία με την οποία συνεργαζόταν ως ιδιώτης μελετητής ο Υφυπουργός Χωροταξίας κ. Δ. Οικονόμου), καθώς και στην Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Επισημαίνεται ότι από το 2017 έως το 2020 ο Δήμος ζητούσε επανειλημμένα από το Υπουργείο να του γνωστοποιηθεί η Μελέτη για τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. στον Πόρο που είχαν καταθέσει η ΣΕΛΟΝΤΑ και η ΑΜΒΙΟ, και το Υπουργείο αρνιόταν να την γνωστοποιήσει, προφασιζόμενο αμφιβολίες για το αν αποτελεί διοικητικό έγγραφο.

Τη διαμαρτυρία του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη για τους χειρισμούς του Υπουργείου στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών στον Πόρο, εξέφρασε ο Δήμαρχος του νησιού Γιάννης Δημητριάδης, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 10.12.2020 μεταξύ των Δημάρχων της Αττικής, του Περιφερειάρχη κ. Πατούλη και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πόρου διαμαρτυρήθηκε στον κ. Χατζηδάκη για το γεγονός ότι ο ίδιος, άλλοι Δήμαρχοι της χώρας και οι βουλευτές Α’ Πειραιά & Νήσων ζητούν εδώ και δύο μήνες, χωρίς ανταπόκριση, σύσκεψη με τον Υπουργό για το θέμα των Π.Ο.Α.Υ. Ο κ. Δημητριάδης τόνισε, μάλιστα, ότι μέρος της συζήτησης αφορά διαμαρτυρία για την άρνηση των Υπηρεσιών του Υπουργείου να απαντούν σε κρίσιμα έγγραφα, καθώς και για τη σύγκρουση συμφέροντος που έχει ο Υφυπουργός κ. Δ. Οικονόμου να χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού ως ιδιώτης μελετητής έχει υπογράψει τουλάχιστον δύο από τις Μελέτες οριοθέτησης Π.Ο.Α.Υ που προωθεί κατά προτεραιότητα το Υπουργείο.

Απαντώντας, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Δημάρχου Πόρου, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί συγκεκριμένα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχε επίσης και ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, ο οποίος τοποθετήθηκε εκτενώς για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, παραδεχόμενος ότι έχει συνυπογράψει ως ιδιώτης τη σχετική Μελέτη, αλλά ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος και οι Υπηρεσίες των οποίων προΐσταται δεν έχουν καμία εμπλοκή στον χειρισμό της υπόθεσης.

Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο, ο Γιάννης Δημητριάδης απάντησε στον κ. Οικονόμου ότι αυτοακυρώνεται, αφού όλο αυτό το διάστημα που ο Δήμος αναζητά επικοινωνία με τον κ. Χατζηδάκη, η απάντηση που λαμβάνει από το Γραφείο Υπουργού είναι ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο κ. Οικονόμου και μάλιστα στη συνέχεια, τόσο το Γραφείο του κ. Οικονόμου, όσο και ο ίδιος ο Υφυπουργός ήταν εκείνοι που επικοινώνησαν με τον Δήμαρχο Πόρου για να συζητήσουν το θέμα. «Δεν ήμουν εγώ που διάλεξα να συζητάω το συγκεκριμένο θέμα μαζί σας και με τις δικές σας Υπηρεσίες. Εγώ προσπαθώ εδώ και δύο μήνες να το συζητήσω με τον κ. Υπουργό και εσείς ήσασταν που μου εμφανιστήκατε ως ο αρμόδιος. Όταν στη συνέχεια ανακάλυψα ότι είστε ο συντάκτης της Μελέτης και κατήγγειλα δημόσια ότι έχετε κώλυμα να χειρίζεστε την υπόθεση, ξαφνικά λέτε ότι δεν είστε αρμόδιος», τόνισε ο Δήμαρχος Πόρου.

