ΝΕΑ & ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων και του γηπέδου του Κ.Ε. Πόρος συζητείται την Τρίτη 21.3.2023 στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 17:00 στο κτήριο Συγγρού, με μοναδικό θέμα τον καθορισμό ενεργειών του Δήμου για την εξασφάλιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Στην συνεδρίαση, η οποία θα μεταδοθεί και ζωντανά από την σελίδα του Δήμου στο facebook «Δήμος Πόρου – Ζωντανές Συνδέσεις», καλούνται να παραβρεθούν όλοι οι εκπρόσωποι αθλητικών Σωματείων του Πόρου, καθώς και κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για τον αθλητισμό στο νησί.

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Δημητριάδη που θα τεθεί προς ψήφιση:

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Πόρου είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα -και πιθανότατα ο μοναδικός του πληθυσμιακού του μεγέθους- που δεν διαθέτει ούτε μία δημοτική αθλητική εγκατάσταση. Βασική αιτία για αυτό είναι το γεγονός ότι η Πολιτεία και ο Δήμος έχουν συνομολογήσει άτυπα εδώ και περίπου 50 χρόνια ότι οι κάτοικοι του νησιού θα χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «Κ.Ε. Πόρος» (γήπεδο ποδοσφαίρου και υποδομές αγωνισμάτων στίβου). Έτσι, οι εν λόγω εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του Στρατοπέδου, σε χώρο που αρχικά φέρεται να είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Πόρου στο Πολεμικό Ναυτικό, δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν δύο φορές με σημαντικά κρατικά κονδύλια (1985, 2005) με προφανή σκοπιμότητα να εξυπηρετούν πρωτίστως τους κατοίκους του νησιού και δευτερευόντως τις ανάγκες του Στρατοπέδου. Μάλιστα, η δημιουργία τους αποτέλεσε την αιτία για τη μη-υλοποίησή από τον Δήμο Πόρου του Βασιλικού Διατάγματος 106/1972 (ΦΕΚ 29/Α), το οποίο προέβλεπε την κατασκευή δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου στις προσχώσεις της γειτονικής περιοχής του Αγ. Στεφάνου.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το γήπεδο και οι λοιπές αθλητικές εγκαταστάσεις του Κ.Ε. Πόρος έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, έχοντας υποστεί σημαντικές ζημιές εξαιτίας κατασκευαστικών αστοχιών (μη-απορροή ομβρίων) και ελλιπούς συντήρησης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί συνέπεια της έλλειψης καθορισμένου πλαισίου για τη διάθεση των εγκαταστάσεων στην τοπική κοινωνία, αφού: α) το Π.Ν. δεν επιθυμεί ή/και δεν δύναται να διενεργεί τις αναγκαίες δαπάνες συντήρησης και αποκατάστασής τους, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για αθλητικούς λόγους και β) ο Δήμος δεν επιτρέπεται να κάνει δαπάνες για χώρους που ούτε είναι δικοί του ούτε του έχουν παραχωρηθεί. Επιπλέον, ανεξάρτητα από την κακή κατάστασή τους, η μη-παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων στον Δήμο αποτελεί και αυτοτελώς σημαντική εκκρεμότητα που επί δεκαετίες δεν έχει ρυθμισθεί, με συνέπεια η είσοδος πολιτών και η δραστηριοποίηση αθλητικών Σωματείων στον χώρο όλα αυτά τα χρόνια να λαμβάνει χώρα υπό μορφή περιστασιακής άδειας εισόδου/χρήσης στα Σωματεία από την Διοίκηση του Στρατοπέδου (και τελευταία από το ΓΕΕΘΑ).

Διαπιστώνοντας -με έκπληξη- τα δεδομένα αυτά τα οποία δεν ήταν ευρέως γνωστά στην πραγματική τους έκταση, η σημερινή δημοτική αρχή, από το 2014 που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ξεκίνησε συστηματική προσπάθεια για την επίλυση του θέματος, επιδιώκοντας να αναλάβει επισήμως ο Δήμος τη χρήση των χώρων, ώστε αφενός να μπορεί εφεξής να διενεργεί νόμιμα τη διαχείριση και αποκατάστασή τους και αφετέρου να εξασφαλίσει οριστικά αθλητικές εγκαταστάσεις για τους κατοίκους του. Μέσω των ενεργειών που ξεκίνησαν το 2015, έχει αποκαλυφθεί για πρώτη φορά το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση και έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η λύση του. Η λύση αυτή είναι η επίσημη παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων στον Δήμο, πράγμα που μπορεί να γίνει νόμιμα και έγκυρα μόνο με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης. Ωστόσο, επειδή το Στρατόπεδο έχει χαρακτηρισθεί από το 1956 ως «Ναυτικό Οχυρό» (Π.Δ. 10.12.1956, ΦΕΚ 295/Α), τυπικά απαγορεύεται η μόνιμη χρήση του από πολίτες και τρίτους φορείς. Έτσι, για να υπογραφεί Π.Σ., θα πρέπει προηγουμένως να τροποποιηθούν τα όρια του Ναυτικού Οχυρού και να αποχαρακτηρισθεί όλη η πτέρυγα του στρατοπέδου που βρίσκεται ανατολικά της λεωφόρου Παπαδοπούλου. Το δεδομένο αυτό έχει γνωστοποιηθεί προφορικά στον Δήμο από διάφορα αρμόδια στελέχη του Π.Ν. τα τελευταία χρόνια, ωστόσο την ίδια στιγμή άλλα αρμόδια στελέχη το αγνοούσαν ή ισχυρίζονταν ότι δεν ισχύει. Η δημοτική αρχή έχει κάνει συστηματικές προσπάθειες να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, οι οποίες πριν λίγες βδομάδες απέδωσαν καρπούς, αφού ο Υπουργός ΠΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε το δεδομένο αυτό εγγράφως με τον πλέον επίσημο τρόπο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σε συνέχεια του από 15.12.2022 Ψηφίσματος του Δ.Σ. Πόρου (Απόφαση 108/15.12.2022 – βλ. και κατωτέρω). Ειδικότερα, απαντώντας στον κ. Βελόπουλο, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «δεν υφίσταται νομικό έρεισμα για την οιαδήποτε διαχείριση του ακινήτου, πλην από εκείνη της χρήσης του ως Ναυτικού Οχυρού… ως εκ τούτου το ΠΝ… δεν νομιμοποιείται στη σύναψη κανενός είδους συμφωνίας παραχώρησης χρήσης σε τρίτους…» (αρ. πρωτ. Φ900α//3812/18787/21.2.2023).

