ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΡΟ

Ο Πόρος βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του Σαρωνικού κόλπου κοντά στην Πελοπόνησσο. Το νησί έχει έκταση 23 τ. χλμ. και 3.993 χιλιάδες κατοίκους, ενώ ο στην επικράτεια του Δήμου ανήκει και ένα μεγάλο ηπειρωτικό τμήμα από την πόλη του Γαλατά έως τις ακτές απέναντι από την Ύδρα, έκτασης περίπου 36τ. χλμ. Η απόσταση του νησιού από τον Πειραιά είναι 29 ναυτικά μίλια και η επικοινωνία με πλοία και ιπτάμενα δελφίνια είναι καθημερινή. Έχει ωραίες ακρογιαλιές και τα δύο χαμηλά βουνά, Προφήτης Ηλίας (314 μ. )και Βίγλα (378 μ.) είναι γεμάτα δέντρα και πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Το κλειστό λιμάνι ανάμεσα στο νησί και τα βουνά της Τροιζηνίας και των Μεθάνων δίνει στον τόπο έναν γαλήνιο, ήμερο τόνο όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης που έγραψε στη Βίλα Γαλήνη, στον Πόρο την «Κίχλη» ένα από τα σημαντικότερα μεγαλύτερα ποιήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

       Στον Πόρο βρίσκεται το ασφαλέστερο λιμάνι του Σαρωνικού και ένα από τα μεγαλύτερα και ασφαλέστερα ολόκληρης της Ελλάδας, το οποίο που με χωρητικότητα πάνω από 200 ελλιμενισμένα σκάφη αναψυχής και δυνατότητα αρόδο ελλιμενισμού πολλαπλάσιου αριθμού σκαφών. Θαλάσσια σπορ, ιστιοπλοΐα, κανό, καταδύσεις και θαλάσσιο σκί λαμβάνουν χώρα στις ακτές του νησιού ενώ στα μικρά πευκόφυτα βουνά του νησιού υπάρχουν μονοπάτια που κάνουν προσβάσιμο το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, ιδανικά για πεζοπορία και ποδηλασία. Η πρωτεύουσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο λόφο, με το ιστορικό ρολόι, τα στενά ανηφορικά δρομάκια και τα αρχοντικά νεοκλασικά στην παραλία, προσφέρει μια ωραία εικόνα της ελληνικής αρχιτεκτονικής και η προκυμαία γεμάτη σκάφη αναψυχής με τις καφετέριες, τα ζαχαροπλαστεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Βιβλιοθήκη του Πόρου στην οποία υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή κοχυλιών, η λαογραφική συλλογή στο κτήριο Συγγρού, τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα στη θέση Παλάτια, η Μονή της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1713, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του νησιού. Η άμεση πρόσβαση στην απέναντι στεριά, στην ακτή του Γαλατά στην Πελοπόννησο, διευρύνει τις δυνατότητες του επισκέπτη. Η επίσκεψη στο Λεμονοδάσος στα ανατολικά του Γαλατά, στην Άρτυμο, όπου υπήρχε στην αρχαιότητα ιερό της θεάς Άρτεμης, είναι μια μοναδική εμπειρία ιδίως την εποχή της ανθοφορίας των δέντρων. Από το Γαλατά μπορεί κανείς να κάνει εκδρομές προς την αρχαία Τροιζήνα όπου διαδραματίστηκε η ιστορία της Φαίδρας και του Ιππόλυτου, στον υδροβιότοπο Ψίφτα, στο ηφαίστειο των Μεθάνων και, σε λιγότερο από μία ώρα, στους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας (θέατρο Επιδαύρου, Μυκήνες).

   Ο Πόρος, σε προνομιακή απόσταση από την πρωτεύουσα, είναι ένας ελκυστικός προορισμός. Ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα δωμάτια εξυπηρετούν τον επισκέπτη και τα αξιοθέατα του νησιού , με τα τόσα σημάδια του ελληνικού πολιτισμού, τού δίνουν την δυνατότητα να πλουτίσει τις γνώσεις και την ευαισθησία του. Η σχέση της απέραντης θάλασσας με το καταπράσινο πευκόφυτο παρθένο τμήμα του νησιού και τον παραδοσιακό του οικισμό, συνθέτει ένα μοναδικό τοπίο, ιδανικό για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και για σύντομες χειμωνιάτικες αποδράσεις.