Με μια ιστορικής σημασίας Απόφασή του στις 25.11.2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης δημιουργίας ιχθυο-βιομηχανικής ζώνης (Π.Ο.Α.Υ.) στον Πόρο και υιοθέτησε πλήρως τα αιτήματα του Δήμου Πόρου, αλλά και άλλων παράκτιων Δήμων της χώρας, σχετικά με την αναστολή και την άμεση αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών. Ειδικότερα, το Περ. Συμβούλιο, εκτός από το ρητό ΟΧΙ στην Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου (το οποίο βεβαίως δεν είναι δεσμευτικό για το Υπ. Περιβάλλοντος), ζητάει από την κυβέρνηση τα εξής: 1) την αναστολή κάθε διαδικασίας ίδρυσης Π.Ο.Α.Υ., 2) την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην διαβούλευση για την επικείμενη (το 2021) αναθεώρηση του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών, 3) Την προηγούμενη θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο όπως υποχρεούται η χώρα μας, 4) Για την αδειοδότηση ιχθυοτροφείων, την ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. και τον χωροταξικό σχεδιασμό για τις Υδατοκαλλιέργειες, να είναι αναγκαία προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη των κατά τόπους Δήμων και Περιφερειών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ομόφωνου Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, ενώ εξέθεσε το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την διαρκή νομιμοποίηση της διαχρονικής παραβατικότητας του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων και διοικητικών πράξεων. Επίσης αναφέρθηκε ονομαστικά σε διαχρονικά φαινόμενα «επίσημης διαπλοκής» παραγόντων του κλάδου με τα αρμόδια Υπουργεία, σε αντιδιαστολή με την πλήρη περιφρόνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων της από την Πολιτεία.

Η Απόφαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία επειδή ψηφίστηκε «σχεδόν ομόφωνα» (πλην του Θ. Τζήμερου) από όλες τις παρατάξεις της Περιφέρειας Αττικής, η οποία και είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά της χώρας. Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό βήμα για την διάσωση των παράκτιων περιοχών της χώρας και για την απόδοση στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ρόλου που δικαιούνται με βάση το Σύνταγμα. Ο Δήμος Πόρου συγχαίρει όλες τις παρατάξεις και συμβούλους που ψήφισαν την Απόφαση και πρωτίστως τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και τον συν- εισηγητή Ν. Παπαδάκη, για την ξεκάθαρη στάση τους, η οποία αποδεικνύει ότι ακόμα υπάρχει ελπίδα σε ένα παιχνίδι που φαίνεται στημένο και σε ένα πολιτικό σύστημα που σπάνια καταφέρνει να εκφράσει γνήσια την βούληση της βάσης.

Πλέον, οι Δήμοι και οι κοινωνίες των 25 περιοχών -πέραν του Πόρου- στις οποίες το Υπ. Περιβάλλοντος θεσμοθετεί ιχθυο-βιομηχανικές ζώνες, θα πρέπει να υιοθετήσουν όμοια Ψηφίσματα και να αξιώσουν την ψήφισή τους και από τα αντίστοιχα Περιφερειακά Συμβούλια, ενώ όμοιες Αποφάσεις θα πρέπει να λάβουν και οι κεντρικές Ενώσεις των Δήμων και των Περιφερειών.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ Π.Ο.Α.Υ.

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε στις 19.11.2020 την ακόλουθη επιστολή στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη, αναφορικά με την υπό θεσμοθέτηση βιομηχανική ζώνη ιχθυοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Πόρο:

«Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Με το σχετικό έγγραφό μας στις 7.10.2020, σάς διαβιβάσαμε το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου αναφορικά με την κάθετη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί μας, για την οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με το εδάφιο 7 του εν λόγω Ψηφίσματος, το Δ.Σ. Πόρου έχει καλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και εσάς ως Περιφερειακή Αρχή να στηρίξετε δημοσίως το Ψήφισμα, να συνταχθείτε στον αγώνα μας και να υπερασπιστείτε με κάθε δυνατό τρόπο τον Πόρο απέναντι στην απειλή επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Πέραν αυτού, το Περιφερειακό Συμβούλιο έπρεπε εντός συγκεκριμένης προθεσμίας να εκφράσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας τη γνώμη του αναφορικά με την Σ.Μ.Π.Ε. του θέματος (έχει ζητηθεί από τις 12.7.2020). Ωστόσο, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά έχει απωλέσει ενάμιση επιπλέον μήνα, μετά την ανωτέρω έκκληση από μέρους μας, για να το πράξει έστω και εκπρόθεσμα. Όπως γνωρίζετε, η καθυστέρηση αυτή έχει ως συνέπεια ότι η γνώμη της Περιφέρειας Αττικής για την βιομηχανοποίηση της θάλασσας του Πόρου θεωρείται σήμερα κατά τεκμήριο θετική, γεγονός που διευκολύνει περεταίρω την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος. Η κατάσταση αυτή μπορεί εν μέρει να διορθωθεί μόνο αν φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ και αν προβείτε πλέον σε σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο η εκπρόθεσμη υποβολή της γνώμης και πολύ περισσότερο προκειμένου να γίνει και επί της ουσίας της αποδεκτή και να ματαιωθεί ο σχεδιασμός.

Τα παραπάνω καθίστανται ακόμα πιο σοβαρά, δεδομένου ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εκτός από την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, μεθοδεύει ερήμην μας και ερήμην σας, εν κρυπτώ, και με πρωτοφανώς γοργές διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, τη δημιουργία Π.Ο.Α.Υ. σε όλη την περίμετρο του Σαρωνικού (Σαλαμίνα, Μέγαρα, Δυτ. Σαρωνικός, Μέθανα, Κόρινθος- Επίδαυρος). Ξέρουμε ότι πιθανότατα δεν το γνωρίζετε καν και ότι δεν ευθύνεστε εσείς, όπως δεν ευθυνόμαστε και εμείς, αλλά τώρα που το εντοπίσαμε, θα ευθυνόμαστε μόνο εμείς αν δεν προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Κατόπιν των ανωτέρω και γνωρίζοντας την ξεκάθαρη προσωπική σας θέση για το θέμα, την οποία μου έχετε εκφράσει προφορικά και την οποία έχετε εκφράσει και δημοσίως κατ’ επανάληψη ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κάνω έκκληση να φέρετε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ για ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
1. Την έκφραση (αρνητικής) γνώμης επί της Σ.Μ.Π.Ε. της Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου.
2. Την στήριξη – συνυπογραφή του Ψηφίσματος του Δ.Σ. Πόρου
3. Την συνυπογραφή του κοινού Ψηφίσματος των Ο.Τ.Α. ά και β΄ βαθμού που, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας μου με τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, συντονίζονται πανελλήνια για τη ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες.


Κύριε Περιφερειάρχη, κάθε μέρα που περνάει είναι μια μέρα που μας φέρνει πιο κοντά στην ιχθυο-βιομηχανοποίηση όλου του Σαρωνικού. Δεν υπάρχει ούτε καιρός για χάσιμο, ούτε περιθώριο για αδράνεια και για αποχή από συγκεκριμένες ενέργειες.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πόρου
Ιωάννης Δημητριάδης»

Κοινή επιστολή Δημάρχων Πόρου και Ξηρομέρου προς τους παράκτιους Δήμους και τις Περιφέρειες για τις ΠΟΑΥ σε όλη την Ελλάδα