Από τη μεριά της, η στρατιωτική ηγεσία του Π.Ν. την περίοδο έως το 2017 ήταν θετική στη διευθέτηση του θέματος, ωστόσο η ηγεσία των τελευταίων χρόνων έκανε στροφή, δηλώνοντας πλέον στον Δήμο ότι οι επίμαχοι χώροι είναι αναγκαίοι στο Π.Ν. για επιχειρησιακούς λόγους και ότι για τον λόγο αυτό δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει στη μείωση των ορίων του Ναυτικού Οχυρού. Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι χρήσεις που κάνει το Π.Ν. στο επίμαχο ανατολικό τμήμα του Ναυτικού Οχυρού είναι οι εξής: α) χρήση του γηπέδου 3-4 φορές τον χρόνο στην ορκωμοσία ναυτών και στην προετοιμασία της και β) χρήση από παραθεριστές απόστρατους ή εν ενεργεία αξιωματικούς του Π.Ν. και τις οικογένειές τους οι οποίοι παραθερίζουν στο Κ.Ε. Πόρος την θερινή περίοδο (δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 50 ατόμων).

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση ορίων ή ακόμα και η κατάργηση Ναυτικού Οχυρού αποτελεί διαδικασία που έχει συντελεστεί σε αρκετές περιπτώσεις άλλων Στρατοπέδων (Σαλαμίνα, Αίγινα, Κέρκυρα κ.ά.), ενώ έχει συντελεστεί το 2005 και για το ίδιο το Κ.Ε. Πόρος (Π.Δ. 15/2005, ΦΕΚ 13/Α), προκειμένου να μικρύνουν τα όρια του Ν.Ο. από τη μεριά του λιμανιού και της Πέρλιας, αλλά δυστυχώς όχι και από την μεριά του γηπέδου (έως τότε ο χερσαίος χώρος του Δυτικού Λιμένα του Πόρου και όλος ο θαλάσσιος χώρος έως τον Άσπρο Γάτο εντασσόταν στο Ν.Ο.). Αλλά και η διαδικασία παραχώρησης χρήσης σε Δήμους έχει συντελεστεί πρόσφατα και σε περιπτώσεις άλλων Στρατοπέδων (Δήμοι Παύλου Μελά, Καρδίτσας, Χανίων, Κατερίνης – ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες). Δηλαδή, τα αναγκαία βήματα για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο Πόρου είναι απολύτως εφικτά και η υλοποίησή τους εξαρτάται αποκλειστικά και απολύτως από τη βούληση της κεντρικής πολιτικής Διοίκησης (Κυβέρνηση).

Κατά τα οχτώ τελευταία χρόνια, η σημερινή δημοτική αρχή, σύμφωνα με τις ξεκάθαρες προγραμματικές της δεσμεύσεις για το θέμα το 2010, το 2014 και το 2019, επεδίωξε να έρθει σε συμφωνία για τα παραπάνω με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του Π.Ν., καθώς και με την Κυβέρνηση, επιδιώκοντας να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση μια πρόταση που ήδη θα είχε τύχει της αποδοχής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Ωστόσο, παρά τα θετικά βήματα που έγιναν τα πρώτα χρόνια της προσπάθειας και παρά τις ενθαρρυντικές «διαβεβαιώσεις» των τελευταίων χρόνων από αρκετά αρμόδια πρόσωπα, η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, ενώ η μεσολάβηση της Περιφέρειας Αττικής το τελευταίο ενάμισι έτος δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Για τους λόγους αυτούς, και καθώς για πρώτη φορά έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα ποιο πρέπει να είναι το αίτημα του Δήμου, κρίνεται πλέον σκόπιμο η διαδικασία να γίνει αντίστροφα, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει την Απόφαση που θα εκφράζει τη θέση του και έτσι η δημοτική αρχή να συνεχίσει την προσπάθειά της, έχοντας αδιαπραγμάτευτη εντολή από το Δ.Σ. για το τι ακριβώς αξιώνει η τοπική κοινωνία από την Πολιτεία. Επιπλέον, όσοι φορείς και πολίτες ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το θέμα, θα πρέπει να γνωρίζουν ποια είναι η λύση του και να την απαιτούν από τους αιρετούς εκπροσώπους τους στην κεντρική Διοίκηση (βουλευτές, κόμματα). Η σχετική Απόφαση του Δ.Σ. θα αναφέρεται βέβαια στο σύνολο των σχέσεων Δήμου – Κ.Ε. Πόρος και θα περιλαμβάνει προβλέψεις για όλες τους τις πτυχές, όπως η χρήση του αμαξοστασίου, του λεμβαρχείου, το ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης, κυκλοφοριακά ζητήματα κ.ά. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την εξασφάλιση αθλητικών εγκαταστάσεων στην περίπτωση που το αίτημα για το γήπεδο του Κ.Ε. Πόρος δεν γίνει δεκτό.

Ακολούθως συνοψίζονται οι ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος για το θέμα από το 2015 έως σήμερα:

Στις 2.6.2015 ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης υπογράφει «Μνημόνιο Συνεργασίας» με τον τότε Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος, με το οποίο για πρώτη φορά καταγράφονται οι σχέσεις Δήμου και Στρατοπέδου. Το Μνημόνιο αυτό αποτελεί μια «συμφωνία κυρίων», χωρίς καμία νομική δέσμευση που θα έπρεπε να αποτελέσει βάση για την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης. Η μη-τήρηση ωστόσο των όρων του Μνημονίου από την πλευρά του Κ.Ε. Πόρος οδηγεί στην καταγγελία του από την δημοτική αρχή Πόρου στις 16.8.2016 (εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού κ. Κ. Γκιών).