Οι Δήμαρχοι Πόρου και Ξηρομέρου απέστειλαν την ακόλουθη επιστολή σε όλους τους παράκτιους Δήμους, τις Περιφέρειες, τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων, την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως ίσως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη η διαδικασία θεσμοθέτησης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.) σε πολλές παράκτιες περιοχές της χώρας μας. Η διαδικασία αυτή, η οποία εν μέσω πανδημίας προχωράει με πρωτοφανώς γοργούς ρυθμούς, αφορά τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες ζώνες δεκάδων Δήμων σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας (Β. και Ν. Ευβοϊκός, Αμβρακικός, Μαλιακός, Αρκαδία, Κορινθία, Βοιωτία, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Πιερία, Κεφαλονιά, Εχινάδες-Ιόνιο, Αργολίδα, Χίος, Λέσβος, Λέρος, Κάλυμνος, Ρόδος, Χάλκη, Αγαθονήσι, Πόρος, Σαλαμίνα, Μέγαρα, Δυτ. Σαρωνικός, Γαλαξίδι, Μέθανα–Τροιζηνία, Λάρυμνα, Αταλάντη κ.α.). Επίσης, με το ίδιο γοργούς ρυθμούς προχωράει σήμερα και η διαδικασία αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες, σε κατεύθυνση περαιτέρω μονοδιάστατης εύνοιας του εν λόγω κλάδου.
Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα με πρωτοβουλία των αρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας (τομέας Χωροταξίας) και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων απολύτως εν κρυπτώ από τις θεσμικές Ενώσεις της Τ.Α. και τους κατά τόπους α΄ βάθμιους και β΄ βάθμιους Οργανισμούς της τους οποίους αφορούν, αλλά σε αγαστή συνεργασία με τις ίδιες τις εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, ενώ εντυπωσιάζει η διαχρονική συνεργασία των δύο Υπουργείων με συγκεκριμένα πρόσωπα και εταιρίες, που υπάγονται στον ευρύτερο χώρο υποστήριξης των εταιρειών του εν λόγω κλάδου.
Αποκορύφωμα του διαχρονικού αυτού φαινομένου, είναι το γεγονός ότι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσμοθετήθηκε με «αμφιλεγόμενο» τρόπο το 2011, συντάχθηκε από μία τέτοια εταιρία και παραδόθηκε στο Υπουργείο ως δωρεά του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών. Αλλά και σήμερα, η ίδια εταιρία έχει αναλάβει από το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης την επικαιροποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τις υδατοκαλλιέργειες, ενώ ο διάλογος που έχει ξεκινήσει το Υπ. Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του Χωροταξικού γίνεται μόνο με τους «ενδιαφερόμενους» του κλάδου και σίγουρα όχι με εμάς.
Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς είμαστε μάλλον οι πρώτοι Δήμαρχοι που πληροφορηθήκαμε επισήμως (στο πλαίσιο της αναγκαίας διαβούλευσης προ της έκδοσης Π.Δ.) τις αποικιοκρατικού περιεχομένου Μελέτες δημιουργίας Π.Ο.Α.Υ. για τις περιοχές μας, συμφωνά με τις οποίες τεράστια μέρη της επικράτειάς των Δήμων μας αποκόπτονται ουσιαστικά από αυτούς, ιδιωτικοποιούνται και τίθενται στη διαχείριση των εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, σε ευθεία σύγκρουση με τις επιθυμίες των κοινωνιών μας και τον στρατηγικό σχεδιασμό και των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας, τις Π.Ε.Δ., την Κ.Ε.Δ.Ε. και την ΕΝ.Π.Ε. να εγκρίνουν το συνημμένο Ψήφισμα, ώστε η Κ.Ε.Δ.Ε. και η ΕΝ.Π.Ε., καθώς και η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή» στην οποία σας καλούμε να συμμετέχετε, να το υποβάλουν στην Κυβέρνηση και να αξιώσουν την αποδοχή του. Παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκρισή σας ώστε έως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες.
Με τιμή,
Οι Δήμαρχοι
Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης
Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης

Σχέδιο Απόφασης

ΘΕΜΑ: Συμμετοχή στον πανελλήνιο συντονισμό ΟΤΑ ά & β΄ βαθμού για την ματαίωση του χωροταξικού σχεδιασμού για τις ιχθυοκαλλιέργειες
(Το … Συμβούλιο εγκρίνει..)
Α. Την συν-υπογραφή του ακόλουθου Ψηφίσματος:
Οι υπογράφοντες Δήμοι, Περιφέρειες και οι Ενώσεις αυτών, Διαμαρτύρονται στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, Περιβάλλοντος &Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων, για τις διαδικασίες που διενεργούνται ερήμην τους για την δημιουργία βιομηχανικών περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στον ελληνικό παράκτιο χώρο, περιφρονώντας και παραβιάζοντας τις επιθυμίες και Αποφάσεις των αιρετών τοπικών Οργάνων, και Απαιτούν:
α) Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών,
β) Την άμεση πρόσκληση των εκπροσώπων της Τ.Α. ά και β΄ βαθμού στον εν εξελίξει διάλογο για την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», στον οποίο η Τ.Α. θέτει δύο και μόνο στοιχειώδεις όρους: (i) πριν της θεσμοθέτησής του νέου Πλαισίου να προηγηθεί θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου του παράκτιου χώρου και (ii) για την αδειοδότηση Π.Ο.Α.Υ. και ιχθυοτροφείων, να προβλέπεται στο εξής επί ποινή ακυρότητας η σύμφωνη γνώμη των οικείων Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και όχι η απλή γνώμη τους (η οποία περιφρονείται διαχρονικά έως σήμερα). γ) Να γίνει αντιληπτό ότι οι φορείς της Τ.Α. -και όχι οι παράγοντες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών- αποτελούν τους νόμιμους συνομιλητές για την κατάρτιση ενός βιώσιμου Χωροταξικού Πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες και ότι η Πολιτεία οφείλει να διορθώσει τα σχετικά λάθη του παρελθόντος, αντί να συνεχίζει να χτίζει πάνω σε αυτά ένα σχεδιασμό που θα προκαλεί ες αεί ακραίες συγκρούσεις των τοπικών κοινωνιών, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και ανάμεσα σε αυτές, την Πολιτεία και τον εν λόγω κλάδο.
Β. Την συμμετοχή του/της Δήμου…/ Περιφέρειας…/ ΠΕΔ/ ΚΕΔΕ/ ΕΝΠΕ στην «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων που θίγονται από την ανάπτυξη Ιχθυοκαλλιεργειών», με εκπρόσωπο σε αυτήν τον/την Δήμαρχο… /Περιφερειάρχη… και αναπληρωτή τον/την …. , οι οποίοι εξουσιοδοτούνται να ενεργούν για την προώθηση των αιτημάτων που αναφέρονται στο ανωτέρω Ψήφισμα».

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης απέστειλε στις 17.11.2020 στους βουλευτές Α’ Πειραιά (Ν. Δούνια, Θ. Δρίτσα, Κ. Κατσαφάδο, Ν. Μανωλάκο, Π. Μελά και Χρ. Μπουτσικάκη) την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμοι κυρία και κύριοι βουλευτές,

Με το σχετικό έγγραφό μου στις 7.10.2020, σάς διαβίβασα το ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου αναφορικά με την κάθετη αντίθεση του Δήμου μας στη δημιουργία βιομηχανικής περιοχής ιχθυοτροφείων (ΠΟΑΥ) στο νησί μας, για την οποία επίκειται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Με το εδάφιο 7 του εν λόγω Ψηφίσματος, το Δ.Σ. σάς έχει καλέσει να στηρίξετε δημοσίως το Ψήφισμα, να συνταχθείτε στον αγώνα μας και να υπερασπιστείτε με κάθε δυνατό τρόπο τον Πόρο απέναντι στην απειλή επιβίωσης που αντιμετωπίζει.

Σήμερα, έναν και πλέον μήνα μετά την ανωτέρω επιστολή, ο Δήμος μας δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην επιστολή και καμία ρητή δήλωση συνυπογραφής του Ψηφίσματος. Οι μόνες ενέργειες τις οποίες πληροφορηθήκαμε σχετικά με το θέμα, ήταν η υποβολή αναφορών στη Βουλή από τους κ. Θ. Δρίτσα και Ν. Μανωλάκο, για τις οποίες τους ευχαριστούμε. Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει είναι μέρα που φέρνει πιο κοντά την υπογραφή του Π.Δ. και πλέον δεν υπάρχει χρόνος περαιτέρω καθυστέρησης. Παράλληλα, ασκείται σε εμένα και στα μέλη της δημοτικής μου αρχής έντονη πίεση από την κοινή γνώμη του Πόρου -τους ψηφοφόρους σας- προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε ποιοι βουλευτές στηρίζουν την θέση του Δήμου και με ποιο τρόπο.

Κατόπιν των ανωτέρω, θέλω να σας παρακαλέσω, εφόσον ταυτίζεστε με τη θέση του Δήμου και συνυπογράφετε τα εύλογα αιτήματά μας που καταγράφονται στο Ψήφισμα, να το γνωστοποιήσετε ρητά στον Δήμο μας με επιστολή σας εντός της τρέχουσας βδομάδας, καθώς πρέπει πλέον να ενημερώσουμε σχετικά με Δελτίο Τύπου τους δημότες μας (το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης βδομάδας) και εν συνεχεία να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για τη διάσωση του νησιού μας.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Πόρου
Γιάννης Δημητριάδης»

Π.Ο.Α.Υ. ΠΟΡΟΥ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας την αντίθεση του Δήμου Πόρου στην θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων (Π.Ο.Α.Υ.) στο νησί. Συγκεκριμένα, ενώ από τα τέλη Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη, ο Υπουργός τον παρέπεμψε τελικά στον αρμόδιο Υφυπουργό Χωροταξίας κ. Δ. Οικονόμου. Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη που διενεργήθηκε στις 13.11.2020, δεν εμφανίστηκε ο Υφυπουργός, αλλά τρεις συνεργάτιδές του, οι οποίες βέβαια δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ακούσουν και να συζητήσουν την θέση του Δήμου Πόρου για ματαίωση των σχετικών σχεδίων.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση είχε επιφυλάξει μια μέρα νωρίτερα η ηγεσία του ΥΠ.Π.ΕΝ. και στον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ι. Τριανταφυλλάκη, ο οποίος είχε επίσης ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα της Π.Ο.Α.Υ. της περιοχής του. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Ξηρομέρου, ο Υφυπουργός αποδεικνύεται όχι μόνον αγενής και προσβλητικός αλλά και «κωλυόμενος για τον χειρισμό του εν λόγω θέματος», αφού …τυχαίνει να είναι και εκ των ιδιωτών μελετητών της Π.Ο.Α.Υ. Ξηρομέρου-Εχινάδων! (βλ. το σχετικό ΔΤ: dimosxiromerou.gr/120-anakoinoseis-epitropis-agona/3049-deltio-typou-tis- epitropis-agona13112020 )

Όμως και στη Μελέτη για την Π.Ο.Α.Υ. του Πόρου, αναφέρεται μεταξύ των υπεύθυνων σύνταξης ο …Δημήτριος Οικονόμου, δρ. Πολεοδόμος και Χωροτάκτης, καθηγητής Παν. Θεσσαλίας! Ρωτάμε λοιπόν δημοσίως, αφού δεν μπορέσαμε να ρωτήσουμε κατά πρόσωπο τον ίδιο τον κ. Οικονόμου ή τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη: πρόκειται για συνωνυμία, ή στα αλήθεια ο κ. Υφυπουργός μεθοδεύει από την σημερινή του θέση, παρά την προφανή σύγκρουση συμφέροντος, την θεσμοθέτηση Μελετών τις οποίες έχει συντάξει (και) ο ίδιος ως ιδιώτης μελετητής;