• Την περίοδο 2015-2019 ο Δήμαρχος Πόρου πραγματοποιεί για το θέμα σειρά συναντήσεων στον Πόρο και στο Υπουργείο Εθν. Άμυνας, αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες, με τους αρμόδιους Υπουργούς και τους διαδοχικούς Α/ΓΕΝ και Ναυάρχους ΔΝΕ και αποστέλλει 6 επιστολές προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Π.Ν. και τη Διοίκηση του Στρατοπέδου. Ως επιστέγασμα των σχετικών συνεννοήσεων, το 2017 ο Γιάννης Δημητριάδης συντάσσει σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου στον Δήμο, με το περιεχόμενο της οποίας συμφωνεί η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Το αντικείμενο της Π.Σ. ήταν το ακόλουθο:
«Άρθρο 1 - Αντικείμενο και σκοπός της Σύμβασης:
α)
Αντικείμενο της παρούσας είναι η διάθεση – παραχώρηση χρήσης χώρων του Στρατοπέδου «Κ.Ε. Πόρος» (Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος) από το ΤΕΘΑ στον Δήμο Πόρου και ο καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων της διάθεσης αυτής.
β) Σκοπός της σύμβασης είναι η αξιοποίηση από τον Δήμο Πόρου των ως άνω χώρων του Στρατοπέδου, οι οποίοι επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό, μέσω της διάθεσής τους στους πολίτες και σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και λοιπούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον Πόρο και εκτελούν κοινωνικό έργο και της άσκησης δράσεων που αφορούν στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και η εξυπηρέτηση σκοπών κοινής ωφέλειας αρμοδιότητας του Δήμου.
Άρθρο 2 - Διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων:
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί αποκλειστικά στον Δήμο Πόρου την χρήση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο τμήμα του στρατοπέδου ανατολικά της δημοτικής οδού και ειδικότερα: το γήπεδο ποδοσφαίρου, την κερκίδα, τις διαδρομές στίβου, τα γήπεδα μπάσκετ, τένις και beach volley, τις υποδομές λοιπών αγωνισμάτων στίβου, τα τμήματα επί των οποίων είναι εγκατεστημένα τα αποδυτήρια και το ιατρείο, καθώς και την χρήση όλου του περιβάλλοντος χώρου που αποτυπώνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα και όλων των εντός αυτού υποδομών.
β) Η διαχείριση των ως άνω εγκαταστάσεων, η διάθεσή τους στους πολίτες και αθλητικούς φορείς και ο προγραμματισμός αθλητικών διοργανώσεων θα ασκούνται αποκλειστικά από τον Δήμο Πόρου.
γ) Το Πολεμικό Ναυτικό δικαιούται να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων όποτε το ζητήσει μόνο για διεξαγωγή παρελάσεων ή αγώνων, ενώ η χρήση των εγκαταστάσεων από εν ενεργεία ή απόστρατους αξιωματικούς θα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται για τους πολίτες.
δ) Για την αποκατάσταση των ανωτέρω χώρων, οι οποίοι παραδίδονται σε κατάσταση που χρήζει άμεσων σχετικών παρεμβάσεων, ο Δήμος θα ενεργήσει για την υπογραφή τριμερούς επί μέρους προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα προβλέπει την σύνταξη σχετικής Μελέτης και την εκτέλεση αντίστοιχων έργων με την χρηματοδότηση της τελευταίας.
ε) Ο Δήμος υποχρεούται να φροντίσει για την περίφραξη όλου του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να οριοθετείται σε σχέση με τον χώρο του οποίου η χρήση παραμένει στο Κ.Ε. Πόρος και για την λειτουργία της/των εισόδου/ων – εξόδου/ων του με αποκλειστική δική του ευθύνη.
στ) Διάρκεια παραχώρησης: Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης των ανωτέρω εγκαταστάσεων έχει διάρκεια πενήντα ετών και μπορεί να αρθεί νωρίτερα μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Άρθρο 3 - Διάθεση ισόγειου χώρου και περιβάλλοντος χώρου «Κτηρίου Α»
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί αποκλειστικά στον Δήμο Πόρου την χρήση όλου του ισογείου επιπέδου του «Κτηρίου Α», καθώς και του προαύλιου χώρου, που βρίσκονται στο τμήμα του στρατοπέδου δυτικά της δημοτικής οδού, σύμφωνα με τα όρια της διάθεσης που είχε λάβει χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 2000 για την προσωρινή στέγαση του Γυμνασίου Πόρου.
β) Η διαχείριση των ως άνω εγκαταστάσεων θα ασκείται αποκλειστικά από τον Δήμο Πόρου, ο οποίος θα τις παραχωρεί σε Σωματεία που εδρεύουν στον Δήμο και δραστηριοποιούνται στους τομείς του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. εγκατάσταση γυμναστηρίου αθλητικών Σωματείων, λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Α.Μ.Ε.Α κ.α.) αλλά και θα στεγάζει δικές του υπηρεσιακές μονάδες που εμπίπτουν στους ίδιους τομείς (π.χ. Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Φιλαρμονική, Γραφείο Αθλητισμού). Επίσης, ο Δήμος υποχρεούται να παραχωρήσει στην ΕΑΑΝ τις αίθουσες στις οποίες ήδη στεγάζει τα γραφεία του τοπικού παραρτήματός της.
γ) Η χρήση του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο θα γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες και το πρόγραμμα που θα διέπει την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του προηγούμενου άρθρου.
δ) Κατόπιν ειδικής άδειας από την διοίκηση του Στρατοπέδου, μπορεί να διατίθεται και ο υπόγειος χώρος εκδηλώσεων (Κ.Ψ.Μ.) ή εξωτερικοί χώροι του Στρατοπέδου για την παρουσίαση μεμονωμένων εκδηλώσεων.
ε) Ο Δήμος υποχρεούται να φροντίσει για την περίφραξη όλου του παραχωρούμενου ως άνω χώρου και για την λειτουργία διακριτής εισόδου – εξόδου προς την δημοτική οδό με αποκλειστική δική του ευθύνη (είσοδος πρ. Γυμνασίου), ώστε να οριοθετείται και να απομονώνεται σε σχέση με τον χώρο των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου. Αντίστοιχα, οφείλει να φροντίσει και για την εσωτερική αυτονόμηση του εσωτερικού παραχωρούμενου χώρου, ώστε να αποκλείεται η ελεύθερη πρόσβαση στα άνωθεν και κάτωθεν επίπεδα του κτηρίου.
στ) Διάρκεια παραχώρησης: Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης των ανωτέρω εγκαταστάσεων έχει διάρκεια πενήντα ετών και μπορεί να αρθεί νωρίτερα σε κάθε περίπτωση που θα το δηλώσει εγγράφως το ΤΕΘΑ.
Άρθρο 4 - Διάθεση λεμβαρχείου και παραχώρηση λέμβων
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί αποκλειστικά στον Δήμο Πόρου την χρήση του λεμβαρχείου του Στρατοπέδου, στο οποίο περιλαμβάνεται χερσαίος κτηριακός χώρος, καθώς και παραθαλάσσιος και θαλάσσιος χώρος δυτικά αυτού.