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΘΕΣΜΟΘΕTHΣΗ ΠΟΑΥ ΠΟΡΟΥ

Διαβάστε τις πλήρεις Μελέτες για την δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο, καθώς και τον σχετικό επίσημο Χάρτη. Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για την αποτροπή του συγκεκριμένου εγκλήματος του κεντρικού Κράτους κατά του νησιού του Πόρου, αναζητείστε διαφορετικές δημοσιεύσεις στην ίδια ενότητα.

• Τεχνική Έκθεση

• Σχέδιο κανονισμού λειτουργίας

• Μελέτη Βιωσιμότητας - Σκοπιμότητας

• Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

• Χάρτης

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΡΟ: ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΑΙ Η ΠΟΑΥ

Στην τελική ευθεία τίθεται η δημιουργία βιομηχανικής Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Πόρο, καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος διαβίβασε στον Δήμο τη σχετική περιβαλλοντική Μελέτη (ΣΜΠΕ). Οι ΠΟΑΥ αποτελούν περιοχές συγκέντρωσης και αποκλειστικής δραστηριοποίησης ιχθυοτροφείων, οι οποίες καταλαμβάνουν τεράστιες θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις και διοικούνται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς καμία εμπλοκή του Κράτους. Πρόκειται δηλαδή για ένα ακραίο μοντέλο ιδιωτικοποίησης δημόσιου χώρου και βίαιης επιβολής αναπτυξιακών κατευθύνσεων σε σύγκρουση με τις επιθυμίες και επιλογές των τοπικών κοινωνιών.

Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί τη βασική κατεύθυνση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο θεσμοθετήθηκε σκανδαλωδώς το 2011 νομιμοποιώντας όλα τα ιχθυοτροφεία της χώρας (τα οποία έως τότε αδειοδοτούνταν παράνομα) και προβλέποντας την υπερ- συγκέντρωσή τους στις ίδιες περιοχές. Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία και ο πολλαπλασιασμός των ιχθυοτροφείων στον Πόρο τις τελευταίες δεκαετίες βασίστηκαν σε ένα ιστορικό παραβατικότητας, περιβαλλοντικής υποβάθμισης και εξαπάτησης της κοινωνίας. Συνεχίζοντας την ίδια εξαπάτηση, η εταιρία ΔΙΑΣ (πλέον ΣΕΛΟΝΤΑ) στις αρχές του 2015 προχώρησε στη σύσταση του φορέα διαχείρισης της ΠΟΑΥ και στην έναρξη διαδικασίας ίδρυσής της, αθετώντας τη δέσμευσή της προς τον Δήμο για πλήρη αποχώρησή της από τον Πόρο έως το τέλος του 2015.

Οι όροι λειτουργίας της ΠΟΑΥ, για την ίδρυση της οποίας εκκρεμεί πλέον μόνο η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπουν καταρχήν τη δέσμευση όλου του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου από τη Βαγιωνιά έως τον Βιολογικό Καθαρισμό σε απόσταση 1χλμ -εκατέρωθεν- από την ακτή, ο οποίος αντιστοιχεί σε πάνω από 6.000 στρέμματα στη στεριά (χονδρικά το 1/4 του νησιού) και σε 2.690 στη θάλασσα (από 95 σήμερα). Στον θαλάσσιο χώρο θα εγκατασταθούν νέα ιχθυοτροφεία, με ετήσια παραγωγή 8.831 τόνους (από 1.147 σήμερα) και στη στεριά θα κατασκευαστούν ιχθυογεννητικοί σταθμοί, μονάδες συσκευασίας και μεταποίησης, πλυντήρια διχτυών, δρόμοι, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.ά., για τα οποία θα παραχωρηθούν εκτάσεις δάσους, αιγιαλού και παραλίας. Σε όλη την ανωτέρω περιοχή κατοχυρώνεται η αποκλειστική χρήση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας με αποκλεισμό κάθε άλλης χρήσης (κότερα, αλιεία, κατοικία κ.τ.λ.), ενώ σε 5 χρόνια ο φορέας διαχείρισης (δηλαδή η εταιρία) θα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα παραπάνω μεγέθη και να δημιουργήσει περισσότερες ΠΟΑΥ. Ο φορέας είναι επίσης αποκλειστικά αρμόδιος για τον έλεγχο του περιβάλλοντος και για την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων στις δραστηριοποιούμενες εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (δηλαδή στον εαυτό του).

Σύμφωνα με τη Μελέτη, από την αρχική λειτουργία της ΠΟΑΥ θα απορρίπτονται καθημερινά στη θάλασσα 14,8 τόνοι περιττωμάτων (τα οποία αντιστοιχούν σε μία πόλη 33.500 κατοίκων), υπολείμματα τροφής, φαρμακευτικές ουσίες όπως φορμόλη, απόβλητα χερσαίων εγκαταστάσεων κ.ά. Η Μελέτη δεν εντοπίζει αντενδείξεις για την εφαρμογή του προβλεπόμενου τερατουργήματος, επικαλούμενη την κατοχυρωμένη από το Χωροταξικό πρωτοκαθεδρία της ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή, και καθορίζει ότι η απασχόληση του τοπικού πληθυσμού θα στραφεί από τους τομείς του τουρισμού και της αλιείας σε εκείνον της ιχθυοκαλλιέργειας και η τουριστική δραστηριότητα στο μοντέλο του «ιχθυοκαλλιεργητικού τουρισμού». Τέλος, η Μελέτη δεν κάνει καμία αναφορά στον κομβικό ρόλο του Πόρου στον θαλάσσιο τουρισμό, στη δέσμευση της εταιρίας για αποχώρηση από το νησί, στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, στις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κ.τ.λ.

Με βάση όλα τα ανωτέρω, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου, με την υπ’ αριθμ. 121/2.10.2020 Απόφασή του, ενέκρινε ομόφωνα Ψήφισμα, το οποίο απέστειλε στην Κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και στις αρμόδιες Υπηρεσίες και το οποίο συνοπτικά αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Ο σχεδιασμός για δημιουργία ΠΟΑΥ στον Πόρο απορρίπτεται συνολικά α) ως απολύτως ανεπιθύμητος και απειλητικός για την επιβίωση της τοπικής κοινωνίας, β) ως μεθόδευση αποικιοκρατικού τύπου που προσβάλει τη λογική και την ελεύθερη βούληση των κατοίκων και γ) ως ακραία απειλή κατά του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.
2. Τυχόν δημιουργία της ΠΟΑΥ θα αποτελέσει casus belli κατά της κοινωνίας και του Δήμου και θα προκαλέσει δυναμικές κινητοποιήσεις και αντίσταση, ενώ κάθε σχετική επένδυση στο νησί μας χαρακτηρίζεται ως απολύτως ανεπιθύμητη.
3. Ο Δήμος καλεί την Πολιτεία να λάβει υπόψη της τις κυρίαρχες επιλογές της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζονται σταθερά με τις Αποφάσεις του Δ.Σ., και να αναστείλει την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, ενώ οι βουλευτές της περιοχής μας και η Περιφέρεια Αττικής καλούνται να στηρίξουν δημοσίως το παρόν Ψήφισμα.
4. Η εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας που δραστηριοποιείται στον Πόρο καλείται να τηρήσει τον λόγο της για πλήρη αποχώρησή της από το νησί μας.
5. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες και Υπουργεία καλούνται να γνωμοδοτήσουν αρνητικά επί κάθε διαδικασίας που αφορά στη δημιουργία ΠΟΑΥ στον Πόρο.
6. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας.

Sign In