β) Η διαχείριση των ως άνω εγκαταστάσεων θα ασκείται αποκλειστικά από τον Δήμο Πόρου, και στο πλαίσιο αυτής ο Δήμος θα παραχωρήσει την χρήση τους στο Ναυτικό Όμιλο Πόρου Τροιζηνίας.
γ) Οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν θα περιφραχθούν και η είσοδος – έξοδος σε αυτές θα γίνεται μέσω της κεντρικής βόρειας πύλης του στρατοπέδου.
δ) Το ΤΕΘΑ παραχωρεί κατά κυριότητα στον Δήμο Πόρου τις παλαιές κωπηλατικές λέμβους που υπάρχουν στο λεμβαρχείο, τις οποίες ο Δήμος θα παραχωρήσει ακολούθως στο Ναυτικό Όμιλο Πόρου Τροιζηνίας, με την υποχρέωση να τις συντηρήσει και να τις εκθέσει σε χώρο το λεμβαρχείου ή σε άλλο κατάλληλο χώρο του Δήμου ή του Στρατοπέδου, .
ε) Διάρκεια παραχώρησης: Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης των ανωτέρω εγκαταστάσεων και σκαφών έχει διάρκεια πενήντα ετών και μπορεί να αρθεί νωρίτερα μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Άρθρο 5 - Άδεια χρήσης χώρου αμαξοστασίου
α)
Το ΤΕΘΑ επιτρέπει στον Δήμο Πόρου την χρήση του ακάλυπτου χώρου στο τμήμα δυτικά της δημοτικής οδού και αμέσως δεξιά (βόρεια) της κεντρικής βορείας πύλης του Στρατοπέδου και του ελικοδρομίου αυτού, για την στάθμευση οχημάτων και λοιπού τροχήλατου εξοπλισμού του.
β) Η χρήση του εν λόγω χώρου για τον Δήμο Πόρου δεν επιτρέπεται κατά αποκλειστικότητα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό θα διατηρεί την παράλληλη χρήση και διαχείρισή του.
γ) Οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν θα περιφραχθούν και η είσοδος – έξοδος σε αυτές θα γίνεται μέσω της κεντρικής βόρειας πύλης του στρατοπέδου.
δ) Ουδεμία υποχρέωση έχει ο Δήμος Πόρου αναφορικά με την συντήρηση και τις υποδομές του εν λόγω χώρου και μοναδική του υποχρέωση είναι να τηρεί τις οδηγίες της Διοίκησης του Στρατοπέδου που αφορούν στην πρόσβαση και την ασφάλεια του χώρου, καθώς και στην στάθμευση των οχημάτων.
ε) Διάρκεια άδειας: Η ανωτέρω άδεια μπορεί να αρθεί σε κάθε περίπτωση που θα το δηλώσει εγγράφως το ΤΕΘΑ.
Άρθρο 6 - Παραχώρηση οικοπέδου για δημιουργία Νηπιαγωγείου
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί στον Δήμο Πόρου την χρήση οικοπέδου εμβαδού ενός στρέμματος στο τμήμα ανατολικά της δημοτικής οδού και νοτίως των αθλητικών εγκαταστάσεων και ανατολικώς του συγκροτήματος κατοικιών αξιωματικών, όπως αυτός φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, για την κατασκευή και λειτουργία κτηρίου Νηπιαγωγείων και προαυλίου χώρου.
β) Ο Δήμος υποχρεούται να περιφράξει όλο τον εν λόγω χώρο και να κατασκευάσει ανεξάρτητη είσοδο – έξοδο προς την περιφερειακή δημοτική οδό του Αγ. Στεφάνου νοτίως των εγκαταστάσεων.
γ) Διάρκεια παραχώρησης: Η παραχώρηση της αποκλειστικής χρήσης του ανωτέρω χώρου έχει διάρκεια πενήντα ετών και μπορεί να αρθεί νωρίτερα μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Άρθρο 7 - Παραχώρηση οικοπέδου για δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί αποκλειστικά στον Δήμο Πόρου την χρήση οικοπέδου εμβαδού περίπου μισού ενός στρέμματος στο τμήμα ανατολικά της δημοτικής οδού και νοτίως των αθλητικών εγκαταστάσεων και δυτικώς του συγκροτήματος κατοικιών αξιωματικών, και ειδικότερα στη γωνία του χώρου του Στρατοπέδου, όπως αυτός φαίνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα, για την κατασκευή κυκλοφοριακού κόμβου εξυπηρέτησης της κυκλοφορίας.
β) Ο Δήμος υποχρεούται να καθαιρέσει την υφιστάμενη περίφραξη και να κατασκευάσει νέα ίδιων τεχνικών χαρακτηριστικών περίφραξη στο νέο όριο μεταξύ του Στρατοπέδου και του κόμβου, ενώ θα πρέπει να δημιουργήσει τον κυκλοφοριακό κόμβο με βάση υποδείξεις συγκοινωνιολόγου, σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές, ώστε να εξυπηρετείται η κίνηση οχημάτων και πεζών.
γ) Η παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω οικοπέδου δεν υπόκειται στην ρήτρα άμεσης επιστροφής στο ΤΕΘΑ για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, η οποία διέπει τα υπόλοιπα άρθρα της παρούσας.
Άρθρο 8 - Παραχώρηση και διάθεση χώρων και υποδομών στις περιοχές/ παραλίες Μοναστηρίου και Μεγάλου Νεωρίου.
α)
Το ΤΕΘΑ παραχωρεί αποκλειστικά στον Δήμο Πόρου την χρήση όλων των εγκαταστάσεων και χώρων που βρίσκονται στην περιοχή και παραλία Μοναστηρίου.
β) Το ΤΕΘΑ παραχωρεί στον Δήμο Πόρου την χρήση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου που βρίσκεται στην περιοχή του Μεγάλου Νεωρίου πλησίον της θάλασσας.
γ) Στο πλαίσιο της παραχώρησης, ο Δήμος δύναται να ενεργήσει για την τακτοποίηση ή κατεδάφιση κάθε αυθαίρετης κατασκευής που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
ε) Διάρκεια παραχώρησης: Η παραχώρηση των ανωτέρω χώρων και εγκαταστάσεων έχει διάρκεια πενήντα ετών και μπορεί να αρθεί νωρίτερα μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας.
Άρθρο 9 - Άδεια για εκπόνηση Μελετών Μάστερ – Πλαν
Το ΤΕΘΑ επιτρέπει στον Δήμο Πόρου και παρέχει την άδεια χρήσης και επεξεργασίας των σχετικών τοπογραφικών, να εκπονήσει Μελέτες Μάστερ – Πλαν, οι οποίες θα αποτυπώνουν αντίστοιχες προτάσεις (i) για την πολεοδομική – αρχιτεκτονική εξέλιξη και αξιοποίηση όλων των χώρων του Στρατοπέδου από τον Δήμο μελλοντικά, σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του Στρατοπέδου και (ii) για την συνολική ανάπλαση του Καναλιού Σφαιρίας – Καλαυρίας (διαπλάτυνση, διαμόρφωση οχθών, αντικατάσταση γέφυρας με νέα υψηλής αισθητικής, διέλευση σκαφών, δημιουργία πεζογεφυρών, δημιουργία μπαστουνιού ανατολικά κ.ά.)…»
.
Ωστόσο, λίγο πριν την υπογραφή της Π.Σ. και καθώς έχουν επέλθει αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία του Π.Ν., η θέση του διαφοροποιείται και ο Δήμαρχος ενημερώνεται αιφνιδιαστικά από τον Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος ότι το Π.Ν. ανακαλεί την προφορική συμφωνία και δέχεται πλέον μόνο την υπογραφή νέου Μνημονίου. Στις 21.8.2017 πραγματοποιείται κρίσιμη συνάντηση στο ΥΠΕΘΑ με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Δημ. Βίτσα, στην οποία ο Δήμος εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο και από τον τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Γκιών.

• Την περίοδο 2019-2022, και καθώς είχαν προηγηθεί οι δημόσιες δεσμεύσεις του Γιάννη Δημητριάδη (βλ. προεκλογικό πρόγραμμα 2019) για τη συνέχιση της διεκδίκησης της παραχώρησης των χρήσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου, ο Δήμαρχος αποστέλλει 6 ακόμα επιστολές για το θέμα, εκ των οποίων οι δύο στους κυβερνητικούς βουλευτές Α’ Πειραιά και Νήσων (28.12.2021 και 12.5.2022) και πραγματοποιεί δύο συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου (17.3.2022 και 1.11.2022), μία συνάντηση στο ΓΕΝ με τον Αρχηγό (29.3.2022), μία συνάντηση στην Αθήνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής (15.9.2022), δύο συναντήσεις στον Πόρο με την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων και δύο συναντήσεις με τον Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος στον Πόρο.

• Από το 2021 πρωτοβουλία για το θέμα αναλαμβάνει και η Περιφέρεια Αττικής, επιδιώκοντας να πετύχει απευθείας συνεννόηση με το Π.Ν. Ωστόσο, όταν η πρωτοβουλία αυτή οδηγείται σε αδιέξοδο, η Περιφέρεια αδρανεί, προκαλώντας μάλιστα καθυστέρηση στην εξέλιξη των συνεννοήσεων που διενεργούσε ο Δήμος. Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Γ. Δημητριάδης με τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη στις 15.9.2022 στο γραφείο του τελευταίου, στο πλαίσιο της οποίας συμφώνησαν απόλυτα ότι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Π.Ν. αποτελεί προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε έργου από την Περιφέρεια και ο κ. Πατούλης δεσμεύτηκε ότι θα συνυπογράψει με τον Δήμαρχο επιστολή προς τον Α/ΓΕΝ, στην οποία θα καταγραφόταν η κοινή αυτή θέση. Ωστόσο, στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης καθυστέρησε για 2,5 μήνες να συνυπογράψει την επιστολή και έτσι ο Δήμαρχος Πόρου την υπέγραψε και την απέστειλε μόνος του στις 28.11.2022. Προβληματισμό, ωστόσο, προκαλεί μέρος του περιεχομένου του από 21.2.2023 απαντητικού εγγράφου του Υπουργού ΠΕΘΑ προς τον κ. Βελόπουλο (για το οποίο έγινε λόγος ανωτέρω), σύμφωνα με το οποίο η Περιφέρεια και το ΓΕΝ έχουν έρθει σε συνεννόηση για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των εγκαταστάσεων χωρίς αυτές να παραχωρηθούν στον Δήμο. Κάτι τέτοιο βέβαια (αν ισχύει), όχι μόνο δεν είναι γνωστό στον Δήμο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεννοήσεις μεταξύ Δημάρχου και Περιφερειάρχη, αλλά και βρίσκει κάθετα αντίθετο τον Δήμο μας.

• Με το από 15.12.2022 Ψήφισμα (Απόφαση 108/15.12.2022 – ΑΔΑ: 6ΧΖΚΩΞΝ-ΥΩ4), το οποίο απεστάλη σε όλους τους τοπικούς βουλευτές, στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, το Δημοτικό Συμβούλιο διαμήνυσε -μεταξύ άλλων- ότι: «Αξιώνει και απαιτεί από την Κεντρική Διοίκηση και από την εκάστοτε Κυβέρνηση την ισότιμη αντιμετώπιση των κατοίκων του Πόρου και την τήρηση των συνταγματικών επιταγών της ισότητας των πολιτών (ά. 4) και της μέριμνας για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών (ά. 101), οι οποίες καταπατούνται σφόδρα σε ό,τι αφορά την παροχή βασικών αγαθών… Εξασφάλιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων και ειδικότερα: Παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου του Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο με Προγραμματική Σύμβαση, προκειμένου ο τελευταίος να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη αποκατάστασης, συντήρησης και διαχείρισής τους, διαφορετικά αδειοδότηση και χρηματοδότηση της κατασκευής των προβλεπόμενων στο Β.Δ. 106/1972 (ΦΕΚ 29/Α) αθλητικών εγκαταστάσεων στον χώρο αιγιαλού στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου… Προσκαλεί τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές να συζητήσουν τα ανωτέρω θέματα σε ανοικτή συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. και τους πολίτες του Πόρου και να δεσμευτούν για τις ενέργειές τους και για τις ενέργειες της Κυβέρνησης…». Οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν στο ανωτέρω Ψήφισμα ήταν η Ελληνική Λύση, η οποία υπέβαλε ερώτηση στη Βουλή προς όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, καθώς και το Μέρα25 το οποίο κατέθεσε το Ψήφισμα ως αναφορά.

Στις πλέον χαρακτηριστικές επιστολές του για το θέμα προς τους αρμόδιους αποδέκτες, ο Δήμαρχος Πόρου αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

• Επιστολή προς τον Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος στις 29.9.2017 (αρ. πρωτ. 6347):
«Αξιότιμε κ. Διοικητά, Σε απάντηση της σχετικής (α) επιστολής σας, επισημαίνω τα ακόλουθα: Το Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων υπογράφηκε για πρώτη φορά στα μέσα του 2015, κατόπιν πρωτοβουλίας μας ως νέας δημοτικής αρχής, προκειμένου να καλυφθεί μία διαχρονική παράληψη. Ήταν η πρώτη φορά που για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ, η οποία λαμβάνει χώρα επί σειρά δεκαετιών και υπό διαφορετικές διοικήσεις τόσο του Δήμου όσο και του στρατοπέδου, καταγράφηκε σε κάποιο έγγραφο μία βάση συνεννόησης για τη συγκεκριμένη χρήση, γεγονός που από μόνο του συνιστά μία τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά την αποτύπωση των σχέσεων των δύο μερών και τους όρους υπό τους οποίους διενεργείται η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο του Μνημονίου καταγράφηκαν μεταξύ εμού και του τότε Διοικητή ορισμένες βάσεις συνεργασίας, οι οποίες, όπως ήταν ξεκάθαρο και είναι απολύτως σαφές με βάση την Ελληνική Νομοθεσία, δεν δεσμεύουν νομικά ούτε το Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ ούτε τον Δήμο μας, καθότι η υπογραφή του Μνημονίου εκ μέρους μας δεν βασιζόταν σε αντίστοιχες Αποφάσεις ειδικής εξουσιοδότησής μας από τα κατά Νόμο αρμόδια Όργανα. Ωστόσο (όπως συμβαίνει με όλα τα Μνημόνια Συνεργασίας, των οποίων άλλωστε αυτή ακριβώς είναι η διαφοροποίησή σε σχέση με τις Προγραμματικές Συμβάσεις) το Μνημόνιο που υπέγραψα με τον προκάτοχό σας αποτελεί μια πρώτη αποτύπωση, χωρίς τυπικό – δεσμευτικό χαρακτήρα, των όρων για μία ήδη υφιστάμενη συνεργασία και την εξακολούθησή της. Η αποτύπωση αυτή θα αποτελούσε τη βάση προκειμένου μελλοντικά η συνεργασία των δύο μερών να λάβει τυπικό και δεσμευτικό χαρακτήρα. Στην εξέλιξη των επόμενων μηνών και μέχρι την ανάληψη των δικών σας καθηκόντων, προέκυψαν οι ακόλουθες εξελίξεις: Αφενός το Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ δεν τηρούσε να αναγραφέντα στο Μνημόνιο σε ό,τι αφορά τις δικές του υποχρεώσεις (όπως άλλωστε είχε επισημάνει και ο Δήμος στο β΄ σχετικό έγγραφό του), ο δε Δήμος αδυνατούσε από τη μεριά του να τηρήσει τις πλέον σημαντικές από τις δικές του υποχρεώσεις, και ιδιαίτερα να προχωρήσει σε έγκριση χρηματοδοτήσεων και σε νόμιμες ενέργειες διαχείρισης του χώρου, καθότι για την έγκριση τέτοιων δράσεων απαιτούνταν Αποφάσεις αρμόδιων Συλλογικών Οργάνων και κυρίως μία Προγραμματική Σύμβαση, επί τη βάσει της οποίας θα μπορούσε να είναι επιλέξιμη οποιαδήποτε δαπάνη για την εκτέλεση έργων και εργασιών αναβάθμισης των χώρων. Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος μας το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε, όπως γνωρίζετε, με έμμεσους τρόπους για να διενεργήσει με δικά του μέσα εργασίες και δράσεις αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, οι οποίες οδήγησαν για πρώτη φορά στην αδειοδότηση του γηπέδου. Τέτοιες δράσεις ήταν η προσωπική δωρεά από εμένα -ως ιδιώτη- isobox για τη δημιουργία ιατρείου, η τοποθέτηση πλεγμάτων, περιφράξεων και άλλων μέσων ασφαλείας, η τοποθέτηση μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ. Οι δράσεις αυτές συντελέστηκαν για πρώτη φορά, γεγονός που επίσης συνιστά μοναδική πρόοδο σε ό,τι αφορά τη ανάληψη ευθυνών του Δήμου για τη συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ταυτόχρονα, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, σε διαδοχικές συναντήσεις μου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας κ. Δ. Βίτσα, με τον τέως Α/ΓΕΝ Ναύαρχο κ. Γ. Γιακουμάκη και με τον τέως Ναύαρχο ΔΝΕ κ. Αλ. Διακόπουλο, πήρα το «πράσινο φως» προκειμένου με τη συνδρομή της νομικής μου συμβούλου να συντάξω σχέδιο προτεινόμενης Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία θα μπορούσε να υπογραφθεί από τα δύο μέρη. Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ανωτέρω συνομιλητών μου, ενέταξα στο εν λόγω σχέδιο και ορισμένες επιπλέον (πέραν των αθλητικού χαρακτήρα) προς παραχώρηση χρήσεις, οι οποίες ήδη λαμβάνουν χώρα επί δεκαετίες, όπως την χρήση του αμαξοστασίου, καθώς και ορισμένες χρήσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν στο εξής στον Δήμο μας (όλες αμιγώς κοινωνικού χαρακτήρα) και τελικά διατήρησα στην τελική μορφή του σχεδίου μόνον όσες εγκρίθηκαν προφορικά από τον κ. Υπουργό και τον κ. Διακόπουλο (σε αντίστοιχες συναντήσεις που πραγματοποίησα με αμφότερους, εκ των οποίων στην δεύτερη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο σας στο Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ, ήσασταν παρών και εσείς). Έτσι, κατόπιν υπόδειξης των ανωτέρω συνομιλητών μου, λίγο πριν το Πάσχα του 2017 παρέδωσα ανεπίσημα (χωρίς διαβιβαστική επιστολή) το εν λόγω σχέδιο στο σημερινό Ναύαρχο ΔΝΕ κ. Π. Λυμπέρη, προκειμένου να το ελέγξει και να προχωρήσουμε στην οριστική διαμόρφωσή του, ώστε στη συνέχεια να λάβει επίσημη μορφή και να μπορεί να υποβληθεί επισήμως προς έγκριση στα αρμόδια Όργανα των φορέων που εκπροσωπούμε και τελικά να υπογραφεί αρμοδίως. Δεν παρέδωσα, δηλαδή, καμία επιστολή και κανένα άλλο επίσημο έγγραφο επί του οποίου θα μπορούσα εν δυνάμει να λάβω κάποια αρνητική απάντηση. Από τότε έως σήμερα, και καθώς κάθε καθυστέρηση στην υπογραφή της Π.Σ. μπορεί να στοιχίσει την απώλεια της ευκαιρίας διενέργειας σημαντικών έργων στο γήπεδο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής (η οποία έχει εκφράσει την σχετική πρόθεση), σε δύο τουλάχιστον επικοινωνίες μου με τον νυν Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη και σε ισάριθμες με τον Υπουργό κ Βίτσα, παρακάλεσα αμφότερους για την επίσπευση της διαδικασίας υπογραφής της. Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, με μεγάλη μου έκπληξη έλαβα από εσάς στις 16.8.2017 μία «επιστολή απάντησης» σε επιστολή που ποτέ εγώ δεν έχω στείλει, με την οποία ουσιαστικά ενημερώνομαι όλως αιφνιδιαστικά για την απόρριψη εκ μέρους σας του ως άνω σχεδίου Π.Σ. (το οποίο διαμόρφωσα με προτροπή και έγκριση του κ. Υπουργού και του τότε Ναυάρχου ΔΝΕ). Η συγκεκριμένη επιστολή σας μού προκαλεί μεγάλη έκπληξη και απορία, δεδομένης της αθέτησης της έως σήμερα τηρούμενης συνεννόησης, τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς την διαδικασία της. Απαντώντας στην επιστολή σας, είμαι υποχρεωμένος να σας εκφράσω καταρχήν το αίσθημα αιφνιδιασμού που αισθάνομαι, καθώς και το αίσθημα απογοήτευσης, για το γεγονός ότι επανερχόμαστε στην προ του 2014 κατάσταση παντελούς απουσίας κάθε ρύθμισης των σχέσεων Δήμου και Στρατοπέδου, αλλά και για το γεγονός ότι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία εκτέλεσης έργων στο γήπεδο. Η αλλαγή στάσης εκ μέρους του Π.Ν. είναι προφανώς απολύτως σεβαστή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρουσιάζεται ως απόρριψη κάποιας δικής μου μονομερούς πρότασης».

Επιστολή προς Διοικητή Κ.Ε. Πόρος στις 30.8.2021 (αρ. πρωτ. 5690):
«Αξιότιμε κ. Διοικητά, Σε συνέχεια των σχετ. (2) έως (5) εγγράφων, με το σχετ. (1) έγγραφό μου σάς είχα ενημερώσει ότι, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι χρήσεις που συντελούνται επί δεκαετίες από τον Δήμο, κατοίκους και τοπικούς φορείς του Πόρου στο γήπεδο και σε άλλους χώρους του Στρατοπέδου Κ.Ε., θα επεδίωκα να έρθω σε συνεννόηση με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Π.Ν. Μετά από τρία χρόνια και σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησής μας για το θέμα, θα ήθελα να επισημάνω και εγγράφως ότι η προσπάθεια αυτή, η οποία είναι συστηματική από μέρους μου, εξακολουθεί να παραμένει άκαρπη, με συνέπεια αφενός να έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης αναγκαίων έργων για την επισκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων και αφετέρου να είμαστε αμφότεροι (και κυρίως εσείς) εκτεθειμένοι για τις χρήσεις που συντελούνται. Για τους λόγους αυτούς, θα ήθελα να σας παρακαλέσω -στο βαθμό που είναι δυνατό από τις αρμοδιότητές σας- να απευθυνθείτε και εσείς στην ηγεσία σας, προκειμένου να αποσαφηνισθεί η στάση της επί του θέματος κατά τρόπο δεσμευτικό και συγκεκριμένο και να γνωστοποιηθεί στον Δήμο μας. Ο Δήμος μας, προφανώς εξακολουθεί να επιθυμεί την σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία και είναι η μοναδική νόμιμη οδός για τη διευθέτηση του θέματος, ώστε αφενός να κατοχυρωθούν όλες οι συντελούμενες χρήσεις και αφετέρου να του επιτρέπει να προβεί στην άντληση κονδυλίων για την επισκευή και τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Αν η ηγεσία του Π.Ν. είναι θετική απέναντι στην προοπτική αυτή, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην υπογραφή της Σύμβασης χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, ενώ, αν είναι αρνητική, αυτό θα πρέπει να γνωστοποιηθεί σαφώς, ώστε ο Δήμος μας να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική έναντι της Πολιτείας αναφορικά με τη διεκδίκηση του αυτονόητου δικαιώματος μιας κοινωνίας 4.000 κατοίκων να απολαμβάνει αθλητικές εγκαταστάσεις».

Επιστολή προς Αντιπεριφερειάρχη στις 5.10.2021 (αρ.. πρωτ. 6530):
«Αξιότιμη κ. Αντιπεριφερειάρχη, Σε συνέχεια σχετικών συζητήσεων μας και κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποίησα με το Διοικητή του Κ.Ε. Πόρος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το Π.Ν. εξέφρασε εγγράφως την πρόθεση να εκμισθώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο Πόρου. Δεδομένου ότι, όπως σας είχα ενημερώσει, ο Δήμος Πόρου είχε προτείνει στο Π.Ν. τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την οποία θα του παραχωρείτο η χρήση των εγκαταστάσεων, θα ήθελα να σας θέσω το ερώτημα αν η βούληση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, την οποία μου έχετε γνωρίσει, δύναται να υλοποιηθεί και στην περίπτωση που οι χώροι μισθωθούν στον Δήμο. Σε θετική περίπτωση, δε, ζητείται από το Π.Ν. να επισυναφθεί σχετική τεχνικοοικονομική Μελέτη στο προτεινόμενο συμφωνητικό μίσθωσης. Η θετική απάντησή σας στο ανωτέρω ερώτημα αποτελεί για εμάς προϋπόθεση για να αποδεχτούμε την πρόταση του Π.Ν., διαφορετικά θα πρέπει να επιμείνουμε στην αρχική μας πρόταση περί υπογραφής Π.Σ. ή να αναζητήσουμε άλλους τρόπους προκειμένου η κοινωνία μας να αποκτήσει για πρώτη φορά αθλητικές εγκαταστάσεις».

Επιστολή προς Διοικητή Κ.Ε. Πόρος στις 28.12.2021 (αρ. πρωτ. 8578):
««Αξιότιμε κ. Διοικητά, Σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων, λάβαμε την σχετ. 1 απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, με την οποία μας ενημερώνει ότι η Περιφέρεια δεν επιτρέπεται να χρηματοδοτεί έργα σε χώρους που έχουν μισθωθεί σε Δήμους, αλλά μπορεί να το κάνει μόνον εφόσον οι χώροι έχουν περιέλθει στην χρήση των Δήμων μέσω Προγραμματικής Σύμβασης. Δυστυχώς με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η θέση που διατυπώνει εδώ και πέντε χρόνια ο Δήμος μας (με την οποία έως τα μέσα του 2017 ταυτιζόταν και η Ηγεσία του Π.Ν. και του ΥΠ.ΕΘ.Α.), περί αναγκαιότητας υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Π.Ν. για την διάθεση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο, εφόσον βεβαίως το Π.Ν. έχει την πρόθεση να τις διαθέσει. Κατόπιν των παραπάνω, επανέρχομαι στο αίτημα για άμεση υπογραφή σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης και παρακαλώ εκ νέου να ενεργήσετε προκειμένου να έχω επί αυτού μια ξεκάθαρη απάντηση από μέρους του Π.Ν. Δική μου εκτίμηση είναι ότι για να υπογραφεί τέτοια Π.Σ. θα πρέπει καταρχήν το Ταμείο Εθνικού Στόλου να εγκρίνει τροποποίηση του χαρακτηρισμού του Ναυτικού Οχυρού του Κ.Ε. Πόρος, ώστε όλη η έκταση ανατολικά της οδού Μοναστηρίου να τεθεί εκτός των ορίων αυτού, και στη συνέχεια να διατεθεί στον Δήμο μας με Π.Σ. το μεγαλύτερο τμήμα της εν λόγω έκτασης».

Επιστολή προς κυβερνητικούς βουλευτές στις 12.5.2022 (αρ. πρωτ. 2868):
««Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, Όπως γνωρίζετε, ο Πόρος αποτελεί ένα νησί που τις τελευταίες δεκαετίες αδικείται κατάφωρα και συστηματικά από την Ελληνική Πολιτεία. Ειδικότερα: …2. Νεολαία - Αθλητισμός: Ο Δήμος Πόρου είναι πιθανότατα ο μοναδικός στη χώρα που δεν διαθέτει ούτε μια αθλητική εγκατάσταση. Αντιθέτως, υπάρχουν ρημάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί που ανήκουν στο Π.Ν., το οποίο τις χρησιμοποιεί ελάχιστα μόνο για τις ορκωμοσίες ναυτών, επιτρέποντας μεν ατύπως να εισέρχονται σε αυτές οι κάτοικοι του Πόρου, αλλά διαφωνώντας -μέχρι στιγμής- να παραχωρηθούν με Προγραμματική Σύμβαση στον Δήμο, ώστε ο τελευταίος να αναλάβει την αποκατάσταση, συντήρηση και διαχείρισή τους… Όπως είναι προφανές, οι κάτοικοι του Πόρου μόνο εξοργισμένοι μπορούν να νοιώθουν από την αντιμετώπιση της Πολιτείας, η οποία είναι η ίδια παρά τις εναλλαγές κυβερνήσεων, βουλευτών και περιφερειακών αρχών. Μέχρι σήμερα, δε, παρά τις εκκλήσεις μας δεν έχει υπάρξει από μέρους σας καμία καθοριστική ενέργεια για την αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων… Με την παρούσα επιστολή κάνω το χρέος μου να απαιτήσω την άμεση αντιμετώπισή τους και αναμένω και από εσάς να απευθύνετε στην Κυβέρνηση και στον κ. Πρωθυπουργό αντίστοιχο τελεσίγραφο και να το κάνετε δημόσια. Αναμένω αντίστοιχη πίεση με αυτή που σας ασκώ εγώ, η οποία με τη σειρά της είναι αντίστοιχη με εκείνη που ασκούν σε εμένα οι δημότες του Πόρου. Αναμένω να επιτελέσετε τον ρόλο σας ως αιρετοί εκπρόσωποι της κοινωνίας μας και να μείνετε στην ιστορία ως εκείνοι που έλυσαν τα ανωτέρω προβλήματα και όχι ως εκείνοι που τα επισφράγισαν».

Επιστολή προς τον ΑΓΕΝ στις 28.11.2022 (αρ. πρωτ. 7467):
««Αξιότιμε κ. Αρχηγέ, Σε συνέχεια της συνάντησής μας στις 29.3.2022, με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόθεση που εκφράσατε να ενεργήσετε για την παραχώρηση της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου Κ.Ε. Πόρος στον Δήμο και να παρακαλέσω θερμά για την επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, ώστε η Περιφέρεια Αττικής να μπορέσει να προχωρήσει τις διαδικασίες μελέτης και χρηματοδότησης του έργου αναβάθμισης των εγκαταστάσεων. Προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αυτές -και κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη- θα παρακαλούσα να επιβεβαιώσετε την πρόθεση υπογραφής της αναγκαίας Προγραμματικής Σύμβασης και σε θετική περίπτωση να επιτρέψετε την άμεση συνεργασία μεταξύ των νομικών Υπηρεσιών σας και εκείνων του Δήμου προκειμένου να προχωρήσει η επεξεργασία του κειμένου. Τέλος, εκ μέρους και του κ. Περιφερειάρχη, θα ήθελα να επισημάνω ότι η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων στον Δήμο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση χρημάτων από πλευράς Περιφέρειας και για την πρόοδο του κοινού μας στόχου».

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, εισηγούμαι όπως το Δημοτικό Συμβούλιο με Απόφασή του, κατά τεκμήριο αρμοδιότητας, σύμφωνα με την παρ. 1 του ά. 65 του Ν. 3852/2010, αιτηθεί στην Κυβέρνηση:

Α. Την τροποποίηση των ορίων του Ναυτικού Οχυρού Κ.Ε. Πόρος, ώστε όλη η πτέρυγα που βρίσκεται ανατολικά της λεωφόρου Παπαδοπούλου να τεθεί εκτός των ορίων του.

Β. Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ή τυχόν άλλο φορέα που θα υποδειχθεί ως αρμόδιος) με διάρκεια ισχύος 99 έτη και με το εξής περιεχόμενο:
1. Παραχώρηση της χρήσης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ευρύτερης ανατολικής έκτασης του Στρατοπέδου πλην του κτηρίου κατοικιών και της πλαζ. Για την εν λόγω έκταση, η οποία θα περιέλθει στη διαχείριση του Δήμου, ο Δήμος θα νομιμοποιείται να εξασφαλίσει Μελέτες και χρηματοδότηση για τη δημιουργία ή/και αποκατάσταση των ακόλουθων εγκαταστάσεων (κατά σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με την επάρκεια του χώρου): α) του γηπέδου ποδοσφαίρου, β) της κερκίδας και των αποδυτηρίων του, γ) κλειστού γηπέδου μπάσκετ/βόλεϊ, δ) ταρτάν στίβου ε) ανοικτού γηπέδου μπάσκετ/βόλεϊ, στ) γηπέδου τένις, ζ) εγκαταστάσεων λοιπών αθλημάτων στίβου.
2. Απόδοση σε κοινή χρήση του νοτιοδυτικού άκρου της ανωτέρω έκτασης για δημιουργία κυκλοφοριακού κόμβου (διασταύρωση λεωφ. Παπαδοπούλου με οδό Άστιγγος).
3. Παραχώρηση της χρήσης του λεμβαρχείου στη δυτική πτέρυγα (εφόσον είναι νομικά εφικτό).
4. Άδεια χρήσης χώρου αμαξοστασίου στη δυτική πτέρυγα.
5. Παραχώρηση χρήσης χώρων και υποδομών στις παραλίες Μοναστηρίου και Μεγ. Νεωρίου και της δεξαμενής νερού στην περιοχή «Βρυσούλα».
6. Άδεια για εκπόνηση Μελέτης «masterplan» για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής του Καναλιού, με αντικείμενο την ανακατασκευή της γέφυρας οχημάτων ώστε να είναι δυνατή η διέλευση μικρών σκαφών από κάτω της, κυκλοφοριακές διευθετήσεις και δημιουργία πεζογέφυρας.
7. Ο Δήμος Πόρου, ως οικονομικό αντιστάθμισμα για τις ανωτέρω παροχές, θα διατηρεί το ετήσιο το τέλος ύδρευσης του Στρατοπέδου στο 75% της Α’ κλίμακας του τέλους οικιακού τιμολογίου για τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 6.660 κυβικά και στην τιμή της Β’ κλίμακας για τετραμηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 6.660 κυβικά.

Γ. Σε περίπτωση που το αίτημα για τη σύναψη της ανωτέρω Προγραμματικής Σύμβασης απορριφθεί, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ζητάει από την Κυβέρνηση την άμεση αδειοδότηση, με τις αναγκαίες εγκριτικές πράξεις ή και νομοθετικές ρυθμίσεις, της κατασκευής του προβλεπόμενου στο Β.Δ. 106/1972 (ΦΕΚ 29/Α) γηπέδου, καθώς και κλειστού γυμναστηρίου, στον χώρο αιγιαλού στην περιοχή του Αγ. Στεφάνου, και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για όλες τις αναγκαίες Μελέτες και έργα (λιμενικά, γεωτεχνικά, αρχιτεκτονικά κ.τ.λ.).